Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zapečte si dobrotu!

  0:17aktualizováno  0:17
Máte v rodině strávníky, kteří si potrpí na teplou kuchyni? Udělejte jim tentokrát radost zapečenou večeří plnou chutí. Většina z nich navíc snese obměny typu 'co dům dal'.

Zapečené kuře s alsaským zelím | foto: MF DNES

Zapečené kuře s alsaským zelímZapečené kuře s alsaským zelím
PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 50 minut pečení

100 g anglické slaniny, plátky
4 porce kuřete s kostí a kůží
sůl
1 lžička mleté papriky, sladké
8 brambor uvařených ve slupce, oloupaných
1 lžíce sádla
1 cibule, nakrájená nadrobno
400 g kysaného zelí
6 jalovčinek
2 bobkové listy
4 hřebíčky
6 kuliček celého pepře
200–250 ml bílého vína
1–2 lžíce přírodního cukru na dochucení

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Porce kuřete omyjeme a přesekneme na polovinu, osolíme a poprášíme paprikou. Dno pekáčku vyložíme plátky slaniny, poklademe kousky kuřete kůží nahoru a dáme zapéct.

2. Mezitím si v kastrole na sádle zpěníme cibuli, vsypeme překrájené kysané zelí, zalijeme vínem, přidáme koření a dusíme pod poklicí, než se kuře a slanina zapečou. Dochutíme cukrem.

3. Zelí přendáme ke kuřeti, promícháme a kuře urovnáme na zelí kůží navrch. Pečeme zhruba další půl hodiny, dokud není maso měkké a kůže opečená, podle potřeby můžeme podlít ještě trochou vína. 4. Kuře se zelím promícháme, poklademe plátky uvařených brambor a zapečeme dozlatova.

Bramborová kaše se zeleninouBramborová kaše se zeleninou
PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 20 minut zapečení

700 g zeleninové směsi (hrášek, kukuřice, červená paprika), čerstvá nebo mražená
2 lžíce másla + kousek na vymazání formy
1 cibule, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, usekaný najemno
sůl a mletý pepř
800 g oloupaných brambor, moučných
200–250 ml smetany 12%
150 g hrubě strouhaného sýra, např. čedar

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a vymažeme zapékací misku máslem. Překrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme. Scezené brambory necháme v hrnci, ve kterém se vařily, zalijeme je smetanou, vrátíme na oheň a necháme ji vzkypět.

2. Stáhneme z ohně a šťouchadlem na brabory rozmačkáme. Přidáme kousek másla a vymícháme nebo vyšleháme hladkou kaši. Nakonec vmícháme hrubě strouhaný nebo najemno pokrájený sýr a podle potřeby dochutíme solí. V kastrole rozpustíme zbylé máslo a zpěníme na něm cibulku a česnek. Přidáme zeleninu, osolíme, opepříme, osmahneme a krátce podusíme.

3. Mražená zelenina pustí vodu, čerstvou zeleninu podlijeme trochou vody nebo zeleninového vývaru. Zeleninu přendáme do zapékací misky, překryjeme bramborovou kaší, uhladíme a zapékáme asi 20 minut dozlatova.

Zeleninu dochuťte trochou vegety nebo čerstvě usekanými bylinkami.

Musaka z brambor a lilkuMusaka z brambor a lilku
PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 45 minut pečení

1 lilek
sůl
olej na smažení
900 g oloupaných syrových brambor
trochu másla na vymazání zapékací misky
trochu strouhanky na vysypání misky
sušená nebo čerstvá saturejka, oregano, tymián
250 ml zakysané smetany
2–3 vejce
mletý pepř
50 g tvrdého hrubě strouhaného sýra

1. Předehřejeme si troubu na 180–200 stupňů. Lilek omyjeme a i se slupkou nakrájíme podélně na plátky asi půl až 1 cm silné. Plátky lilku z obou stran osolíme a necháme na tácu 15–20 minut ,vypotit‘. Potom lilek opláchneme studenou vodou a důkladně vysušíme, například papírovými ubrousky. V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje a lilek z obou stran osmažíme, až je krásně nazlátlý, a dáme stranou.

2. Brambory nakrájíme na silnější plátky. Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Střídavě do ní vrstvíme plátky bramor a osmaženého lilku a každou vrstvu osolíme a okořeníme usekanými nebo sušenými bylinkami. Poslední vrstvu zakončíme bramborami.

