Zavařování je zase v kurzu. Recepty na domácí marmelády

  3:07aktualizováno  3:07
Třešňovou marmeládu zvládne s patřičnou dávkou trpělivost opravdu každý. Domácí zavařeniny jsou vysokou školou kuchařského umění. V naší minikuchařce najdete recept nejen na třešňovou marmeládu.

Rybízová marmeláda. | foto: Isifa

Tipy a triky pro úspěšné zavařování

* Dodržujte přesně váhy udané v receptech, jen tak dojdete ke správnému výsledku. Váha ovoce platí pro vypeckované, očištěné a oloupané kousky.
* Nevařte džemy, marmelády a želé ve větším množství. Když jen zdvojnásobíte přísady, ovoce se pořádně neprovaří, ztratí se z něj vitaminy a nedosáhnete správné konzistence a barvy.
* Během zavařování směs stále míchejte, aby se nepřipálila a pořádně se odpařila šťáva.
* Sbírejte při vaření z povrchu pěnu. Kdybyste ji tam nechali, nebude výsledná zavařenina vypadat dobře a navíc by se mohla brzy kazit.
* Co budete potřebovat: měchačku, dírkovanou sběračku na pěnu, naběračku a nálevku a samozřejmě hrnec - velký se širokým dnem, nejlépe z nerezu.
* Do marmelád a želé můžete po uvaření přidat kapku likéru, rumu, ovocné pálenky nebo vodky. Maximálně tak tři polévkové lžíce, aby se nenarušil proces želírování.

Rebarborová marmeláda

Ingredience

* 1,5 kg očištěné rebarbory
* 1 pomeranč
* 500 ml vody
* 1,5 kg želírovacího cukru
* 2 lžíce pomerančového likéru či Cointreau

1. Omytou a očištěnou rebarboru nakrájíme na dvoucentimetrové špalíky, přisypeme nastrouhanou kůru z poloviny pomeranče. Zalijeme asi půl litrem vody a deset minut provaříme, dokud není rebarbora měkká.
2. Přidáme cukr, mícháme, až se rozpustí, a ještě pět minut povaříme za stálého míchání na mírném plameni. Vyzkoušíme, jestli marmeláda rosolovatí.
3. Do hotové marmelády přidáme Cointreau nebo pomerančový likér, promícháme a plníme do sklenic.

NÁŠ TIP

Zkuste místo pomerančové kůry a likéru přimíchat 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru.

Marmeláda z melounu

Ingredience

* 2 kg melounové dužiny
* 1,5 kg želírovacího cukru
* 2 citrony

1. Meloun oloupeme, dužinu rozkrájíme, vybereme pecky a nakrájíme asi na dvou centimetrové kostičky.
2. Kousky melounu prosypeme ve velké míse cukrem a zalijeme šťávou ze dvou citronů. Přetáhneme fólií a necháme 4-5 hodin odležet v chladu.
3. Proslazený meloun potom povaříme asi pět minut, průběžně mícháme a sbíráme pěnu z povrchu. Po pěti minutách varu zkoušíme, jestli marmeláda rosolovatí - na studeném talířku by měla udělat kapku, která po naklonění nesteče.
4. Sklenice vypaříme horkou vodou nebo je necháme několik minut vyhřát na plechu v troubě a naplníme marmeládou. Uzavřeme,necháme je chvíli odstát a pak je obrátíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Přimíchejte do marmelády trochu nastrouhané citronové kůry, nebo přidejte hrst malin pro barvu.

Rybízová marmeláda

Ingredience

* 700 g červeného rybízu
* 600 g malin
* 1 kg cukru

1. Rybíz propláchneme, necháme okapat, obereme od stonků. Maliny omyjeme, necháme okapat. Pár plodů si odložíme stranou.
2. Ovoce rozmačkáme, rozmixujeme nebo rozmačkáme lisem na brambory. Přidáme cukr a vaříme 5 minut, průběžně sbíráme pěnu z povrchu marmelády. Ještě horkou ji přecedíme a vaříme, dokud marmeláda nezačne rosolovatět.
3. Do skoro hotové marmelády vsypeme několik plodů, které jsme neprolisovali, převaříme tři minuty a přelijeme ji do sklenic.
4. Zavíčkujeme a sklenice obrátíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Maliny můžete nahradit jahodami.

Mirabelková marmeláda

Ingredience

* 1 kg mirabelek
* 1 celá skořice
* 1 vanilkový cukr
* 500 g želírovacího cukru

1. Mirabelky omyjeme, necháme okapat, zbavíme stopek, pecek a rozkrájíme na menší kousky.
2. Ovoce rozmixujeme, zvážíme a přidáme skořici, vanilkový a želírovací cukr.
3. Směs vaříme za stálého míchání a sbírání pěny pět minut, dokud nezačne rosolovatět.
4. Vyndáme skořici a horkou marmeládu přelijeme do vypařených, čistých a suchých sklenic. Sklenice uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Přidejte do rozmixovaných mirabelek anýz nebo badyán. Nezapomeňte je vyjmout. Místo celé skořice můžete použít špetku mleté.

