Zázvor, pohanka a chilli. Ingredience, které vás v zimě zahřejí

aktualizováno 
Pokud nepatříte k těm, kdo se radují,, že se konečně ochladilo, pak vám možná udělají radost recepty pro zahřátí. Pohanku si v zimě vařili i naši prapředci, protože věděli, že jim pomůže vyhnat zimu z prokřehlého těla. Pěkně vás prohřejí také zázvor a chilli, stálice mnoha světových kuchyní.
Část 1/3
Thajská polévka Tom Yum

Thajská polévka Tom Yum

Ingredience na 4 porce:

  • 4 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 6 cherry rajčat
  • 1 lžíce arašídového oleje 
  • cca 1 litr kuřecího nebo rybího vývaru
  • 3-4 cm čerstvého zázvoru
  • 3 kafírové nebo bobkové listy
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžička chilli omáčky
  • 100 g hub (např. hlíva nebo šitake)
  • 10-12 středně velkých krevet
  • 1-2 chilli papričky
  • 100 ml kokosového mléka
  • třtinový cukr (nemusí být)
  • sůl
  • čerstvý koriandr

Pracovní postup:

  1. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Řapíkatý celer nakrájíme na klínky, rajčata přepůlíme nebo nakrájíme na kostičky.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli. Přidáme česnek, necháme rozvonět a zalijeme horkým vývarem.
  3. Přidáme oloupaný a nakrájený nebo nastrouhaný zázvor, kafírové nebo bobkové listy, citronovou šťávu a rybí i chilli omáčku. Povaříme asi 5 minut na mírném plameni.
  4. Pak do hrnce vložíme také houby (můžeme je překrájet na menší kousky) a krevety. Asi po dalších pěti minutách přidáme nakrájenou chilli papričku a kokosové mléko.
  5. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme nebo lehce dosladíme třtinovým cukrem. Vaříme ještě pět minut a pak vyjmeme kafírové nebo bobkové listy.
  6. Před servírováním polévku ozdobíme čerstvým koriandrem.

Tip: Místo krevet můžete do polévky použít také rybí nebo kuřecí maso.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Říkali, že je na ni moc starý. Ona se s ním rozhodla mít dítě

U porodu byli Karolíně oporou sestra Kristýna a partner Petr.

Rodina byla proti, cizí lidé je pomlouvali, ale jim bylo jedno, že je mezi nimi šestnáctiletý věkový rozdíl. Seriál...

Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová váží stejně jako desetileté dítě. A to jí ještě není ani rok a...

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných čtyřiadvacet kilogramů. Rodiče stále netuší,...



Po kritice ve StarDance se mi nechtělo na trénink, říká Veronika Arichteva

Veronika Arichteva a Michal Necpál

Život herečky Veroniky Arichtevy momentálně ovládly tréninky na StarDance. Porotce Zdeněk Chlopčík na ni byl v prvním...

OBRAZEM: Třiašedesátiletá žena chtěla vypadat na pětadvacet. Povedlo se?

Jekaterina Tereškovič Gauguin Solntcev

Manželka ruského moderátora Gauguina Solnceva by mohla být jeho matkou. Dělí je od sebe šestadvacet let....

Máš doma tyrana, vypadni od něj, radila vyměněná manželka

Martina žije s Jiřím přes rok, do partnerství s sebou přivedla dvě děti -...

V jedné domácnosti z Výměny manželek si tentokrát zkusili spolu deset dnů žít dva dominantní partneři a ve druhé ti...

Další z rubriky

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...

RETRO: Kremrole, punčák, větrník a jiné oblíbené socialistické dezerty

Nejoblíbenější socialistické dezerty

Jakým jiným tématem začít seriál RETRO než vzpomínkou na sladkou chuť socialistických dezertů. Vždyť cukrárny...

Podzimní polévky pro zahřátí. Zkuste mrkvovou, čočkovou nebo se zelím

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Ačkoliv víkend slibuje sluníčko, na začátku října už se venku moc nezahřejeme. Podzim je zkrátka tady se vším všudy....



Najdete na iDNES.cz