Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zapečte si dobrotu!

  0:17aktualizováno  0:17
Máte v rodině strávníky, kteří si potrpí na teplou kuchyni? Udělejte jim tentokrát radost zapečenou večeří plnou chutí. Většina z nich navíc snese obměny typu 'co dům dal'.

Zapečené kuře s alsaským zelím | foto: MF DNES

Zapečené kuře s alsaským zelímZapečené kuře s alsaským zelím
PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 50 minut pečení

100 g anglické slaniny, plátky
4 porce kuřete s kostí a kůží
sůl
1 lžička mleté papriky, sladké
8 brambor uvařených ve slupce, oloupaných
1 lžíce sádla
1 cibule, nakrájená nadrobno
400 g kysaného zelí
6 jalovčinek
2 bobkové listy
4 hřebíčky
6 kuliček celého pepře
200–250 ml bílého vína
1–2 lžíce přírodního cukru na dochucení

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Porce kuřete omyjeme a přesekneme na polovinu, osolíme a poprášíme paprikou. Dno pekáčku vyložíme plátky slaniny, poklademe kousky kuřete kůží nahoru a dáme zapéct.

2. Mezitím si v kastrole na sádle zpěníme cibuli, vsypeme překrájené kysané zelí, zalijeme vínem, přidáme koření a dusíme pod poklicí, než se kuře a slanina zapečou. Dochutíme cukrem.

3. Zelí přendáme ke kuřeti, promícháme a kuře urovnáme na zelí kůží navrch. Pečeme zhruba další půl hodiny, dokud není maso měkké a kůže opečená, podle potřeby můžeme podlít ještě trochou vína. 4. Kuře se zelím promícháme, poklademe plátky uvařených brambor a zapečeme dozlatova.

Bramborová kaše se zeleninouBramborová kaše se zeleninou
PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 20 minut zapečení

700 g zeleninové směsi (hrášek, kukuřice, červená paprika), čerstvá nebo mražená
2 lžíce másla + kousek na vymazání formy
1 cibule, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, usekaný najemno
sůl a mletý pepř
800 g oloupaných brambor, moučných
200–250 ml smetany 12%
150 g hrubě strouhaného sýra, např. čedar

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a vymažeme zapékací misku máslem. Překrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme. Scezené brambory necháme v hrnci, ve kterém se vařily, zalijeme je smetanou, vrátíme na oheň a necháme ji vzkypět.

2. Stáhneme z ohně a šťouchadlem na brabory rozmačkáme. Přidáme kousek másla a vymícháme nebo vyšleháme hladkou kaši. Nakonec vmícháme hrubě strouhaný nebo najemno pokrájený sýr a podle potřeby dochutíme solí. V kastrole rozpustíme zbylé máslo a zpěníme na něm cibulku a česnek. Přidáme zeleninu, osolíme, opepříme, osmahneme a krátce podusíme.

3. Mražená zelenina pustí vodu, čerstvou zeleninu podlijeme trochou vody nebo zeleninového vývaru. Zeleninu přendáme do zapékací misky, překryjeme bramborovou kaší, uhladíme a zapékáme asi 20 minut dozlatova.

Zeleninu dochuťte trochou vegety nebo čerstvě usekanými bylinkami.

Musaka z brambor a lilkuMusaka z brambor a lilku
PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 45 minut pečení

1 lilek
sůl
olej na smažení
900 g oloupaných syrových brambor
trochu másla na vymazání zapékací misky
trochu strouhanky na vysypání misky
sušená nebo čerstvá saturejka, oregano, tymián
250 ml zakysané smetany
2–3 vejce
mletý pepř
50 g tvrdého hrubě strouhaného sýra

1. Předehřejeme si troubu na 180–200 stupňů. Lilek omyjeme a i se slupkou nakrájíme podélně na plátky asi půl až 1 cm silné. Plátky lilku z obou stran osolíme a necháme na tácu 15–20 minut ,vypotit‘. Potom lilek opláchneme studenou vodou a důkladně vysušíme, například papírovými ubrousky. V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje a lilek z obou stran osmažíme, až je krásně nazlátlý, a dáme stranou.

2. Brambory nakrájíme na silnější plátky. Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Střídavě do ní vrstvíme plátky bramor a osmaženého lilku a každou vrstvu osolíme a okořeníme usekanými nebo sušenými bylinkami. Poslední vrstvu zakončíme bramborami.

