Plod v děloze vnímá chutě jídla, které jeho matka konzumuje.

Plod v děloze vnímá chutě jídla, které jeho matka konzumuje. | foto: Profimedia.cz

Závislost na jídle začíná v děloze

  • 6
Hamburgery, hranolky a smažené nudle s masem - to jsou jen některé položky ze seznamu nezdravých pochutin. Britští vědci zjistili, že silná chuť na podobné dobroty vzniká již v děloze. Těhotné ženy holdující těmto pokrmům vytvářejí ve svém nenarozeném potomkovi závislost na stejném jídelníčku.

Nová studie autorů z londýnské Royal Veterinary College přináší důkazy o tom, že to, co jedí ženy během těhotenství a kojení, má vliv na chutě jejich potomků.

Pokud si maminky dopřávájí nezdravá jídla z rychlého občerstvení, vystavují svého potomka vystavit riziku, že se bude přejídat a trpět obezitou.

Tento model byl zatím prokázán u myší, kterým odborníci podávali během březosti a kojení uzeniny, konzervované potraviny a jídla z rychlého občerstvení.

Experti zjistili, že potomci těchto hlodavců se přejídali a měli tendenci vybírat si z jídelníčku potraviny bohaté na tuk, cukr a sůl.

"Naše studie prokázala, že pojídání velkého množství nezdravých pokrmů v těhotenství a během kojení by mohlo ovlivnit normální řízení chuti a podporovat chuť na nezdravé pokrmy u potomstva," vysvětluje vedoucí autorka studie doktorka Stephanie Bayolová.

Podle ní to může vyslat potomky na cestu obezity a ještě více ztížit výchovu ke zdravému stravování u dětí.

"To by také mohlo vysvětlit fakt, proč někteří jedinci těmto pokrmům odolávají snáze a jiní hůře," dodává doktorka Bayolová.

Hotová "rychlá" jídla ze stánků prokazatelně zatěžují lidské tělo a přispívají ke vzniku řady onemocnění.