Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zázvor, pohanka a chilli. Ingredience, které vás v zimě zahřejí

aktualizováno 
Pokud nepatříte k těm, kdo se radují,, že se konečně ochladilo, pak vám možná udělají radost recepty pro zahřátí. Pohanku si v zimě vařili i naši prapředci, protože věděli, že jim pomůže vyhnat zimu z prokřehlého těla. Pěkně vás prohřejí také zázvor a chilli, stálice mnoha světových kuchyní.
Část 1/3
Thajská polévka Tom Yum

Thajská polévka Tom Yum

Ingredience na 4 porce:

  • 4 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 6 cherry rajčat
  • 1 lžíce arašídového oleje 
  • cca 1 litr kuřecího nebo rybího vývaru
  • 3-4 cm čerstvého zázvoru
  • 3 kafírové nebo bobkové listy
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžička chilli omáčky
  • 100 g hub (např. hlíva nebo šitake)
  • 10-12 středně velkých krevet
  • 1-2 chilli papričky
  • 100 ml kokosového mléka
  • třtinový cukr (nemusí být)
  • sůl
  • čerstvý koriandr

Pracovní postup:

  1. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Řapíkatý celer nakrájíme na klínky, rajčata přepůlíme nebo nakrájíme na kostičky.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli. Přidáme česnek, necháme rozvonět a zalijeme horkým vývarem.
  3. Přidáme oloupaný a nakrájený nebo nastrouhaný zázvor, kafírové nebo bobkové listy, citronovou šťávu a rybí i chilli omáčku. Povaříme asi 5 minut na mírném plameni.
  4. Pak do hrnce vložíme také houby (můžeme je překrájet na menší kousky) a krevety. Asi po dalších pěti minutách přidáme nakrájenou chilli papričku a kokosové mléko.
  5. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme nebo lehce dosladíme třtinovým cukrem. Vaříme ještě pět minut a pak vyjmeme kafírové nebo bobkové listy.
  6. Před servírováním polévku ozdobíme čerstvým koriandrem.

Tip: Místo krevet můžete do polévky použít také rybí nebo kuřecí maso.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Další z rubriky

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...



Najdete na iDNES.cz