V současné době se nejen z nutnosti, ale i s radostí vracíme k tomu, co naše babičky dělaly běžně, tedy zavařovaly a zpracovávaly doslova všechno, co jim přišlo pod ruku. První větší náraz pro hospodyňky přichází ještě před prázdninami s jahodami a rebarborou a pak to pokračuje třešněmi, višněmi, rybízem, malinami, borůvkami a kdoví čím ještě… Takových chutí! Poradíme vám, co se s tím kromě zamrazování a rychlého zpracování dá dělat. A nebojte se, zvládne to každý.
Zásady zavařování
- Zpracovávejte jen zdravé a zralé plody, natlučené, nahnilé, poškozené prostě vyřaďte – bez kompromisu.
- Kromě ovoce budete potřebovat také cukr. Je jen na vás, jestli dáte přednost želírovacímu, nebo klasickému bílému či třtinovému.
- Důležitý je i pektin, který se postará o to, aby hmota zhoustla a zželírovala. Některé ovoce ho má málo, jiné dostatek. Vysoký podíl pektinu má červený rybíz, jablka, všechny citrusové plody, meruňky, naopak minimální množství obsahují třešně či borůvky.
- A ještě se bude hodit kyselina citronová, která poslouží jako konzervant. Můžete použít citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou v prášku.
Co se dá z ovoce vyrobit? Tipy najdete na následujících stránkách.
1. Džem nebo marmeláda
V džemu najdete kousky ovoce (obvykle se kousky ovoce zasypou v poměru 2 : 1 cukrem a směs se nechá pár hodin odležet, přidá se pektin a kyselina citronová), zatímco do marmelády se ovoce rozmačká nebo rozmixuje na protlak.
12. června 2018 |
2. Rozvar (přeliv)
Pokrájené ovoce se s trochou vody rozvaří na kaši, osladí (asi 4 díly ovoce na 1 díl cukru) a ještě chvíli se povaří, aby hmota zhoustla. Rozvar se používá třeba jako omáčka na ovocné knedlíky.
3. Ovocná přesnídávka
Tu milují hlavně děti. Vlastně stačí jen pokrájet ovoce na kousky a rozvařit na kaši. Tu pak ještě rozmixujte, případně propasírujte, nijak nedochucujte, prostě si pochutnejte na čisté ovocné kaši.
4. Barevné ovocné želé
Kostičky ovoce se spolu s citronovou šťávou a vodou svaří na řídkou hmotu, která se pak propasírujte přes jemné plátno nebo cedník a zahustí pektinem (v poměru 1 : 1). Místo vody lze použít pektinem nabitý jablečný mošt.
5. Klasická povidla
Měkké oloupané ovoce (obvykle hrušky, jablka a švestky) pokrájené na kousky se promíchají v míse s panáčkem octa a panáčkem rumu (na 2 kg ovoce) a špetkou soli a při 150 °C se pečou asi 6–7 hodin v troubě. Pak se směs přendá do mísy, kvedlačkou rozmačká a metlou trochu našlehá.
1. září 2018 |
6. Sirup
Ovocný základ se provaří asi tak 15 minut a pak se nechá přiklopený do druhého dne vychladnout. Druhý den se přecedí přes plátýnko, podle chuti dosladí (na 2 kg ovoce stačí asi 100 g cukru, ale záleží na vaší chuti), přidá se citronová šťáva a směs se ještě krátce provaří. Naplní se do sklenic, které se ještě musí zavařit, třeba v myčce.
Že nevíte jak na to? Naplněné sklenice jednoduše naskládejte do myčky asi 5 cm od sebe. Vyberte nejdelší program na 2 až 2,5 hodiny. Teplotu nastavte na 70–80 °C a myčku spusťte. Program nechte proběhnout až do konce, včetně sušení. Horké sklenice vyndejte a položte je na suchou utěrku víčkem dolů a nechte pomalu vychladnout.
7. Kompot
Očištěné ovoce nebo jeho kousky se v čistých sklenicích zalije sirupem z vody a cukru (1 : 2). Zavařuje se při 90 °C asi 20 minut nebo v myčce, postupuje se úplně stejně jako u sirupu (viz předchozí strana).