Zapečené pohankové rizoto s houbami
Ingredience na 4 porce:
- 2 hrnky pohankových krup
- 4 hrnky vody
- sůl
- 1 velká cibule
- 1 lžíce oleje + na vymazání
- 250 g čerstvých, nebo mražených hub
- kmín
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce másla
- čerstvé bylinky na ozdobu
Pracovní postup:
- Pohankové kroupy propláchneme a pak je nasypeme do hrnce. Zalijeme je vroucí vodou, lehce osolíme, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni vaříme pět minut. Odstavíme, ale nezvedáme pokličku. Necháme bobtnat ještě asi 20 minut.
- Mezitím si oloupeme cibuli a nasekáme ji nadrobno. Na lžíci oleje ji zpěníme a chvíli restujeme dosklovata. Pak přidáme nakrájené čerstvé,nebo rozmrazené houby, zarestujeme, dochutíme kmínem, solí a čerstvě mletým pepřem a asi pět minut podusíme.
- Houbovou směs nasypeme do hrnce k nabobtnalé pohance, promícháme a dáme do pekáčku vymazaného olejem.
- Poklademe kousky másla a zapékáme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.
- Pohankové rizoto podáváme posypané čerstvými bylinkami.