Doporučujeme

Švestkový závin s mákem | foto: Profimedia.cz

Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

  • 4
Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už použijete jablka, švestky nebo mleté maso, získáte tak ve chvilce zajímavou večeři nebo sladké pochutnání k nedělní kávě.

Křehký jablečný štrúdl

Ingredience na dva štrúdly:

Jablečný štrúdl
  • 500 g hladké mouky
  • 1 hera
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 2 lžičky octa
  • 10 lžic studené vody
  • špetka soli
  • 5-6 větších jablek
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • hladká mouka na podsypání
  • 2 lžíce strouhanky
  • moučkový cukr na posyp

Pracovní postup:

  1. Na vál odvažte hladkou mouku a na ni rozkrájejte heru, přidejte vejce, ocet, vodu a špetku soli. Vypracujte hladké těsto a rozdělte ho na dva díly.
  2. Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jadřince a nakrájejte na malé kostičky. Promíchejte je v míse s cukrem a mletou skořicí.
  3. Na pomoučeném vále postupně vyválejte oba díly těsta na obdélník, posypejte strouhankou a poklaďte polovinou jablečné směsi. Zaviňte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Opakujte s druhou polovinou těsta.
  4. Vejce rozšlehejte v hrnku a potřete jím oba štrúdly. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 °C asi 40 minut dozlatova.
  5. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem a krájejte na jednotlivé porce.

Tip: Do náplně můžete přidat také rozinky a nasekané vlašské ořechy.

Masový závin z tvarohového těsta

Ingredience na dva záviny:

Masový závin z tvarohového těsta
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 450 g hladké mouky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 hera
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • hladká mouka na podsypání

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme masovou náplň. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
  2. Na rozpáleném oleji opékáme cibuli dosklovata, pak přidáme mleté maso a mícháme. Když se rozpadne, přidáme česnek, sůl a koření, promícháme a přiklopíme pokličkou. Dusíme asi 15 minut, pak pokličku odstraníme a necháme vypařit všechnu tekutinu a následně vychladnout.
  3. Potom smícháme mouku s tvarohem, nakrájenou herou a špetkou soli. Vypracujeme hladké pružné těsto a rozdělíme ho na poloviny. Na pomoučeném válu vyválíme z obou postupně placku, poklademe masem a zavineme.
  4. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut dozlatova.

Švestkový závin s mákem

Ingredience na dva záviny:

Švestkový závin s mákem
  • 1 balení listového těsta
  • 1 menší hrnek mletého máku
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2-3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 10 švestek
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na poprášení

Pracovní postup:

  1. Listové těsto rozdělíme na poloviny a rozválíme je na dvě placky.
  2. Mletý mák smícháme s mlékem, zasypeme cukrem a skořicí a povaříme. Necháme vychladnout.
  3. Švestky omyjeme, osušíme, přepůlíme a zbavíme pecek.
  4. Na polovinu vyváleného těsta naneseme polovinu makové náplně a poklademe ji polovinou překrájených švestek. Zavineme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Zopakujeme s druhou polovinou těsta a náplně.
  6. Pak oba záviny potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180 °C asi 40 minut v předehřáté troubě.

Tip: Pomašlovaný závin můžete před pečením posypat nasekanými mandlemi.  


  • Vybrali jsme pro Vás