Zavařování je zase v kurzu. Recepty na domácí marmelády

  3:07aktualizováno  3:07
Třešňovou marmeládu zvládne s patřičnou dávkou trpělivost opravdu každý. Domácí zavařeniny jsou vysokou školou kuchařského umění. V naší minikuchařce najdete recept nejen na třešňovou marmeládu.

Rybízová marmeláda. | foto: Isifa

Tipy a triky pro úspěšné zavařování

* Dodržujte přesně váhy udané v receptech, jen tak dojdete ke správnému výsledku. Váha ovoce platí pro vypeckované, očištěné a oloupané kousky.
* Nevařte džemy, marmelády a želé ve větším množství. Když jen zdvojnásobíte přísady, ovoce se pořádně neprovaří, ztratí se z něj vitaminy a nedosáhnete správné konzistence a barvy.
* Během zavařování směs stále míchejte, aby se nepřipálila a pořádně se odpařila šťáva.
* Sbírejte při vaření z povrchu pěnu. Kdybyste ji tam nechali, nebude výsledná zavařenina vypadat dobře a navíc by se mohla brzy kazit.
* Co budete potřebovat: měchačku, dírkovanou sběračku na pěnu, naběračku a nálevku a samozřejmě hrnec - velký se širokým dnem, nejlépe z nerezu.
* Do marmelád a želé můžete po uvaření přidat kapku likéru, rumu, ovocné pálenky nebo vodky. Maximálně tak tři polévkové lžíce, aby se nenarušil proces želírování.

Rebarborová marmeláda

Ingredience

* 1,5 kg očištěné rebarbory
* 1 pomeranč
* 500 ml vody
* 1,5 kg želírovacího cukru
* 2 lžíce pomerančového likéru či Cointreau

1. Omytou a očištěnou rebarboru nakrájíme na dvoucentimetrové špalíky, přisypeme nastrouhanou kůru z poloviny pomeranče. Zalijeme asi půl litrem vody a deset minut provaříme, dokud není rebarbora měkká.
2. Přidáme cukr, mícháme, až se rozpustí, a ještě pět minut povaříme za stálého míchání na mírném plameni. Vyzkoušíme, jestli marmeláda rosolovatí.
3. Do hotové marmelády přidáme Cointreau nebo pomerančový likér, promícháme a plníme do sklenic.

NÁŠ TIP

Zkuste místo pomerančové kůry a likéru přimíchat 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru.

Marmeláda z melounu

Ingredience

* 2 kg melounové dužiny
* 1,5 kg želírovacího cukru
* 2 citrony

1. Meloun oloupeme, dužinu rozkrájíme, vybereme pecky a nakrájíme asi na dvou centimetrové kostičky.
2. Kousky melounu prosypeme ve velké míse cukrem a zalijeme šťávou ze dvou citronů. Přetáhneme fólií a necháme 4-5 hodin odležet v chladu.
3. Proslazený meloun potom povaříme asi pět minut, průběžně mícháme a sbíráme pěnu z povrchu. Po pěti minutách varu zkoušíme, jestli marmeláda rosolovatí - na studeném talířku by měla udělat kapku, která po naklonění nesteče.
4. Sklenice vypaříme horkou vodou nebo je necháme několik minut vyhřát na plechu v troubě a naplníme marmeládou. Uzavřeme,necháme je chvíli odstát a pak je obrátíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Přimíchejte do marmelády trochu nastrouhané citronové kůry, nebo přidejte hrst malin pro barvu.

Rybízová marmeláda

Ingredience

* 700 g červeného rybízu
* 600 g malin
* 1 kg cukru

1. Rybíz propláchneme, necháme okapat, obereme od stonků. Maliny omyjeme, necháme okapat. Pár plodů si odložíme stranou.
2. Ovoce rozmačkáme, rozmixujeme nebo rozmačkáme lisem na brambory. Přidáme cukr a vaříme 5 minut, průběžně sbíráme pěnu z povrchu marmelády. Ještě horkou ji přecedíme a vaříme, dokud marmeláda nezačne rosolovatět.
3. Do skoro hotové marmelády vsypeme několik plodů, které jsme neprolisovali, převaříme tři minuty a přelijeme ji do sklenic.
4. Zavíčkujeme a sklenice obrátíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Maliny můžete nahradit jahodami.

Mirabelková marmeláda

Ingredience

* 1 kg mirabelek
* 1 celá skořice
* 1 vanilkový cukr
* 500 g želírovacího cukru

1. Mirabelky omyjeme, necháme okapat, zbavíme stopek, pecek a rozkrájíme na menší kousky.
2. Ovoce rozmixujeme, zvážíme a přidáme skořici, vanilkový a želírovací cukr.
3. Směs vaříme za stálého míchání a sbírání pěny pět minut, dokud nezačne rosolovatět.
4. Vyndáme skořici a horkou marmeládu přelijeme do vypařených, čistých a suchých sklenic. Sklenice uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Přidejte do rozmixovaných mirabelek anýz nebo badyán. Nezapomeňte je vyjmout. Místo celé skořice můžete použít špetku mleté.

