Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rady Zdeňka Pohlreicha: jak napravit katastrofy při vaření

  0:08aktualizováno  0:08
… a za stálého míchání lijeme do záchodu. Tuhle situaci nejspíš zažil každý, kdo se občas motá v kuchyni, a různé pohromy se nevyhýbají ani profesionálním kuchařům. Spoustu věcí však můžete při vaření zachránit, jen je třeba vědět, jak na to.

Pokud v kuchyni zažíváte pocity, že nestíháte, něco se nepodaří a jídlo vypadá jinak, než mělo, nepanikařte. | foto: Profimedia.cz

Pro začátek je třeba si říct, že nikdo není neomylný a nehody se nevyhýbají ani těm nejlepší. "Požáry a spálená jídla už ani nepočítám," řekl známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich pro pondělní magazín ONA DNES.

Mezi nejkritičtější momenty svého pracovního života řadí recepci v rámci Mezinárodního měnového fondu, kdy měl na starosti catering pro významného hosta. "Ještě půl hodiny před zahájením jsem neměl hlavní chod k dispozici a zdálo se, že se to nikdy nestihne," vzpomíná Zdeněk Pohlreich.

Pokud v kuchyni zažíváte pocity, že nestíháte, něco se nepodaří a jídlo vypadá jinak, než mělo, nepanikařte. Zachraňte, co se dá, řídit se můžete následujícími radami.

1. Pokud jste přesolili polévku, rozkrájejte do ní bramboru, a jakmile se uvaří, vyjměte ji. Brambora nasaje přebytečnou sůl. Pozor, zabírá to jen u lehkých případů zkázy. Pokud jste do polévky převrhli půlku slánky, nezachrání vás žádná babská rada a můžete začít znovu.

2. Jemně přesolený čistý vývar zachráníte vaječným bílkem, který ve vařící polévce necháte srazit a vyjmete.

3. Hrudky z těsta odstraníte pomocí ručního mixéru nebo cedníku.

4. Překořeněné jídlo zjemníte smetanou nebo kokosovým mlékem. Silně kořeněnou chuť dokáže srazit rýže coby příloha.

5. Občas musíte improvizovat. Když neztuhne marmeláda, nezmatkujte a nic nevyhazujte. Směs zamrazte, čímž vytvoříte základ na nanuky.

6. Pokud se vám při pečení nevyklopí bábovka, položte na formu utěrku namočenou ve studené vodě. Příště si pamatujte, že bábovku nemáte vyklápět hned, ale nechte ji pár minut zchladnout.

Čtěte v pondělí

Zdeněk Pohlreich na autogramiádě své nové knihy Rozpal to, šéfe!

Zajímá vás, jaké nehody potkaly při vaření další známé kuchaře, komu humr málem ucvakl prst a kdo hasil požár při kurzu vaření? Čtětě v příloze MF DNES OnaDnes

7. Když jídlo nepůsobí esteticky, ale chuťově je bezchybné, pomozte si detailem. Na beztvarý koláč přidejte polevu nebo kopeček šlehačky a máte hezký moučník. Pozornost od nehezky nakrájených brambor odpoutejte tím, že na ně dáte lístky bylinek.

8. Jakmile do jídla omylem přidáte zkaženou potravinu (smetanu, vejce...), okamžitě ho vyhoďte. V tomto případě by se vám šetření mohlo pořádně vymstít.

9. Stejná rada platí, když se vám cokoliv nezdá na kvalitě surovin. Nemá smysl riskovat, že si přivodíte zdravotní potíže.

10. Nic nenaděláte, když cokoliv spálíte. Vždycky uvařte novou várku, protože jakékoliv nastavování nezbaví jídlo hořké chuti spáleniny. Jen spotřebujete dvojnásobek surovin a výsledek bude marný.

Dezert podle Zdeňka Pohlreicha

Autor:


Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...

Z krůtího stehna vykouzlíte špízy na gril za chvilku. Podle Pohlreicha

Pohlreich radí, jak vykostit krůtí stehno na špízy na gril.

VIDEO Krůtí stehna mají vynikající maso a nejsou drahá, navíc z nich můžete dostat libové kousky na špízy...

Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

Hotové krevety z grilu přesypte na misku a podávejte s opečeným pečivem.

VIDEO Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v...

Vepřová žebra jsou hitem českých hospod. Udělejte si je doma za babku

Podávejte se zeleninou, hořčicí, křenem.

VIDEO Je to paradox. Vezmete to nejlevnější maso z pašíka, opečete a pak ho prodáte skoro tak draze jako...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Video: Jak připravit letní kuřecí burger

Kuřecí Burger

Léto nastupuje a grilování k němu rozhodně patří. Blýskněte se na zahradní party lehkým kuřecím...

Pohlreich vykostí kuře na gril „naplacato“. Kosti upeče psovi

Doma grilované kuře nemá konkurenci, takové u stánku nekoupíte. Celý fígl...

VIDEO Pokud jste přesvědčeni, že celé kuře nelze jen tak ugrilovat položené na rozžhavené mřížce grilu,...


Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...



Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...



Najdete na iDNES.cz