Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zdravé, dietní a hlavně dobré: recepty na jídla z ryb

  3:01aktualizováno  3:01
Ryby obsahují plno zdraví prospěšných látek a navíc se poměrně snadno připravují. Kromě klasického kapra, pstruha a teď oblíbeného pangase, už jsme ale na další ryby skoro zapomněli. Zkuste i další recepty.

Losos s koprem. | foto: Isifa

Polévka z kapra

Polévka z kapra.

Příprava: 20 minut / vaření 40 minut

Pro 4 osoby

• 1/2 kapra – vykoštěný filet s kůží
• 2 mrkve
• 1 malá cibule
• 1 bobkový list
• 2 hřebíčky
• 4 kuličky černého pepře
• sůl
• 2 lžíce másla
• 2 lžíce hladké mouky
• 500 ml mléka
• celerová nebo petrželová nať
• 1 malá bageta
• olej

1. Omytého kapra dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme očištěnou mrkev, oloupanou cibuli, bobkový list, koření, sůl a vaříme asi 30–40 minut, během vaření sbíráme z polévky pěnu.
2. Hotový vývar přecedíme, kapra pokrájíme na kousky, mrkev pokrájíme na kolečka, cibuli a koření vyhodíme.
3. Z másla a mouky uděláme jíšku, do které postupně přilijeme a promícháváme mléko. Přivedeme k varu.
4. Do vroucí polévky vložíme kapra, kolečka mrkve, pokrájenou celerovou nať, přilijeme vývar z kapra a společně provaříme čtvrt hodiny.
5. Bagetu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji na pánvi na rozehřátém oleji.
6. Polévku rozdělíme do talířů a podáváme s opečenou bagetou.

Steak z tuňáka

Steak z tuňáka.

Příprava: 30 minut + vaření 12 minut

Pro 4 osoby

• 600 g tuňáka
• 150 ml sójové omáčky
• 2 lžičky citronové šťávy
• 1 lžička sezamového oleje
• 400 g celozrnných těstovin
• 5 lžic světlých sezamových semínek
• 5 lžic tmavých sezamových semínek
• 1/2 lžičky škrobu

1. Tuňáka omyjeme, osušíme a maso rozkrájíme na větší hranolky.
2. V misce rozmícháme sójovou omáčku, citronovou šťávu a sezamový olej. Vše přelijeme do plastového pytlíku a přidáme tuňáka. Necháme ho asi 20 minut marinovat.
3. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu.
4. V mělčí misce promícháme oba druhy sezamových semínek, kousky masa vyjmeme z marinády a obalíme je v sezamu.
5. Zbylou marinádu zahřejeme, přidáme k ní škrob a čtyři minuty provaříme. Promícháme s okapanými těstovinami.
6. Kousky tuňáka opékáme zprudka asi tři minuty na pánvi.

Grilovaný pangasius se zeleninou

Grilovaný pangasius se zeleninou.

Příprava: 30 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

• 1/2 hrnku natrhaného kopru
• 1/4 hrnku otrhaných lístků petržele
• 4 lžičky citronové šťávy
• 100 g piniových oříšků
• 2 stroužky česneku
• 100 ml olivového oleje
• 4 filety z pangasia
• sůl
• pepř
• provensálské koření
• olej
• 4 rajčata
• 2 malé cukety

1. Do mixéru nasypeme kopr, petržel, přidáme citronovou šťávu, piniové oříšky, oloupaný česnek, sůl, pepř a krátce rozmixujeme, postupně přiléváme olivový olej a promixujeme dohladka. Vznikne tak směs připomínající bazalkové pesto.
2. Omyté a osušené filety osolíme, opepříme, ochutíme kořením a potřeme olejem.
3. Zeleninu omyjeme, rajčata přepůlíme, cukety nakrájíme na kolečka.
4. Na rozehřátém grilu opečeme po obou stranách zeleninu i pangasia.
5. Zeleninu i ryby rozdělíme na talíře a podáváme ochucené koprovým pestem.

Lososový závin

Lososový závin.

Příprava: 30 minut + pečení 20–25 minut

Pro 4 osoby

• 1 malá cibulka
• 1 stroužek česneku
• 300 g mraženého listového špenátu
• 1 mrkev
• 2 listy čerstvého zelí
• 4 lžíce oleje
• sůl
• 500 g listového těsta
• 400 g lososa
• 1 vejce

1. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek na tenké plátky. Rozmražený špenát vymačkáme a překrájíme. Mrkev pokrájíme na tenčí hranolky, zelné listy na proužky. Troubu předehřejeme na 200 °C.
2. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, orestujeme na něm cibuli a česnek a přidáme špenát, osolíme, podlijeme trochou vody a podusíme. Podušený špenát necháme vychladnout.
3. Na zbylém oleji orestujeme mrkev a zelí a také je podusíme doměkka.
4. Listové těsto rozválíme na čtyři části a vyválíme z nich tenké pláty. Lososa rozdělíme na dvě části, osolíme, opepříme.
5. První dva pláty potřeme špenátovou směsí, překryjeme dalšími dvěma pláty těsta na které položíme porce lososa a zeleninu.
6. Oba štrúdly zabalíme, pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme 20–25 minut ve vyhřáté troubě.

Losos s koprem

Losos s koprem.

Příprava: 10 minut + vaření 12 minut

Pro 4 osoby

• 4 filety z lososa
• olivový olej
• sůl
• 350 g těstovin
• 3 snítky čerstvého kopru
• 1 citron
• 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
• 1 kelímek bílého jogurtu
• 1/4 jarní cibulky
• 1 lžička kaparů

1. Porce lososa potřeme olejem a necháme chvíli odležet.
2. Osolenou vodu přivedeme k varu a dáme do ní vařit těstoviny, po uvaření je slijeme.
3. Kopr otrháme a nasekáme. Promícháme s jogurtem, pokrájenou cibulkou a kapary a společně tyčovým mixérem rozmixujeme.
4. Na pánvi rozehřejeme olej, lososa na něm opečeme 6 minut po obou stranách.
5. Na těstoviny položíme steaky z lososa a přelijeme je omáčkou, podáváme se skrojky citronu.

Autoři:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Advantage Consulting, s.r.o.
OBCHODNÍ ZÁSTUPCE

Advantage Consulting, s.r.o.
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 25 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.