Borůvkové želé

Ingredience

* 1 kg borůvek
* 300 ml vody
* 2 citrony
* želírovací cukr

1. Borůvky omyjeme, několik plodů odložíme stranou, zbytek dáme do hrnce s vodou. Povaříme je doměkka. Rozvařené borůvky i s vodou, ve které se vařily, necháme překapat přes síto s plátýnkem.
2. Do borůvkové šťávy přimícháme želírovací cukr v poměru 1 ml: 1 g. Citrony vymačkáme a přilijeme ke šťávě.
3. Borůvkovou šťávu s cukrem a celé plody pomalu přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme pět minut. 4. Po pěti minutách vaření vyzkoušíme, jestli želé rosolovatí. Z hotové marmelády sebereme pěnu a naplníme jí sklenice. Zavíčkované je obrátíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Přimíchejte do želé před přelitím do sklenic dvě lžíce bourbonu nebo whisky.

Třešňová marmeláda

Ingredience

* 1 kg třešní
* 4 stonky citronové trávy, citronely
* 1 kg cukru
* 1 balíček směsi na přípravu džemů a marmelád (GelfixKlasik - Dr. Oetker)

1. Třešně omyjeme, necháme okapat, odstopkujeme, vypeckujeme a rozmixujeme.
2. Citronovou trávu rozřízneme na polovinu a vložíme do hrnce k třešním.
3. Gelfix promícháme se dvěma lžícemi cukru a provaříme ho s třešněmi jednu minutu.
4. Přidáme zbytek cukru a vaříme dalších pět minut, průběžně mícháme a sbíráme pěnu. Vyzkoušíme, jestli marmeláda rosolovatí. Když je hotová, vyjmeme citronovou trávu a přelijeme směs do sklenic. Uzavřené sklenice po chvíli otočíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Marmeládu můžete připravit i z třešní a višní. Přebytek citronové trávy můžete zmrazit nebo usušit, hodí se k přípravě thajských jídel.

Jahodová marmeláda

Ingredience

* 2 kg jahod
* 1 kg želírovacího cukru
* 1 citron
* 2 lžíce rumu

1. Vyzrálé plody jahod opereme, odstopkujeme a necháme okapat. Několik plodů dáme stranou, zbytek jahod rozmačkáme, smícháme s cukrem.
2. Do jahodové směsi přilijeme šťávu z poloviny citronu a za stálého míchání pět minut prováříme. Sběračkou sbíráme pěnu.
3. Marmeládu dochutíme, pokud je dost sladká, ještě zbytkem citronové šťávy. Když začne marmeláda rosolovatět, přidáme do ní pokrájené jahody a provaříme ještě asi dvě minuty.
4. Do hotové marmelády přimícháme rum, směsí naplníme sklenice, uzavřeme a sterilizujeme 20 minut při 85 stupních.

NÁŠ TIP

Recept můžete použít i na lesní jahody.

Autoři:

Nejčtenější

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Vážila skoro metrák a nevěděla, co na sebe. Po proměně se málem nepoznala

Jako dvě různé ženy. Tak vedle sebe vypadají fotky Aleny před a po hubnutí. Na...

Velký váhový skok během těhotenství se podepsal na vizáži sympatické Aleny (35). Zašlo to tak daleko, že se její váha...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Odbornice: Neslaďte, omezte bílou mouku. Cukry mohou za většinu nemocí

Ilustrační snímek

Sacharidů jíme v nejrůznější podobě moc, tvrdí Margit Slimáková. „Není třeba nic doslazovat,“ nabádá specialistka na...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Další z rubriky

Čokoládové lanýže a další vánoční cukroví, které zvládnete bez trouby

Čokoládové lanýže

V hnětení těsta a vykrajování hvězdiček a srdíček nenacházíte potěšení, ale chcete mít něco sladkého na uzobávání u...

Linecké cukroví třikrát jinak. S marmeládou, kávovým krémem i ořechy

Linecké cukroví ze špaldové mouky

Cukroví z křehkého lineckého těsta je česká vánoční klasika. Každá rodina má svůj vlastní recept, který je prověřen...

Pracny, košíčky a další skvělé cukroví, které pečeme v redakci

Košíčky s ořechovou náplní

Také letos vám přinášíme osvědčené recepty na vánoční cukroví, které se peče v rodinách redaktorek OnaDnes.cz. Věříme,...

Najdete na iDNES.cz