Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zázvor, pohanka a chilli. Ingredience, které vás v zimě zahřejí

Část 2/3
Zapečené pohankové rizoto s houbami

Zapečené pohankové rizoto s houbami

Ingredience na 4 porce:

  • 2 hrnky pohankových krup
  • 4 hrnky vody
  • sůl
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce oleje + na vymazání
  • 250 g čerstvých, nebo mražených hub
  • kmín
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce másla
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Pohankové kroupy propláchneme a pak je nasypeme do hrnce. Zalijeme je vroucí vodou, lehce osolíme, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni vaříme pět minut. Odstavíme, ale nezvedáme pokličku. Necháme bobtnat ještě asi 20 minut.
  2. Mezitím si oloupeme cibuli a nasekáme ji nadrobno. Na lžíci oleje ji zpěníme a chvíli restujeme dosklovata. Pak přidáme nakrájené čerstvé,nebo rozmrazené houby, zarestujeme, dochutíme kmínem, solí a čerstvě mletým pepřem a asi pět minut podusíme.
  3. Houbovou směs nasypeme do hrnce k nabobtnalé pohance, promícháme a dáme do pekáčku vymazaného olejem.
  4. Poklademe kousky másla a zapékáme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.
  5. Pohankové rizoto podáváme posypané čerstvými bylinkami.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...



Najdete na iDNES.cz