Svíčkové řezy plněné kozím sýrem a další zdravé recepty pro masožrouty

  1:00
Pokud jste se spolu s novým rokem rozhodli začít stravovat racionálně, nemusí to znamenat, že budete k večeři chroupat saláty. Nabízíme tři masové recepty ze Zdravé kuchařky, jejíž části najdete každý den v MF DNES.

Svíčkové řezy plněné kozím sýrem | foto: Profimedia.cz

Svíčkové řezy plněné kozím sýrem

Zdravá kuchařka

Sbírejte karty se zdravými recepty pro celou rodinu. Získáte inspiraci na originální jídla, uvaříte podle nich rychlou večeři a dostanete tipy na velké saláty, které zasytí jako hlavní jídlo a dobře chutnají.

zdravá kuchařka

https://www.mfdnes.cz/kucharka

Příprava: 15 minut + 1 hodina marinování
Pečení: 20 minut
Pro 4 osoby (porce 1 810 kJ): 

  • 800–1000 g svíčkové
  • 4 lžíce čerstvého kozího sýra
  • 1 červená naložená feferonka
  • 4 snítky rozmarýnu
  • drcený pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 6 šalotek nebo jarních cibulek
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce másla

  1. Kozí sýr promícháme v misce s nasekanou papričkou. Z omyté, odblaněné a osušené svíčkové nakrájíme přes vlákno čtyři vyšší špalíčky, přibližně 5 cm vysoké. Ostrým nožem prořízneme na řezu kapsu a naplníme ji sýrem. Otvor uzavřeme větvičkou rozmarýnu. 
  2. Maso okořeníme pepřem a potřeme částí oleje a necháme asi hodinu v chladu odležet.
  3. Rozpálíme si pánev a na zbylém oleji maso zprudka z obou stran opečeme, po každé straně asi 3 minuty. Zmírníme plamen a dopékáme z každé strany celkem asi 4–5 minut. Maso přendáme na předehřátý talíř, osolíme a pod alobalem necháme 5 minut odpočinout.
  4. Ve výpeku osmahneme rozpůlené šalotky, zalijeme vínem a necháme odvařit, dokud se víno skoro neodpaří a nevznikne šťáva. Nakonec zjemníme máslem, popřípadě dosolíme a podáváme s upečeným masem a nejlépe s domácím bílým chlebem či bagetou.

NÁŠ TIP: Nejlepší a nejrychleji připravené je maso z pravé svíčkové. Můžete použít i nízký roštěnec, ale marinování i doba úpravy se pak prodlouží.

Vařené hovězí maso se zeleninou

hovězí se zeleninou

Příprava: 20 minut
Vaření: 2 hodiny
Pro 4 osoby (porce 980 kJ): 

  • 600 g hovězího, nejlépe zadního
  • sůl
  • 2 cibule
  • 4 kuličky celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • 1 pórek
  • 2 řapíky celeru
  • 2 mrkve
  • 1 petržel nebo pastinák
  • 2 rajčata
  • 4 brambory

  1. Zeleninu očistíme, popřípadě oloupeme a nakrájíme na kousky. Maso vložíme do hrnce s vroucí vodou, osolíme, přidáme sůl, cibuli překrojenou napůl a koření. Nedáváme zbytečně moc vody, maso má být pouze potopené.
  2. Uvedeme k varu a mírným varem vaříme pod poklicí přibližně dvě hodiny, dokud maso není téměř měkké. K masu postupně přidáme nakrájenou zeleninu. Nejdříve mrkev, petržel nebo pastinák a brambory, potom řapíkatý celer, pórek a rajčata a dovaříme bez poklice tak, aby zelenina zůstala křupavá a nebyla rozvařená.
  3. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na porce a podáváme s uvařenou zeleninou podlitou trochou vývaru a s pečivem.

Krůtí plátek v pita chlebu

krůtí plátek v pitě

Příprava: 135 minut
Grilování: 10–15 minut
Pro 4 osoby (porce 1 980 kJ):

  • 4 placky pita chleba
  • 4 krůtí steaky po 150 g
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 1–2 lžíce oregana + na ozdobu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové kůry a šťávy
  • 1 jemně usekaná chilli paprička nebo 1 lžička chilli koření
  • sůl
  • 1/2 čínského zelí

  1. V misce smícháme bílý jogurt, usekané bylinky, olivový olej, citronovou šťávu, jemně nastrouhanou citronovou kůru a chilli papričku nebo chilli koření. Plátky masa velmi lehce naklepeme přes fólii, dobře osolíme, obalíme v marinádě a necháme v chladu odležet 1– 2 hodiny. Při delším marinování solíme až před grilováním. Zelí omyjeme a nakrájíme na nudličky.
  2. Maso vložíme na mřížku rozpáleného grilu a grilujeme po obou stranách 10–15 minut, po upečení necháme maso krátce odležet. Chlebové placky opečeme minutu po každé straně na grilu, na polovinu placky dáme zelí, na něj grilované maso, posypeme lístky oregana a podáváme.
Autor:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...