3. Zapékací misku přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, do změknutí brambor. V misce mezitím prošleháme kysanou smetanu s vejci, solí a mletým pepřem. Musaku zalijeme připravenou směsí a zapékáme dalších přibližně 15 minut. Těsně před dokončením povrch posypeme strouhaným sýrem. 4. Zapečenou musaku necháme chvíli zchladnout ve formě a potom krájíme na jednotlivé porce a podáváme.

Brambory zapečené se špenátemZapečené brambory se špenátem
PRO 4–6 OSOB

Příprava: 30 minut + 50 minut pečení

400 g listů špenátu (i mražený)
800 g oloupaných syrových brambor
2 lžíce olivového oleje + trochu na vymazání formy
1 menší cibule, jemně pokrájená
3–4 stroužky česneku, drceného
sůl a mletý pepř
1 lžička sušeného oregana nebo lžíce čerstvého usekaného
100 g šunky, nakrájené na nudličky
150 g plátkového sýra, ementál nebo gouda

1. Troubu předehřejeme na 180 až 200 stupňů. Čerstvý špenát omyjeme, očistíme a listy necháme okapat. Mražený necháme povolit. V pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme špenát a česnek a krátce osmahneme, mražený špenát prohřejeme a odpaříme přebytečnou vodu. Dochutíme solí, pepřem a oreganem.

2. Brambory nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky, osolíme, lehce opepříme a promícháme. Zapékací misku o rozměrech přibližně 25 x 20 centimetrů vytřeme olejem a na dno ve vrstvách naskládáme polovinu brambor. Na brambory rozložíme třetinu sýra a rovnoměrně rozprostřeme ochucený špenát. Posypeme pokrájenou šunkou, překryjeme druhou třetinou sýra.

3. Nakonec navrstvíme zbylé plátky osolených brambor, poklademe kousky másla a pečeme pod poklicí v předehřáté troubě, dokud brambory nezměknou. Měkké brambory odkryjeme, poklademe zbylým sýrem a zapečeme dozlatova. Necháme chvíli zchladnout a krájíme na jednotlivé porce.

Zapečený květák s brambory a sýremZapečený květák s brambory a sýrem
PRO 4–6 OSOB

Příprava: 25 minut + 30 minut zapečení

1 květák
800 g oloupaných syrových brambor
sůl
kmín
kousek másla na vymazání zapékací misky
150 ml smetany 12% nebo 33%
100 g hrubě struhaného sýra, např. gouda
špetka strouhaného muškátového oříšku
mletý pepř
petrželová nať k podávání nebo pažitka

1. Troubu si předehřejeme na 200 až 250 stupňů. Květák rozebereme na růžičky, omyjeme ve studené vodě, vložíme do hrnce, přidáme sůl a kmín a zalijeme vroucí vodou. Vaříme asi 5 minut, pouze do poloměkka, a vyjmeme cedníkem.

2. Brambory nakrájíme na hranolky a vsypeme do vroucí vody, ve které jsme vařili květák. Krátce povaříme, stačí tak 5 až 7 minut podle velikosti brambor, a scedíme. Přendáme je do máslem vymazané zapékací misky, poklademe růžičkami květáku a přelijeme smetanou ochucenou solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pár lžic smetany si necháme stranou.

3. Zapékáme v předehřáté troubě asi 20 minut, nakonec posypeme povrch hrubě strouhaným sýrem, pokapeme zbylou smetanou a dopečeme dozlatova. Podáváme posypané usekanou petrželovou natí nebo pažitkou.

Pokrm můžete připravit i ze zbylých vařených brambor, místo smetany zalijte rozmíchanými vejci nebo žloutkem a trochou mléka se sýrem.

'Mikrovlnné' pečeníZapečeno!

* Multifunkční a tradiční trouba zároveň, to je Jet Chef, která umí ohřívat, vařit, vařit v páře, grilovat i péct – a to včetně kynutého těsta.
* Můžete v ní upéct dokonce i kuře s dozaltova opečenou křupavou kůrčičkou.
* Objemem 31 litrů a průměrem otočného talíře 36 cm patří navíc k nejprostornějším na trhu.

 

Autoři:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Další z rubriky

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

chřest bílý a zelený

Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a připravte rodině k...

Co jsme nachystaly na Jarmark? Makové koláčky, šátečky i muffiny

Pečení

Už tradičně můžete na dnešním jubilejním dvacátém Jarmarku v pražských Holešovicích ochutnat dobroty, které připravily...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...



Najdete na iDNES.cz