Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zapomeňte na chlebíčky, buďte na Silvestra světoví

  11:34aktualizováno  11:34
Chystáte-li pro své přátele nebo rodinné příslušníky silvestrovské pohoštění, zkuste letos pojmout oslavy příchodu nového roku trochu světověji. Přinášíme vám čtyři lahodné tipy na rychlé a snadné chuťovky z Itálie a Francie, které vaše hosty určitě nadchnou víc než obligátní chlebíčky.

Rozjeďte letošní silvestrovskou párty s přáteli ve světovém stylu. | foto: Profimedia.cz

Bagety s tapenádouBageta s tapenádou

* 200 g černých oliv bez pecky
* ančovičky (trochu sardelové pasty nebo 2 - 3 filátka)
* kvalitní olivový olej (dle potřeby)
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička citronové šťávy
* pepř
* bageta, veka nebo bílý chléb
* olej na opečení

1. Olivy, ančovičky a česnek rozmixujeme a pak postupně přidáváme olivový olej a citronovou šťávu. Směs by neměla být příliš hladká.
2. Nakonec opepříme čerstvě mletým pepřem. Solit už nemusíme, protože ančovičky tapenádu dostatečně ochutí.
3. Mažeme na opečené plátky bagety, veky nebo světlého chleba.

TIP: Do tapenády můžete přidat také kapary nebo bylinky podle chuti (v tom případě je vložte do směsi ještě před mixováním).

Rajčatová bruschetta Bruschetta s rajčaty

* 5 velkých zralých rajčat
* 3 stroužky česneku
* olivový olej
* čerstvá bazalka
* sůl, pepř

1. Nejdříve rozkrojíme rajčata, odstraníme středy a rajčata nakrájíme na malé kostičky. Ty smícháme s nasekanou bazalkou a trochou olivového oleje, osolíme a opepříme. Necháme chvíli odležet, aby se chutě krásně spojily.
2. Pak opečeme plátky bílého chleba na troše oleje, potřeme je česnekem a obložíme rajčatovou směsí.
3. Ihned servírujeme. Tento recept je nezbytné připravovat těsně před podáváním, bruschetta totiž musí být zvrchu šťavnatá a vespod křupavá a teplá.

TIP: Do rajčatové směsi můžete přidat i trochu citronové šťávy, jemně nakrájenou cibulku a nasekané olivy.

Melounové závitky se šunkouMeloun s parmskou šunkou

* 200 g parmské nebo švarcvaldské šunky
* 1 žlutý meloun
* snítka rozmarýnu

1. Meloun rozkrojíme, zbavíme slupky a jader a nakrájíme na stejně velké špalíčky. Ty pak obalujeme v plátcích šunky.
2. Podáváme jako jednohubky k vínu. Zdobíme snítkou rozmarýnu.

Mini pizzyMinipizzy

* 1 balení listového těsta
* 100 ml rajčatového pyré
* 200 g šunky
* 200 g uzeného eidamu
* 4 rajčata
* bylinky dle chuti
* sůl, pepř

1. Šunku, sýr i rajčata nakrájíme na kostičky.
2. Těsto rozválíme a skleničkou vykrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečicím papírem.
3. Na každé kolečko naneseme lžičkou trochu rajčatového pyré, posypeme bylinkami, osolíme a opepříme. Pak minipizzy obložíme kostičkami rajčat, šunky a sýra.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

TIP: Můžete zdobit i sekanými olivami nebo plátky žampionů.







Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.