- 500 g lilku
- 250 g drcených sterilovaných rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 1,5 lžičky oregana
- špetka soli
- 2 lžičky třtinového cukru
- olivový olej na smažení lilku
- 100 g goudy nebo čedaru
1. Do hrnce dáme dvě lžíce olivového oleje, na kterém krátce osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. K cibulovo-česnekovému základu přidáme drcená sterilovaná rajčata, 1,5 lžičky sušeného oregana, špetku soli, dvě lžičky třtinového cukru (lze dát i klasický krystalový cukr) a vše asi 10 minut povaříme na mírném ohni.
2. V době, kdy se nám vaří rajčatová směs si připravíme lilek. Lilek omyjeme, osušíme, nakrájíme na kolečka a v pánvi na olivovém oleji osmažíme z obou stran. 3. Osmažený lilek dáme na dno zapékací misky a potřeme ho připravenou rajčatovou směsí, kterou ještě posypeme nahrubo strouhaným sýrem gouda nebo čedar.
4. Takto připravené lilky zapékáme v troubě při 170 °C do zezlátnutí sýra. Podáváme s vařeným bramborem.