Jestli jste se inspirovali nedávnými tipy na zdravé a chutné nakupování i vaření, určitě vám přijdou vhod tři zajímavé recepty, které oceníte nejen v době karantény.
Indický dhál s rýží
Ingredience:
- 2 hrnky rýže
- 1 –1,5 hrnku vody nebo zeleninového vývaru
- sůl
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 250 g batátů
- 250 g čočky
- 100 ml kokosového mléka
- půl konzervy loupaných krájených rajčat
- cca 1 litr zeleninového vývaru
- citronová šťáva
Pracovní postup:
- Rýži propláchneme vodou, dokud neprotéká sítem čistá, necháme odkapat.
- Dáme do hrnce s osolenou vodou (či vývarem) a přivedeme k varu. Přiklopenou necháme vařit 10 až 15 minut. Sundáme z ohně a zakrytou dáme do vyhřáté, ale už vypnuté trouby.
- Připravíme si středně velký hrnec. Na kokosovém oleji orestujeme kostičky cibule dozlatova, přidáme 2 nadrobno nakrájené stroužky česneku a restujeme další 2 minuty. Přidáme všechno koření – 1 lžíce kmínu, 1 lžičku mletého koriandru a 1 lžíci kurkumy. Nyní přilijeme 500 ml vývaru, přisypeme kostičky batátů, červenou čočku, rajčata, půl lžičky soli, špetku pepře a přivedeme k varu.
- Poté dalších 25 minut vaříme pod pokličkou na mírném ohni, případně můžeme dát péct do trouby. Průběžně přiléváme vývar. Jakmile je čočka měkká, přidáme citronovou šťávu a přilijeme cca 100 ml kokosového mléka.
- Případně dochutíme kořením či citronovou šťávou. Vaříme další 4 minuty a poté servírujeme s rýží.