Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zavařování je zase v kurzu. Recepty na domácí marmelády

  3:07aktualizováno  3:07
Třešňovou marmeládu zvládne s patřičnou dávkou trpělivost opravdu každý. Domácí zavařeniny jsou vysokou školou kuchařského umění. V naší minikuchařce najdete recept nejen na třešňovou marmeládu.

Rybízová marmeláda. | foto: Isifa

Tipy a triky pro úspěšné zavařování

* Dodržujte přesně váhy udané v receptech, jen tak dojdete ke správnému výsledku. Váha ovoce platí pro vypeckované, očištěné a oloupané kousky.
* Nevařte džemy, marmelády a želé ve větším množství. Když jen zdvojnásobíte přísady, ovoce se pořádně neprovaří, ztratí se z něj vitaminy a nedosáhnete správné konzistence a barvy.
* Během zavařování směs stále míchejte, aby se nepřipálila a pořádně se odpařila šťáva.
* Sbírejte při vaření z povrchu pěnu. Kdybyste ji tam nechali, nebude výsledná zavařenina vypadat dobře a navíc by se mohla brzy kazit.
* Co budete potřebovat: měchačku, dírkovanou sběračku na pěnu, naběračku a nálevku a samozřejmě hrnec - velký se širokým dnem, nejlépe z nerezu.
* Do marmelád a želé můžete po uvaření přidat kapku likéru, rumu, ovocné pálenky nebo vodky. Maximálně tak tři polévkové lžíce, aby se nenarušil proces želírování.

Rebarborová marmeláda

Ingredience

* 1,5 kg očištěné rebarbory
* 1 pomeranč
* 500 ml vody
* 1,5 kg želírovacího cukru
* 2 lžíce pomerančového likéru či Cointreau

1. Omytou a očištěnou rebarboru nakrájíme na dvoucentimetrové špalíky, přisypeme nastrouhanou kůru z poloviny pomeranče. Zalijeme asi půl litrem vody a deset minut provaříme, dokud není rebarbora měkká.
2. Přidáme cukr, mícháme, až se rozpustí, a ještě pět minut povaříme za stálého míchání na mírném plameni. Vyzkoušíme, jestli marmeláda rosolovatí.
3. Do hotové marmelády přidáme Cointreau nebo pomerančový likér, promícháme a plníme do sklenic.

NÁŠ TIP

Zkuste místo pomerančové kůry a likéru přimíchat 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru.

Marmeláda z melounu

Ingredience

* 2 kg melounové dužiny
* 1,5 kg želírovacího cukru
* 2 citrony

1. Meloun oloupeme, dužinu rozkrájíme, vybereme pecky a nakrájíme asi na dvou centimetrové kostičky.
2. Kousky melounu prosypeme ve velké míse cukrem a zalijeme šťávou ze dvou citronů. Přetáhneme fólií a necháme 4-5 hodin odležet v chladu.
3. Proslazený meloun potom povaříme asi pět minut, průběžně mícháme a sbíráme pěnu z povrchu. Po pěti minutách varu zkoušíme, jestli marmeláda rosolovatí - na studeném talířku by měla udělat kapku, která po naklonění nesteče.
4. Sklenice vypaříme horkou vodou nebo je necháme několik minut vyhřát na plechu v troubě a naplníme marmeládou. Uzavřeme,necháme je chvíli odstát a pak je obrátíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Přimíchejte do marmelády trochu nastrouhané citronové kůry, nebo přidejte hrst malin pro barvu.

Rybízová marmeláda

Ingredience

* 700 g červeného rybízu
* 600 g malin
* 1 kg cukru

1. Rybíz propláchneme, necháme okapat, obereme od stonků. Maliny omyjeme, necháme okapat. Pár plodů si odložíme stranou.
2. Ovoce rozmačkáme, rozmixujeme nebo rozmačkáme lisem na brambory. Přidáme cukr a vaříme 5 minut, průběžně sbíráme pěnu z povrchu marmelády. Ještě horkou ji přecedíme a vaříme, dokud marmeláda nezačne rosolovatět.
3. Do skoro hotové marmelády vsypeme několik plodů, které jsme neprolisovali, převaříme tři minuty a přelijeme ji do sklenic.
4. Zavíčkujeme a sklenice obrátíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Maliny můžete nahradit jahodami.

