Suroviny na 4 porce:
- 650 g nových brambor, neloupaných, pečlivě omytých a podélně nakrájených
- sůl na vaření brambor
- 100 g mraženého hrášku
- 200 g konzervovaného lososa ve vlastní šťávě
- sůl a pepř na dochucení
- 200 ml zakysané smetany
- 100 g zralého sýra typu čedar, hrubě nastrouhaného
- 1 lžíci oleje na vymaštění misky
Postup:
1. Brambory zalijeme vařící osolenou vodou (tak uchováme cenné látky) a vaříme celkem deset minut, aby změkly, ale nerozpadaly se. Po osmi minutách varu k nim přisypeme hrášek.
2. Scedíme brambory s hráškem a necháme je trochu oschnout. Pak je vsypeme do vymaštěné zapékací misky a trochu urovnáme, aby byly rozložené stejnoměrně. Rozpálíme gril nebo předehřejeme troubu na nejvyšší teplotu.
3. Lososa odcedíme a necháme odkapat, rozdělíme na jednotlivé plátky a vmícháme mezi brambory. Podle chuti osolíme a opepříme.
4. Lžící rozetřeme smetanu na brambory. Pokrm posypeme sýrem a zapékáme, dokud sýr nezačne zlátnout a smetana trochu bublat.