Proč nejíst bílý cukr?
Tohoto skrytého nepřítele našeho zdraví můžeme najít téměř ve všech potravinách, které si přineseme z obchodu. Obsahují ho všechny konzervované potraviny, pečivo, často i masné výrobky a samozřejmě většina pochutin, sladkostí a nealkoholických nápojů. Mezi zdravější formy patří cukr třtinový nebo přírodní hnědý cukr s melasou. Úplně nejzdravější je cukr obsažený v medu.
Nadměrná spotřeba cukru se podílí na vzniku cukrovky, zubního kazu, podporuje vznik obezity, zrychluje stárnutí. Oslabuje i náš imunitní systém, protože blokuje činnost bílých krvinek, podporuje kvasinkové infekce. Příliš mnoho cukru také zhoršuje paměť, protože cukr spotřebovává zásoby vitaminů skupiny B, jež jsou důležité pro správné fungování mozku. Podle některých studií také zhoršuje hyperaktivitu u dětí.
„Většina z nás se jím už roky přejídá, jeho nadměrná a opakovaná konzumace vede k rozvoji takzvané inzulinové rezistence a ta je dnes spojována s obezitou, cukrovkou 2. typu, nemocemi srdce a cév i Alzheimerovou demencí,“ říká specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.
Přitom cukr tělu nepřináší žádný užitek, je pouze zdrojem energie, kterou získáme z běžné stravy. Cukr není snadné ze stravy úplně vyloučit, ale je dobré se snažit jeho spotřebu alespoň snížit.