Lepší než müsli tyčinka je kvalitní hořká čokoláda (ilustrační snímek)

Lepší než müsli tyčinka je kvalitní hořká čokoláda (ilustrační snímek)

Jak mlsat zdravě? Hlavně malé množství

  • 2
Mlsání si naplánujte, dejte si cokoliv, ale přiměřeně. Dlouhodobé odpírání člověk stejně nevydrží. Cereální tyčinky představují pro mnoho lidí kompromis. Mají na něco chuť, ale klasické pamlsky jsou pro ně tabu. Drží přece dietu. A tak si koupí müsli tyčinku nebo třeba i dvě, když jsou tak zdravé. A pak se diví, že ta kila dolů nejdou.

Některé müsli tyčinky jsou mnohem horší než klasické cukrovinky (více čtěte zde). A jak tedy uspokojit chutě a přitom si neničit zdraví? Odborníci mají jasno. Dejte si cokoliv, ale v malém množství.

"Určitě je rozumnější si občas něco malého na zub dát než silné přemáhání. Pak stačí stresové období a dotyčný zdlábne celou tabulku čokolády na posezení s rozhodnutím, že začne opět od prvního dne v měsíci," říká lékařka Marie Skalská ze společnosti STOB.

Dejte si čokoládu

Existují potraviny, které jsou pro mlsání výhodnější než jiné. Tak například kousek kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa, ten nejenže uspokojí chutě, ale zároveň díky nízkému glykemickému indexu zasytí na delší dobu. Navíc opravdu kvalitní čokolády nesníte tolik, má totiž výraznou chuť.

Obezitologové doporučují také proteinové tyčinky s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. "Velmi užitečné pravidlo je: Co nechci snít, to nemám doma. Odolat různým výhodným nákupům tři za cenu dvou a podobně," radí dále Skalská.

Mnoho lidí se snaží chutě zahnat medem. V představě, že tak dostává do svého těla jen to nejlepší. Med má skutečně díky fruktóze nižší glykemický index než třeba cukr, energetická hodnota je však stále dost vysoká, takže významný rozdíl mezi slazením cukrem a medem není.

"Opět je to o množství, lžička medu do čaje či lehounká vrstva na chlebu není problém. Prospěšné jsou případné vitaminy, minerály," říká Skalská.