Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zázvor v zimě kraluje: chutná i léčí nachlazení

  16:28aktualizováno  16:28
Pokroucený kořen louhovaný v horké vodě poslední dobou ovládá kavárny a restaurace. Má štiplavou výraznou chuť, která každému nesedne. Pomáhá však proti nachlazení a využívá se jak pro přípravu teplých a studených nápojů, tak při vaření. Je tak oblíbený, že má i své vlastní webové stránky.

Zázvorový čaj v zimě zahřeje a pomůže bojovat s neduhy. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Kde se vzal?

 Zázvor zřejmě pochází z Asie. Byl však znám už ve starověkém Řecku, Římě a Egyptě, kde byl používán jako dnes - do omáček, ke kuřecímu masu nebo jako přísada k luštěninám.

První zmínky o (zázvoru) v českých zemích pocházejí z 13. století. V té době se užíval sušený a také dokonce naložený v cukru.

Dnes jsou největšími vývozci Indie, Čína a Indonésie, je také nezbytnou součástí indické či čínské kuchyně.

Kousek čerstvého zázvoru přijde zhruba na desetikorunu

V konvičce se louhují kostičky, plátky nebo je rovnou nastrouhaný. "To pálí," reagují často lidé, když se poprvé napijí z šálku zázvorového čaje. Není to však tím, že by byl nápoj příliš horký.

Zázvor totiž obsahuje štiplavě ostrou látku gingerol, která v ústech nadělá podobnou paseku jako známější kapsaicin v chilli papričkách.

"Zázvorový čaj užívám už od třinácti let a vždycky mi pomohl. Bez zázvoru jsem se léčívala i tři týdny, s ním jsem po třech dnech zdravá jako rybička," dělí se o své zkušenosti na jedné z webových diskusí uživatelka s přezdívkou Nikuš.

Zázvor je dokonce tak oblíbený, že má jen v české podobě již několik specializovaných webů jako Zázvor.com, Zázvor. info i Zázvor.eu.

Do čaje i do moštů

V Česku se zázvor stal třeba oblíbeným ochucovadlem moštů. V Manětíně na Plzeňsku vyrábí ekofarma jablečné nápoje s příchutěmi a podle jejich ankety vede v souboji se skořicí, limetkou, bezinkou nebo mátou jednoznačně zázvor.

"Oblíbený je především mezi ženami," říká jeden z provozovatelů moštárny David Melichar. On sám studený mošt nepije, při nachlazení ale rád využije ohřátý zázvor se štamprlí slivovice.

To si vypijete aneb jak využít zázvor?

DO ZIMY: Zázvorový čaj
1. Zázvor najemno nastrouháte, zalijete třemi deci horké vody a přecedíte.
2. Do skleněné nádoby dáte kolečko limetky, lžíci medu a citronovou šťávu. Pak přidáte vývar.

DO TEPLA: Zázvorová limonáda
1. Kousek zázvoru nastrouhejte do skleněné konvice a zalijte na několik minut malým množstvím vařící vody.
2. Přeceďte, přidejte cukr a nechte vychladit.
3. Dolijte studenou vodou nebo sodovkou, podle chuti přidejte šťávu z citronu, pomeranče nebo limetky.

NA NEMOC: Zázvorový rumáček
1. Dvě deci rumu zalijte třemi deci horké vody.
2. Přidejte  limetkovou šťávu, med a nastrouhaný malý oddenek.

Autoři:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.