Doporučujeme

Palačinky zapékané, plněné tvarohem

Palačinky zapékané, plněné tvarohem | foto: Apetit

Zapékané palačinky s tvarohem

Česká kuchyně sice bojuje s maďarskou o domovské právo na palačinky, ale ty plněné tvarohem s rozinkami a zapékané se u nás už zabydlely natolik, že dumat o jejich původu je bezpředmětné. Raději si je v klidu vychutnejte.


NA 810 PALAČINEK

Příprava: 25 minut + 15−20 minut zapékání

* 200 g polohrubé mouky
* špetku soli
* ½ l mléka
* 1–2 vejce
* 40 g krupicového cukru
* máslo nebo olej na smažení

Na náplň:

* 500 g plnotučného tvarohu + 2 lžíce bílého jogurtu
* 100 g cukru
* špetku mleté vanilky
* 2 žloutky
* hrst rozinek, předem namočených
* trochu strouhané citronové kůry
* 2 bílky
* špetku soli

Na zapékání:

* 2 lžíce rozpuštěného másla
* K podávání:
* moučkový cukr

1. Ze všech přísad na palačinky ušlehejte těstíčko. Těžkou silnostěnnou pánev o průměru 18–20 cm rozehřejte a vymastěte kouskem másla nebo trochou oleje. Naběračkou lijte těstíčko a hned ho krouživým pohybem rozestřete po celém dnu. Případné otvory ‘vyspravte‘ lžičkou těstíčka.

2. Na náplň utřete tvaroh s cukrem, jogurtem, vanilkou a žloutky. Přidejte citronovou kůru a odkapané rozinky. Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh a zatřete ho do tvarohu. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Palačinky naplňte, zaviňte a naskládejte do pekáčku vymazaného máslem a pokropte je máslem.

3. Vložte do trouby a patnáct až dvacet minut zapékejte. Podávejte horké, poprášené cukrem.

           

OCHUTNEJTE TAKÉ

           

Třešňové palačinkyTřešňové palačinky
            Crepes SuzetteCrepes Suzette
            Palačinky s vanilkovým krémemPalačinky s vanilkovým krémem

           


  • Vybrali jsme pro Vás