Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

aktualizováno 
Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno spotřebovat rovnou, a tak je tady zavařování. Určitě máte své rodinné recepty, ale co tak letos vyzkoušet něco nového?

Broskvová marmeláda | foto: Profimedia.cz

Domácí kečup

Ingredience:

Domácí kečup
  • 1 kg rajčat
  • 2 jablka
  • 1 větší cibule
  • 100 g krupicového cukru
  • 60 ml jablečného octa
  • 60 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 hřebíčků
  • špetka skořice

Pracovní postup:

  1. Rajčata, jablka a cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Vložíme je do hrnce, podlijeme vodou a octem, přidáme sůl, cukr a veškeré koření.
  2. Vaříme na mírném plameni asi hodinu a občas směs promícháme. Pak z hrnce vyjmeme bobkový list, hřebíček, pepř i nové koření a vše rozmixujeme dohladka. Můžeme kečup také propasírovat.
  3. Sklenice se šroubovacími uzávěry vyvaříme a ještě horkým kečupem je naplníme.
  4. Zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme je stát, dokud nevychladnou. Pak je uložíme do sklepa nebo špajzu.

Švestkové čatní

Ingredience:

Švestkové čatní
  • 1 kg švestek
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 kuličky nového koření
  • 1-2 lžičky koření ras el hanout (nebo jiné oblíbené orientální směsi)

Pracovní postup:

  1. Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Zázvor oloupeme a nastrouháme.
  2. Švestky dáme do hrnce, přidáme cibuli, česnek a zázvor, zasypeme cukrem a přivedeme k varu. Občas promícháme vařečkou.
  3. Pak stáhneme plamen, přidáme koření a sůl a necháme asi 30 minut probublávat. Občas promícháme.
  4. Vyjmeme kuličky nového koření, rozmixujeme nahrubo nebo zcela dohladka.
  5. Skleničky se šroubovacími víčky vyvaříme a ještě horkým čatní je naplníme skoro po okraj. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru, tak necháme vychladnout. Podáváme nejdříve po pěti dnech, kdy se chutě krásně propojí a rozvinou.

Tip: Do čatní můžete přidat také jablka nebo jiné ovoce ze zahrady. Pro zajímavost můžete švestky zkombinovat také s trochou rajčat. Kdo má rád ostré, přidá pálivou papričku.

Broskvová marmeláda

Ingredience:

Broskvová marmeláda
  • 1 kg broskví
  • 500 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžičky citrusového pektinu

Pracovní postup:

  1. Broskve vypeckujeme. Kdo chce, můžete je také oloupat, ale není to nutné. Nakrájíme je na kousky a zasypeme krupicovým cukrem.
  2. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Potom odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérem nebo propasírujeme přes sítko, aby se oddělily tužší slupky.
  3. Potom smícháme v mističce vanilkový cukr s citrusovým pektinem a tuto směs vmícháme do marmelády. Ještě asi pět minut povaříme.
  4. Pomocí studeného talířku, na který kápneme trochu marmelády, vyzkoušíme, zda je dostatečně tuhá. Pokud ne, ještě chvíli povaříme.
  5. Nakonec ještě horkou plníme do vyvařených skleniček, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

Tip: Do hotové marmelády ještě můžeme vmíchat trochu vodky nebo tuzemáku. Je možné také broskve zkombinovat s jiným oblíbeným ovocem, marmeláda bude mít zajímavou chuť.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Helena Třeštíková: Jiří přišel o nohu, Marcela zápasí se zdravím i synem

Marcela a Jiří Haverlandovi v dokumentárním cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Marcela a Jiří, kteří před více než třemi desítkami let souhlasili s natáčením časosběrného dokumentu o jejich životě,...

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...



Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...

Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Další z rubriky

Pět nejlepších pomazánek nejen na silvestrovskou tabuli

Mrkvová pomazánka s celerem

Zítra nás čeká nejbujařejší noc v roce. Zkuste letos pohostit přátele a rodinu něčím jiným než klasickými chlebíčky se...

Recepty na cukroví podle odborníků na zdravou výživu

Ilustrační fotografie

Svátky nemusí vždy končit pálením žáhy a zděšeným pohledem na váhu. Výživoví specialisté v pátečním magazínu Rodina...

Speciální příloha: nejlepší vánoční cukroví

Maminčiny vanilkové rohlíčky

Klasické, nepečené, zdravé, dietní i od našich zahraničních sousedů - na jednom místě najdete desítky receptů na...

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Arome.cz Multifunkční produkty mají hned několik výhod. Nestane se vám, že budete v duhovém rozjasňovači a oranžové rtěnce vypada...

"Nikdo vás nevytočí jako vlastní dítě," potvrzuje psycholožka
"Nikdo vás nevytočí jako vlastní dítě," potvrzuje psycholožka

Jak na dětskou výchovu, řeší psycholožka v rozhovoru pro eMimino.cz

Najdete na iDNES.cz