Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zázvor v zimě kraluje: chutná i léčí nachlazení

  16:28aktualizováno  16:28
Pokroucený kořen louhovaný v horké vodě poslední dobou ovládá kavárny a restaurace. Má štiplavou výraznou chuť, která každému nesedne. Pomáhá však proti nachlazení a využívá se jak pro přípravu teplých a studených nápojů, tak při vaření. Je tak oblíbený, že má i své vlastní webové stránky.

Zázvorový čaj v zimě zahřeje a pomůže bojovat s neduhy. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Kde se vzal?

 Zázvor zřejmě pochází z Asie. Byl však znám už ve starověkém Řecku, Římě a Egyptě, kde byl používán jako dnes - do omáček, ke kuřecímu masu nebo jako přísada k luštěninám.

První zmínky o (zázvoru) v českých zemích pocházejí z 13. století. V té době se užíval sušený a také dokonce naložený v cukru.

Dnes jsou největšími vývozci Indie, Čína a Indonésie, je také nezbytnou součástí indické či čínské kuchyně.

Kousek čerstvého zázvoru přijde zhruba na desetikorunu

V konvičce se louhují kostičky, plátky nebo je rovnou nastrouhaný. "To pálí," reagují často lidé, když se poprvé napijí z šálku zázvorového čaje. Není to však tím, že by byl nápoj příliš horký.

Zázvor totiž obsahuje štiplavě ostrou látku gingerol, která v ústech nadělá podobnou paseku jako známější kapsaicin v chilli papričkách.

"Zázvorový čaj užívám už od třinácti let a vždycky mi pomohl. Bez zázvoru jsem se léčívala i tři týdny, s ním jsem po třech dnech zdravá jako rybička," dělí se o své zkušenosti na jedné z webových diskusí uživatelka s přezdívkou Nikuš.

Zázvor je dokonce tak oblíbený, že má jen v české podobě již několik specializovaných webů jako Zázvor.com, Zázvor. info i Zázvor.eu.

Do čaje i do moštů

V Česku se zázvor stal třeba oblíbeným ochucovadlem moštů. V Manětíně na Plzeňsku vyrábí ekofarma jablečné nápoje s příchutěmi a podle jejich ankety vede v souboji se skořicí, limetkou, bezinkou nebo mátou jednoznačně zázvor.

"Oblíbený je především mezi ženami," říká jeden z provozovatelů moštárny David Melichar. On sám studený mošt nepije, při nachlazení ale rád využije ohřátý zázvor se štamprlí slivovice.

To si vypijete aneb jak využít zázvor?

DO ZIMY: Zázvorový čaj
1. Zázvor najemno nastrouháte, zalijete třemi deci horké vody a přecedíte.
2. Do skleněné nádoby dáte kolečko limetky, lžíci medu a citronovou šťávu. Pak přidáte vývar.

DO TEPLA: Zázvorová limonáda
1. Kousek zázvoru nastrouhejte do skleněné konvice a zalijte na několik minut malým množstvím vařící vody.
2. Přeceďte, přidejte cukr a nechte vychladit.
3. Dolijte studenou vodou nebo sodovkou, podle chuti přidejte šťávu z citronu, pomeranče nebo limetky.

NA NEMOC: Zázvorový rumáček
1. Dvě deci rumu zalijte třemi deci horké vody.
2. Přidejte  limetkovou šťávu, med a nastrouhaný malý oddenek.

Autoři:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...



Najdete na iDNES.cz