Mirabelková marmeláda

Ingredience

* 1 kg mirabelek
* 1 celá skořice
* 1 vanilkový cukr
* 500 g želírovacího cukru

1. Mirabelky omyjeme, necháme okapat, zbavíme stopek, pecek a rozkrájíme na menší kousky.
2. Ovoce rozmixujeme, zvážíme a přidáme skořici, vanilkový a želírovací cukr.
3. Směs vaříme za stálého míchání a sbírání pěny pět minut, dokud nezačne rosolovatět.
4. Vyndáme skořici a horkou marmeládu přelijeme do vypařených, čistých a suchých sklenic. Sklenice uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Přidejte do rozmixovaných mirabelek anýz nebo badyán. Nezapomeňte je vyjmout. Místo celé skořice můžete použít špetku mleté.

Borůvkové želé

Ingredience

* 1 kg borůvek
* 300 ml vody
* 2 citrony
* želírovací cukr

1. Borůvky omyjeme, několik plodů odložíme stranou, zbytek dáme do hrnce s vodou. Povaříme je doměkka. Rozvařené borůvky i s vodou, ve které se vařily, necháme překapat přes síto s plátýnkem.
2. Do borůvkové šťávy přimícháme želírovací cukr v poměru 1 ml: 1 g. Citrony vymačkáme a přilijeme ke šťávě.
3. Borůvkovou šťávu s cukrem a celé plody pomalu přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme pět minut. 4. Po pěti minutách vaření vyzkoušíme, jestli želé rosolovatí. Z hotové marmelády sebereme pěnu a naplníme jí sklenice. Zavíčkované je obrátíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Přimíchejte do želé před přelitím do sklenic dvě lžíce bourbonu nebo whisky.

Třešňová marmeláda

Ingredience

* 1 kg třešní
* 4 stonky citronové trávy, citronely
* 1 kg cukru
* 1 balíček směsi na přípravu džemů a marmelád (GelfixKlasik - Dr. Oetker)

1. Třešně omyjeme, necháme okapat, odstopkujeme, vypeckujeme a rozmixujeme.
2. Citronovou trávu rozřízneme na polovinu a vložíme do hrnce k třešním.
3. Gelfix promícháme se dvěma lžícemi cukru a provaříme ho s třešněmi jednu minutu.
4. Přidáme zbytek cukru a vaříme dalších pět minut, průběžně mícháme a sbíráme pěnu. Vyzkoušíme, jestli marmeláda rosolovatí. Když je hotová, vyjmeme citronovou trávu a přelijeme směs do sklenic. Uzavřené sklenice po chvíli otočíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Marmeládu můžete připravit i z třešní a višní. Přebytek citronové trávy můžete zmrazit nebo usušit, hodí se k přípravě thajských jídel.

Jahodová marmeláda

Ingredience

* 2 kg jahod
* 1 kg želírovacího cukru
* 1 citron
* 2 lžíce rumu

1. Vyzrálé plody jahod opereme, odstopkujeme a necháme okapat. Několik plodů dáme stranou, zbytek jahod rozmačkáme, smícháme s cukrem.
2. Do jahodové směsi přilijeme šťávu z poloviny citronu a za stálého míchání pět minut prováříme. Sběračkou sbíráme pěnu.
3. Marmeládu dochutíme, pokud je dost sladká, ještě zbytkem citronové šťávy. Když začne marmeláda rosolovatět, přidáme do ní pokrájené jahody a provaříme ještě asi dvě minuty.
4. Do hotové marmelády přimícháme rum, směsí naplníme sklenice, uzavřeme a sterilizujeme 20 minut při 85 stupních.

NÁŠ TIP

Recept můžete použít i na lesní jahody.

Autoři:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...



Najdete na iDNES.cz