Zdravé, dietní a hlavně dobré: recepty na jídla z ryb

  3:01
Ryby obsahují plno zdraví prospěšných látek a navíc se poměrně snadno připravují. Kromě klasického kapra, pstruha a teď oblíbeného pangase, už jsme ale na další ryby skoro zapomněli. Zkuste i další recepty.
Losos s koprem.

Losos s koprem. | foto: Isifa

Polévka z kapra

Polévka z kapra.

Příprava: 20 minut / vaření 40 minut

Pro 4 osoby

• 1/2 kapra – vykoštěný filet s kůží
• 2 mrkve
• 1 malá cibule
• 1 bobkový list
• 2 hřebíčky
• 4 kuličky černého pepře
• sůl
• 2 lžíce másla
• 2 lžíce hladké mouky
• 500 ml mléka
• celerová nebo petrželová nať
• 1 malá bageta
• olej

1. Omytého kapra dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme očištěnou mrkev, oloupanou cibuli, bobkový list, koření, sůl a vaříme asi 30–40 minut, během vaření sbíráme z polévky pěnu.
2. Hotový vývar přecedíme, kapra pokrájíme na kousky, mrkev pokrájíme na kolečka, cibuli a koření vyhodíme.
3. Z másla a mouky uděláme jíšku, do které postupně přilijeme a promícháváme mléko. Přivedeme k varu.
4. Do vroucí polévky vložíme kapra, kolečka mrkve, pokrájenou celerovou nať, přilijeme vývar z kapra a společně provaříme čtvrt hodiny.
5. Bagetu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji na pánvi na rozehřátém oleji.
6. Polévku rozdělíme do talířů a podáváme s opečenou bagetou.

Steak z tuňáka

Steak z tuňáka.

Příprava: 30 minut + vaření 12 minut

Pro 4 osoby

• 600 g tuňáka
• 150 ml sójové omáčky
• 2 lžičky citronové šťávy
• 1 lžička sezamového oleje
• 400 g celozrnných těstovin
• 5 lžic světlých sezamových semínek
• 5 lžic tmavých sezamových semínek
• 1/2 lžičky škrobu

1. Tuňáka omyjeme, osušíme a maso rozkrájíme na větší hranolky.
2. V misce rozmícháme sójovou omáčku, citronovou šťávu a sezamový olej. Vše přelijeme do plastového pytlíku a přidáme tuňáka. Necháme ho asi 20 minut marinovat.
3. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu.
4. V mělčí misce promícháme oba druhy sezamových semínek, kousky masa vyjmeme z marinády a obalíme je v sezamu.
5. Zbylou marinádu zahřejeme, přidáme k ní škrob a čtyři minuty provaříme. Promícháme s okapanými těstovinami.
6. Kousky tuňáka opékáme zprudka asi tři minuty na pánvi.

Grilovaný pangasius se zeleninou

Grilovaný pangasius se zeleninou.

Příprava: 30 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

• 1/2 hrnku natrhaného kopru
• 1/4 hrnku otrhaných lístků petržele
• 4 lžičky citronové šťávy
• 100 g piniových oříšků
• 2 stroužky česneku
• 100 ml olivového oleje
• 4 filety z pangasia
• sůl
• pepř
• provensálské koření
• olej
• 4 rajčata
• 2 malé cukety

1. Do mixéru nasypeme kopr, petržel, přidáme citronovou šťávu, piniové oříšky, oloupaný česnek, sůl, pepř a krátce rozmixujeme, postupně přiléváme olivový olej a promixujeme dohladka. Vznikne tak směs připomínající bazalkové pesto.
2. Omyté a osušené filety osolíme, opepříme, ochutíme kořením a potřeme olejem.
3. Zeleninu omyjeme, rajčata přepůlíme, cukety nakrájíme na kolečka.
4. Na rozehřátém grilu opečeme po obou stranách zeleninu i pangasia.
5. Zeleninu i ryby rozdělíme na talíře a podáváme ochucené koprovým pestem.

Lososový závin

Lososový závin.

Příprava: 30 minut + pečení 20–25 minut

Pro 4 osoby

• 1 malá cibulka
• 1 stroužek česneku
• 300 g mraženého listového špenátu
• 1 mrkev
• 2 listy čerstvého zelí
• 4 lžíce oleje
• sůl
• 500 g listového těsta
• 400 g lososa
• 1 vejce

1. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek na tenké plátky. Rozmražený špenát vymačkáme a překrájíme. Mrkev pokrájíme na tenčí hranolky, zelné listy na proužky. Troubu předehřejeme na 200 °C.
2. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, orestujeme na něm cibuli a česnek a přidáme špenát, osolíme, podlijeme trochou vody a podusíme. Podušený špenát necháme vychladnout.
3. Na zbylém oleji orestujeme mrkev a zelí a také je podusíme doměkka.
4. Listové těsto rozválíme na čtyři části a vyválíme z nich tenké pláty. Lososa rozdělíme na dvě části, osolíme, opepříme.
5. První dva pláty potřeme špenátovou směsí, překryjeme dalšími dvěma pláty těsta na které položíme porce lososa a zeleninu.
6. Oba štrúdly zabalíme, pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme 20–25 minut ve vyhřáté troubě.

Losos s koprem

Losos s koprem.

Příprava: 10 minut + vaření 12 minut

Pro 4 osoby

• 4 filety z lososa
• olivový olej
• sůl
• 350 g těstovin
• 3 snítky čerstvého kopru
• 1 citron
• 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
• 1 kelímek bílého jogurtu
• 1/4 jarní cibulky
• 1 lžička kaparů

1. Porce lososa potřeme olejem a necháme chvíli odležet.
2. Osolenou vodu přivedeme k varu a dáme do ní vařit těstoviny, po uvaření je slijeme.
3. Kopr otrháme a nasekáme. Promícháme s jogurtem, pokrájenou cibulkou a kapary a společně tyčovým mixérem rozmixujeme.
4. Na pánvi rozehřejeme olej, lososa na něm opečeme 6 minut po obou stranách.
5. Na těstoviny položíme steaky z lososa a přelijeme je omáčkou, podáváme se skrojky citronu.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...