Jde to i bez masa: zeleninový quiche, veggie burger a fazolky s ořechy

  2:19aktualizováno  2:19
Uvařte si o víkendu zdravé a chutné pokrmy, u kterých si na maso ani nevzpomenete. Vegetariánské ale i další zdravé recepty najdete každý den na kartě ve svém vydání MF DNES.

Zeleninový quiche

Příprava 10 minut + 30 minut na odležení těsta
Pečení 45 minut, porce (1/6) 1 930 kJ

Zdravá kuchařka

Sbírejte karty se zdravými recepty pro celou rodinu každý den v MF DNES.

zdravá kuchařka

https://www.mfdnes.cz/kucharka

Na těsto (forma o průměru 26 cm):

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla, lžička soli
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • máslo na vymazání formy

Na náplň:

  • 50 g růžiček brokolice
  • 100 g červené kapie
  • 100 g papriky
  • 100 g cukety
  • 1 rajče
  • 4 výhonky chřestu
  • olej na opečení zeleniny
  • sůl a mletý pepř
  • trochu rozemnuté šalvěje
  • 200 ml kysané smetany
  • 4 lžíce lučiny
  • 3 vejce
  • 100 g ementálu
  • sůl a mletý pepř

  1. Zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu půl hodiny odpočinout. Cuketu nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit. Ostatní zeleninu nakrájíme na větší kousky. Oloupaný chřest přepůlíme. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. Koláčovou formu vytřeme máslem. Těsto vyválíme na placku o něco větší, než je forma, vtlačíme do krajů a dno propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Mezitím si ve woku nebo v nepřilnavé pánvi rozpálíme trochu oleje a postupně zprudka opékáme nakrájenou zeleninu, stačí pár minut. Osmahnutou zeleninu přendáme do mísy, osolíme, opepříme a ochutíme šalvějí.
  3. V misce promícháme kysanou smetanu, lučinu, vejce, sůl a mletý pepř. Na předpečený podklad nalijeme smetanovou směs, posypeme polovinou hrubě strouhaného sýra a poklademe opečenou zeleninou, posypeme zbylým sýrem a vrátíme do trouby. Pečeme na mřížce ve střední části asi 25–30 minut, dokud náplň nezpevní.

Bezmasý burger

Bezmasý burger

Příprava 30 minut
Pro 4 osoby (porce 2 560 kJ):

  • 300 g cizrny
  • 100 ml smetany (12 %)
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a mletý pepř
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 vejce
  • 50 g sýra gouda
  • 2 lžíce zelené natě koriandru nebo petržele
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • olej na smažení,nejlépe sójový
  • 4 sezamové žemle
  • 4 listy salátu
  • 2 velká rajčata
  • 1 větší bílá cibule

  1. Vařenou cizrnu rozmixujeme se smetanou v hladkou hmotu. Přidáme drcený česnek, osolíme a okořeníme a ještě chvíli promixujeme.
  2. Hmotu stěrkou přendáme do mísy, vmícháme vejce, strouhaný sýr, posekanou zelenou nať a zahustíme vločkami, popřípadě ještě dosolíme. Směs trochu lepí, a tak ji navlhčenýma rukama rozdělíme na 4 stejné díly a vytvarujeme koule, které lehce obalíme ve vločkách a dlaní zploštíme jako na karbanátky.
  3. Osmažíme z obou stran dozlatova. Přendáme na papírové ubrousky a necháme odsát přebytečný tuk. Podáváme v rozkrojené žemli na listu hlávkového salátu a obložené plátky rajčete a cibule.

Dušené fazolky s tymiánem a ořechy

Dušené fazolky s oříšky

Příprava 10 minut
Dušení 20 minut
Pro 4 osoby (porce 890 kJ):

  • 500 g fazolových lusků
  • lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 4 rajčata
  • 1 snítka tymiánu
  • 200 ml zakysané smetany
  • svazek bylinek
  • hrst vlašských ořechů

  1. Fazolové lusky očistíme, omyjeme a necháme okapat. V kastrole nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme nakrájenou cibuli a plátky česneku a osmahneme. Přidáme lusky, ještě chvíli opékáme a přidáme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata, osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a dusíme ve vlastní šťávě pod poklicí doměkka.
  2. Do zakysané smetany vmícháme bylinky a podle chuti lehce osolíme. Překrájené ořechy opražíme nasucho na pánvi.
  3. Lusky při podávání doplníme bylinkovou smetanou a sypeme opraženými ořechy.

Autor:



Nejčtenější

Říkali, že je na ni moc starý. Ona se s ním rozhodla mít dítě

U porodu byli Karolíně oporou sestra Kristýna a partner Petr.

Rodina byla proti, cizí lidé je pomlouvali, ale jim bylo jedno, že je mezi nimi šestnáctiletý věkový rozdíl. Seriál...

Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová váží stejně jako desetileté dítě. A to jí ještě není ani rok a...

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných čtyřiadvacet kilogramů. Rodiče stále netuší,...



Po kritice ve StarDance se mi nechtělo na trénink, říká Veronika Arichteva

Veronika Arichteva a Michal Necpál

Život herečky Veroniky Arichtevy momentálně ovládly tréninky na StarDance. Porotce Zdeněk Chlopčík na ni byl v prvním...

OBRAZEM: Třiašedesátiletá žena chtěla vypadat na pětadvacet. Povedlo se?

Jekaterina Tereškovič Gauguin Solntcev

Manželka ruského moderátora Gauguina Solnceva by mohla být jeho matkou. Dělí je od sebe šestadvacet let....

Máš doma tyrana, vypadni od něj, radila vyměněná manželka

Martina žije s Jiřím přes rok, do partnerství s sebou přivedla dvě děti -...

V jedné domácnosti z Výměny manželek si tentokrát zkusili spolu deset dnů žít dva dominantní partneři a ve druhé ti...

Další z rubriky

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...



Najdete na iDNES.cz