Semena byliny zvané šalvěj hispánská nazývaná chia jsou pokládána za superpotravinu pro své nutriční hodnoty. Obsahují velké množství vápníku, železo, draslík, omega 3 nenasycené kyseliny, proteiny, vlákninu nebo antioxidanty.
Nevynikají výraznou chutí, a tak mají v kuchyni všemožné využití. Přidávají se třeba i do pečiva, vánočního cukroví, salátů nebo polévek. Díky tomu, že v kombinaci s tekutinou vytvářejí gel, jsou vhodné i při přípravě pokrmů, které potřebujeme zahustit.
Chia semínka pocházejí z Jižní a Střední Ameriky, k jídlu si je dávali i bájní Aztékové. Traduje se, že právě díky jejich supervlastnostem se těšili tak dobrému zdraví a fyzické kondici. Každopádně dnes je výživoví poradci doporučují jak starším či nemocným lidem, tak nastávajícím maminkám, dětem, sportovcům nebo třeba veganům a vegetariánům.
Kakaový krém s chia semínky a banánem
Ingredience na 4 porce:
- 360 ml rostlinného mléka
- 2 lžíce javorového sirupu
- 60 g chia semínek
- 3 lžíce kakaa
- 3 lžíce strouhaného kokosu
- 2 banány
Pracovní postup:
- Do vyššího hrnce nalijeme rostlinné mléko a javorový sirup. V misce promícháme chia semínka s kakaem a 2 lžícemi strouhaného kokosu. Nasypeme do mléka a důkladně promícháme. Necháme asi pět minut stát.
- Jeden banán rozmačkáme vidličkou, druhý zatím neloupeme. Rozmačkaný banán přidáme do kakaové směsi a důkladně promícháme. Bude už pomalu houstnout.
- Pak krémem naplníme mističky nebo skleničky, zakryjeme potravinovou fólií a necháme několik hodin v chladničce odpočívat.
- Těsně před podáváním nakrájíme banán na kolečka, poklademe jím poháry a posypeme trochou strouhaného kokosu.
Chia pudink s ovocem
Ingredience na 4 porce:
- 400 ml neslazeného rostlinného mléka (mandlového nebo rýžového)
- 2 lžíce agávového nebo datlového sirupu
- 80 g chia semínek
- jahodová marmeláda
- ovocný kompot (např. kombinace jahodového a broskvového)
Pracovní postup:
- Ve větší nádobě smíchejte rostlinné mléko, sirup a chia semínka. Pečlivě promíchejte a nechte asi dvě minuty stát. Pak znova promíchejte a zase odstavte asi na dvě minuty.
- Do připravených vyšších sklenic dejte na dno po lžíci jahodové marmelády a trochu míchaného kompotu.
- Zkontrolujte, jestli jsou semínka v mléce rovnoměrně rozptýlená a zda už houstne. Pak ho přelijte do sklenic, zakryjte potravinovou fólií a nechte v chladu nejméně dvě hodiny (ale ideálně přes noc) odležet.
Ovesná kaše s chia semínky a jablky
Ingredience na 4 porce:
- 1 hrnek jemných ovesných vloček
- 2 lžíce chia semínek
- 2 hrnky mléka
- 2 lžíce medu
- 1 lžička mleté skořice
- 2 jablka
- 2 lžíce rozinek
- strouhaný kokos
- nebo nasekané ořechy
Pracovní postup:
- Vločky smíchejte s chia semínky a zalijte v misce mlékem. Promíchejte, zakryjte a dejte přes noc (nebo alespoň na dvě hodiny) do chladničky. Vločky a semínka vstřebají všechno mléko.
- Pak kaši znova promíchejte, přilijte med, přidejte mletou skořici, a pokud je třeba, zřeďte trochou mléka.
- Jablka omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na malé kousky. Nasypte je na jednotlivé porce kaše, přidejte rozinky a strouhaný kokos nebo nasekané oříšky a podávejte.
Chia semínka v kuličkách. Recept, který vás dostane na vrchol: