Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

aktualizováno 
Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno spotřebovat rovnou, a tak je tady zavařování. Určitě máte své rodinné recepty, ale co tak letos vyzkoušet něco nového?

Broskvová marmeláda | foto: Profimedia.cz

Domácí kečup

Ingredience:

Domácí kečup
  • 1 kg rajčat
  • 2 jablka
  • 1 větší cibule
  • 100 g krupicového cukru
  • 60 ml jablečného octa
  • 60 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 hřebíčků
  • špetka skořice

Pracovní postup:

  1. Rajčata, jablka a cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Vložíme je do hrnce, podlijeme vodou a octem, přidáme sůl, cukr a veškeré koření.
  2. Vaříme na mírném plameni asi hodinu a občas směs promícháme. Pak z hrnce vyjmeme bobkový list, hřebíček, pepř i nové koření a vše rozmixujeme dohladka. Můžeme kečup také propasírovat.
  3. Sklenice se šroubovacími uzávěry vyvaříme a ještě horkým kečupem je naplníme.
  4. Zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme je stát, dokud nevychladnou. Pak je uložíme do sklepa nebo špajzu.

Švestkové čatní

Ingredience:

Švestkové čatní
  • 1 kg švestek
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 kuličky nového koření
  • 1-2 lžičky koření ras el hanout (nebo jiné oblíbené orientální směsi)

Pracovní postup:

  1. Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Zázvor oloupeme a nastrouháme.
  2. Švestky dáme do hrnce, přidáme cibuli, česnek a zázvor, zasypeme cukrem a přivedeme k varu. Občas promícháme vařečkou.
  3. Pak stáhneme plamen, přidáme koření a sůl a necháme asi 30 minut probublávat. Občas promícháme.
  4. Vyjmeme kuličky nového koření, rozmixujeme nahrubo nebo zcela dohladka.
  5. Skleničky se šroubovacími víčky vyvaříme a ještě horkým čatní je naplníme skoro po okraj. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru, tak necháme vychladnout. Podáváme nejdříve po pěti dnech, kdy se chutě krásně propojí a rozvinou.

Tip: Do čatní můžete přidat také jablka nebo jiné ovoce ze zahrady. Pro zajímavost můžete švestky zkombinovat také s trochou rajčat. Kdo má rád ostré, přidá pálivou papričku.

Broskvová marmeláda

Ingredience:

Broskvová marmeláda
  • 1 kg broskví
  • 500 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžičky citrusového pektinu

Pracovní postup:

  1. Broskve vypeckujeme. Kdo chce, můžete je také oloupat, ale není to nutné. Nakrájíme je na kousky a zasypeme krupicovým cukrem.
  2. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Potom odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérem nebo propasírujeme přes sítko, aby se oddělily tužší slupky.
  3. Potom smícháme v mističce vanilkový cukr s citrusovým pektinem a tuto směs vmícháme do marmelády. Ještě asi pět minut povaříme.
  4. Pomocí studeného talířku, na který kápneme trochu marmelády, vyzkoušíme, zda je dostatečně tuhá. Pokud ne, ještě chvíli povaříme.
  5. Nakonec ještě horkou plníme do vyvařených skleniček, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

Tip: Do hotové marmelády ještě můžeme vmíchat trochu vodky nebo tuzemáku. Je možné také broskve zkombinovat s jiným oblíbeným ovocem, marmeláda bude mít zajímavou chuť.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Měla jsem nálepku rozmazlené princezny, říká jetsurfařka Bravencová

Martina Bravencová

Jako dítě Martina Bravencová s rodiči hodně cestovala. Díky tomu měla spoustu nových zážitků, ale také frustrujících...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Další z rubriky

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...



Najdete na iDNES.cz