Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

aktualizováno 
Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno spotřebovat rovnou, a tak je tady zavařování. Určitě máte své rodinné recepty, ale co tak letos vyzkoušet něco nového?

Broskvová marmeláda | foto: Profimedia.cz

Domácí kečup

Ingredience:

Domácí kečup
  • 1 kg rajčat
  • 2 jablka
  • 1 větší cibule
  • 100 g krupicového cukru
  • 60 ml jablečného octa
  • 60 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 hřebíčků
  • špetka skořice

Pracovní postup:

  1. Rajčata, jablka a cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Vložíme je do hrnce, podlijeme vodou a octem, přidáme sůl, cukr a veškeré koření.
  2. Vaříme na mírném plameni asi hodinu a občas směs promícháme. Pak z hrnce vyjmeme bobkový list, hřebíček, pepř i nové koření a vše rozmixujeme dohladka. Můžeme kečup také propasírovat.
  3. Sklenice se šroubovacími uzávěry vyvaříme a ještě horkým kečupem je naplníme.
  4. Zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme je stát, dokud nevychladnou. Pak je uložíme do sklepa nebo špajzu.

Švestkové čatní

Ingredience:

Švestkové čatní
  • 1 kg švestek
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 kuličky nového koření
  • 1-2 lžičky koření ras el hanout (nebo jiné oblíbené orientální směsi)

Pracovní postup:

  1. Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Zázvor oloupeme a nastrouháme.
  2. Švestky dáme do hrnce, přidáme cibuli, česnek a zázvor, zasypeme cukrem a přivedeme k varu. Občas promícháme vařečkou.
  3. Pak stáhneme plamen, přidáme koření a sůl a necháme asi 30 minut probublávat. Občas promícháme.
  4. Vyjmeme kuličky nového koření, rozmixujeme nahrubo nebo zcela dohladka.
  5. Skleničky se šroubovacími víčky vyvaříme a ještě horkým čatní je naplníme skoro po okraj. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru, tak necháme vychladnout. Podáváme nejdříve po pěti dnech, kdy se chutě krásně propojí a rozvinou.

Tip: Do čatní můžete přidat také jablka nebo jiné ovoce ze zahrady. Pro zajímavost můžete švestky zkombinovat také s trochou rajčat. Kdo má rád ostré, přidá pálivou papričku.

Broskvová marmeláda

Ingredience:

Broskvová marmeláda
  • 1 kg broskví
  • 500 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžičky citrusového pektinu

Pracovní postup:

  1. Broskve vypeckujeme. Kdo chce, můžete je také oloupat, ale není to nutné. Nakrájíme je na kousky a zasypeme krupicovým cukrem.
  2. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Potom odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérem nebo propasírujeme přes sítko, aby se oddělily tužší slupky.
  3. Potom smícháme v mističce vanilkový cukr s citrusovým pektinem a tuto směs vmícháme do marmelády. Ještě asi pět minut povaříme.
  4. Pomocí studeného talířku, na který kápneme trochu marmelády, vyzkoušíme, zda je dostatečně tuhá. Pokud ne, ještě chvíli povaříme.
  5. Nakonec ještě horkou plníme do vyvařených skleniček, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

Tip: Do hotové marmelády ještě můžeme vmíchat trochu vodky nebo tuzemáku. Je možné také broskve zkombinovat s jiným oblíbeným ovocem, marmeláda bude mít zajímavou chuť.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.