3. Zapékací misku přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, do změknutí brambor. V misce mezitím prošleháme kysanou smetanu s vejci, solí a mletým pepřem. Musaku zalijeme připravenou směsí a zapékáme dalších přibližně 15 minut. Těsně před dokončením povrch posypeme strouhaným sýrem. 4. Zapečenou musaku necháme chvíli zchladnout ve formě a potom krájíme na jednotlivé porce a podáváme.

Brambory zapečené se špenátemZapečené brambory se špenátem
PRO 4–6 OSOB

Příprava: 30 minut + 50 minut pečení

400 g listů špenátu (i mražený)
800 g oloupaných syrových brambor
2 lžíce olivového oleje + trochu na vymazání formy
1 menší cibule, jemně pokrájená
3–4 stroužky česneku, drceného
sůl a mletý pepř
1 lžička sušeného oregana nebo lžíce čerstvého usekaného
100 g šunky, nakrájené na nudličky
150 g plátkového sýra, ementál nebo gouda

1. Troubu předehřejeme na 180 až 200 stupňů. Čerstvý špenát omyjeme, očistíme a listy necháme okapat. Mražený necháme povolit. V pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme špenát a česnek a krátce osmahneme, mražený špenát prohřejeme a odpaříme přebytečnou vodu. Dochutíme solí, pepřem a oreganem.

2. Brambory nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky, osolíme, lehce opepříme a promícháme. Zapékací misku o rozměrech přibližně 25 x 20 centimetrů vytřeme olejem a na dno ve vrstvách naskládáme polovinu brambor. Na brambory rozložíme třetinu sýra a rovnoměrně rozprostřeme ochucený špenát. Posypeme pokrájenou šunkou, překryjeme druhou třetinou sýra.

3. Nakonec navrstvíme zbylé plátky osolených brambor, poklademe kousky másla a pečeme pod poklicí v předehřáté troubě, dokud brambory nezměknou. Měkké brambory odkryjeme, poklademe zbylým sýrem a zapečeme dozlatova. Necháme chvíli zchladnout a krájíme na jednotlivé porce.

Zapečený květák s brambory a sýremZapečený květák s brambory a sýrem
PRO 4–6 OSOB

Příprava: 25 minut + 30 minut zapečení

1 květák
800 g oloupaných syrových brambor
sůl
kmín
kousek másla na vymazání zapékací misky
150 ml smetany 12% nebo 33%
100 g hrubě struhaného sýra, např. gouda
špetka strouhaného muškátového oříšku
mletý pepř
petrželová nať k podávání nebo pažitka

1. Troubu si předehřejeme na 200 až 250 stupňů. Květák rozebereme na růžičky, omyjeme ve studené vodě, vložíme do hrnce, přidáme sůl a kmín a zalijeme vroucí vodou. Vaříme asi 5 minut, pouze do poloměkka, a vyjmeme cedníkem.

2. Brambory nakrájíme na hranolky a vsypeme do vroucí vody, ve které jsme vařili květák. Krátce povaříme, stačí tak 5 až 7 minut podle velikosti brambor, a scedíme. Přendáme je do máslem vymazané zapékací misky, poklademe růžičkami květáku a přelijeme smetanou ochucenou solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pár lžic smetany si necháme stranou.

3. Zapékáme v předehřáté troubě asi 20 minut, nakonec posypeme povrch hrubě strouhaným sýrem, pokapeme zbylou smetanou a dopečeme dozlatova. Podáváme posypané usekanou petrželovou natí nebo pažitkou.

Pokrm můžete připravit i ze zbylých vařených brambor, místo smetany zalijte rozmíchanými vejci nebo žloutkem a trochou mléka se sýrem.

'Mikrovlnné' pečeníZapečeno!

* Multifunkční a tradiční trouba zároveň, to je Jet Chef, která umí ohřívat, vařit, vařit v páře, grilovat i péct – a to včetně kynutého těsta.
* Můžete v ní upéct dokonce i kuře s dozaltova opečenou křupavou kůrčičkou.
* Objemem 31 litrů a průměrem otočného talíře 36 cm patří navíc k nejprostornějším na trhu.

 

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.