NA 8−10 PALAČINEK
Příprava: 25 minut + 15−20 minut zapékání
* 200 g polohrubé mouky
* špetku soli
* ½ l mléka
* 1–2 vejce
* 40 g krupicového cukru
* máslo nebo olej na smažení
Na náplň:
* 500 g plnotučného tvarohu + 2 lžíce bílého jogurtu
* 100 g cukru
* špetku mleté vanilky
* 2 žloutky
* hrst rozinek, předem namočených
* trochu strouhané citronové kůry
* 2 bílky
* špetku soli
Na zapékání:
* 2 lžíce rozpuštěného másla
* K podávání:
* moučkový cukr
1. Ze všech přísad na palačinky ušlehejte těstíčko. Těžkou silnostěnnou pánev o průměru 18–20 cm rozehřejte a vymastěte kouskem másla nebo trochou oleje. Naběračkou lijte těstíčko a hned ho krouživým pohybem rozestřete po celém dnu. Případné otvory ‘vyspravte‘ lžičkou těstíčka.
2. Na náplň utřete tvaroh s cukrem, jogurtem, vanilkou a žloutky. Přidejte citronovou kůru a odkapané rozinky. Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh a zatřete ho do tvarohu. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Palačinky naplňte, zaviňte a naskládejte do pekáčku vymazaného máslem a pokropte je máslem.
3. Vložte do trouby a patnáct až dvacet minut zapékejte. Podávejte horké, poprášené cukrem.
OCHUTNEJTE TAKÉ Třešňové palačinky |