Borůvkové želé

Ingredience

* 1 kg borůvek
* 300 ml vody
* 2 citrony
* želírovací cukr

1. Borůvky omyjeme, několik plodů odložíme stranou, zbytek dáme do hrnce s vodou. Povaříme je doměkka. Rozvařené borůvky i s vodou, ve které se vařily, necháme překapat přes síto s plátýnkem.
2. Do borůvkové šťávy přimícháme želírovací cukr v poměru 1 ml: 1 g. Citrony vymačkáme a přilijeme ke šťávě.
3. Borůvkovou šťávu s cukrem a celé plody pomalu přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme pět minut. 4. Po pěti minutách vaření vyzkoušíme, jestli želé rosolovatí. Z hotové marmelády sebereme pěnu a naplníme jí sklenice. Zavíčkované je obrátíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Přimíchejte do želé před přelitím do sklenic dvě lžíce bourbonu nebo whisky.

Třešňová marmeláda

Ingredience

* 1 kg třešní
* 4 stonky citronové trávy, citronely
* 1 kg cukru
* 1 balíček směsi na přípravu džemů a marmelád (GelfixKlasik - Dr. Oetker)

1. Třešně omyjeme, necháme okapat, odstopkujeme, vypeckujeme a rozmixujeme.
2. Citronovou trávu rozřízneme na polovinu a vložíme do hrnce k třešním.
3. Gelfix promícháme se dvěma lžícemi cukru a provaříme ho s třešněmi jednu minutu.
4. Přidáme zbytek cukru a vaříme dalších pět minut, průběžně mícháme a sbíráme pěnu. Vyzkoušíme, jestli marmeláda rosolovatí. Když je hotová, vyjmeme citronovou trávu a přelijeme směs do sklenic. Uzavřené sklenice po chvíli otočíme dnem vzhůru.

NÁŠ TIP

Marmeládu můžete připravit i z třešní a višní. Přebytek citronové trávy můžete zmrazit nebo usušit, hodí se k přípravě thajských jídel.

Jahodová marmeláda

Ingredience

* 2 kg jahod
* 1 kg želírovacího cukru
* 1 citron
* 2 lžíce rumu

1. Vyzrálé plody jahod opereme, odstopkujeme a necháme okapat. Několik plodů dáme stranou, zbytek jahod rozmačkáme, smícháme s cukrem.
2. Do jahodové směsi přilijeme šťávu z poloviny citronu a za stálého míchání pět minut prováříme. Sběračkou sbíráme pěnu.
3. Marmeládu dochutíme, pokud je dost sladká, ještě zbytkem citronové šťávy. Když začne marmeláda rosolovatět, přidáme do ní pokrájené jahody a provaříme ještě asi dvě minuty.
4. Do hotové marmelády přimícháme rum, směsí naplníme sklenice, uzavřeme a sterilizujeme 20 minut při 85 stupních.

NÁŠ TIP

Recept můžete použít i na lesní jahody.

Autoři:



Nejčtenější

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...

Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...



Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová váží stejně jako desetileté dítě. A to jí ještě není ani rok a...

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných čtyřiadvacet kilogramů. Rodiče stále netuší,...

Příběh Jaroslava: Svatba, nebo rozchod. Nedokážu se rozhodnout

Vztah lze udržet, jen stojí-li o to oba partneři (ilustrační snímek)

V životě by mě nenapadlo, že se dostanu do situace, kdy si nebudu vědět rady s vlastním životem. A zápletky typu „ona...

OBRAZEM: Třiašedesátiletá žena chtěla vypadat na pětadvacet. Povedlo se?

Jekaterina Tereškovič Gauguin Solntcev

Manželka ruského moderátora Gauguina Solnceva by mohla být jeho matkou. Dělí je od sebe šestadvacet let....

Další z rubriky

RETRO: Kremrole, punčák, větrník a jiné oblíbené socialistické dezerty

Nejoblíbenější socialistické dezerty

Jakým jiným tématem začít seriál RETRO než vzpomínkou na sladkou chuť socialistických dezertů. Vždyť cukrárny...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Podzimní polévky pro zahřátí. Zkuste mrkvovou, čočkovou nebo se zelím

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Ačkoliv víkend slibuje sluníčko, na začátku října už se venku moc nezahřejeme. Podzim je zkrátka tady se vším všudy....

Feel Eco – Přírodní produkty nejvyšší kvality pro péči o tělo i domácnost
Feel Eco – Přírodní produkty nejvyšší kvality pro péči o tělo i domácnost

Děti jsou to nejdůležitější, co v životě máme. Pro mnohé z nás se staly motivací pro odpovědnější jednání. Jak napsal autor Malého prince, Antoine de Saint-Exupéry „Zemi nedědíme po předcích, ale vypůjčujeme si ji od našich dětí.“ Nadčasový citát krásně vystihuje základní principy, kterými se řídí břeclavská značka Feel Eco.



Najdete na iDNES.cz