Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Svíčkové řezy plněné kozím sýrem a další zdravé recepty pro masožrouty

  1:00aktualizováno  1:00
Pokud jste se spolu s novým rokem rozhodli začít stravovat racionálně, nemusí to znamenat, že budete k večeři chroupat saláty. Nabízíme tři masové recepty ze Zdravé kuchařky, jejíž části najdete každý den v MF DNES.

Svíčkové řezy plněné kozím sýrem | foto: Profimedia.cz

Svíčkové řezy plněné kozím sýrem

Zdravá kuchařka

Sbírejte karty se zdravými recepty pro celou rodinu. Získáte inspiraci na originální jídla, uvaříte podle nich rychlou večeři a dostanete tipy na velké saláty, které zasytí jako hlavní jídlo a dobře chutnají.

zdravá kuchařka

https://www.mfdnes.cz/kucharka

Příprava: 15 minut + 1 hodina marinování
Pečení: 20 minut
Pro 4 osoby (porce 1 810 kJ): 

  • 800–1000 g svíčkové
  • 4 lžíce čerstvého kozího sýra
  • 1 červená naložená feferonka
  • 4 snítky rozmarýnu
  • drcený pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 6 šalotek nebo jarních cibulek
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce másla

  1. Kozí sýr promícháme v misce s nasekanou papričkou. Z omyté, odblaněné a osušené svíčkové nakrájíme přes vlákno čtyři vyšší špalíčky, přibližně 5 cm vysoké. Ostrým nožem prořízneme na řezu kapsu a naplníme ji sýrem. Otvor uzavřeme větvičkou rozmarýnu. 
  2. Maso okořeníme pepřem a potřeme částí oleje a necháme asi hodinu v chladu odležet.
  3. Rozpálíme si pánev a na zbylém oleji maso zprudka z obou stran opečeme, po každé straně asi 3 minuty. Zmírníme plamen a dopékáme z každé strany celkem asi 4–5 minut. Maso přendáme na předehřátý talíř, osolíme a pod alobalem necháme 5 minut odpočinout.
  4. Ve výpeku osmahneme rozpůlené šalotky, zalijeme vínem a necháme odvařit, dokud se víno skoro neodpaří a nevznikne šťáva. Nakonec zjemníme máslem, popřípadě dosolíme a podáváme s upečeným masem a nejlépe s domácím bílým chlebem či bagetou.

NÁŠ TIP: Nejlepší a nejrychleji připravené je maso z pravé svíčkové. Můžete použít i nízký roštěnec, ale marinování i doba úpravy se pak prodlouží.

Vařené hovězí maso se zeleninou

hovězí se zeleninou

Příprava: 20 minut
Vaření: 2 hodiny
Pro 4 osoby (porce 980 kJ): 

  • 600 g hovězího, nejlépe zadního
  • sůl
  • 2 cibule
  • 4 kuličky celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • 1 pórek
  • 2 řapíky celeru
  • 2 mrkve
  • 1 petržel nebo pastinák
  • 2 rajčata
  • 4 brambory

  1. Zeleninu očistíme, popřípadě oloupeme a nakrájíme na kousky. Maso vložíme do hrnce s vroucí vodou, osolíme, přidáme sůl, cibuli překrojenou napůl a koření. Nedáváme zbytečně moc vody, maso má být pouze potopené.
  2. Uvedeme k varu a mírným varem vaříme pod poklicí přibližně dvě hodiny, dokud maso není téměř měkké. K masu postupně přidáme nakrájenou zeleninu. Nejdříve mrkev, petržel nebo pastinák a brambory, potom řapíkatý celer, pórek a rajčata a dovaříme bez poklice tak, aby zelenina zůstala křupavá a nebyla rozvařená.
  3. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na porce a podáváme s uvařenou zeleninou podlitou trochou vývaru a s pečivem.

Krůtí plátek v pita chlebu

krůtí plátek v pitě

Příprava: 135 minut
Grilování: 10–15 minut
Pro 4 osoby (porce 1 980 kJ):

  • 4 placky pita chleba
  • 4 krůtí steaky po 150 g
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 1–2 lžíce oregana + na ozdobu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové kůry a šťávy
  • 1 jemně usekaná chilli paprička nebo 1 lžička chilli koření
  • sůl
  • 1/2 čínského zelí

  1. V misce smícháme bílý jogurt, usekané bylinky, olivový olej, citronovou šťávu, jemně nastrouhanou citronovou kůru a chilli papričku nebo chilli koření. Plátky masa velmi lehce naklepeme přes fólii, dobře osolíme, obalíme v marinádě a necháme v chladu odležet 1– 2 hodiny. Při delším marinování solíme až před grilováním. Zelí omyjeme a nakrájíme na nudličky.
  2. Maso vložíme na mřížku rozpáleného grilu a grilujeme po obou stranách 10–15 minut, po upečení necháme maso krátce odležet. Chlebové placky opečeme minutu po každé straně na grilu, na polovinu placky dáme zelí, na něj grilované maso, posypeme lístky oregana a podáváme.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách má vítěze druhého kola

Slapy

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...



Najdete na iDNES.cz