Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zapálená kuchařka: Jak jsem vymýšlela cukroví pro chlapy

  0:47aktualizováno  0:47
"Nikdy jsem nic takového nedělala a neměla jsem ani představu, jak na to," říká autorka kuchařek Lenka Požárová o požadavku redakce ona.idnes.cz vymyslet cukroví pro chlapy.

Lenka Požárová a její "zrzaví mravenci" - Foceno na nádobí Villeroy & Boch | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

RECEPTY NA CUKROVÍ NAJDETE ZDE

KROK 1: INGREDIENCE

V první řadě začala přemýšlet nad hlavními ingrediencemi. „Napadlo mě, že by to mohlo být i něco s masem. Pak jsem ale přemýšlela, když mám také doma chlapa, co mu chutná, co mi třeba ujídá a co z toho by se dalo nakombinovat,“ dodává.

Nakonec se dala do vytváření sladkého i slanějšího cukroví. „I sladké cukroví jde udělat trochu pikantněji,“ tvrdí ́zapálená kuchařka ́.

U slaného „cukroví“ byl také problém, aby nepřipomínalo spíš silvestrovské jednohubky. Také se vyskytl problém s trvanlivostí použitých surovin. „Cukroví by mělo jít delší dobu skladovat, zatímco jednohubky a jim podobné jídlo se udělá a hned se sní. Zkoušela jsem udělat pikantní hermelínové kuličky, ale ty se po týdnu nedaly jíst,“ vysvětluje Lenka Požárová

Lence hlavou lítaly ingredience jako ořechy (hlavně arašídy, které muži tak často ujídají), slanina (i když není zrovna zastáncem tučných věcí) a sýry. „Ale to už je zase známé. Chtěla jsem vytvořit něco netradičního, aby to bylo něčím zajímavé a nápadité.“ Napadlo ji dokonce i škvarkové sádlo, ale nakonec ho do žádného receptu nezakomponovala, protože, jak sama říká, nevaří ze surovin, které jsou jí nepříjemné.

U sladkého cukroví se zase chtěla vyhnout monotónní přeslazenosti. „Mám ráda jídla, kde jsou cítit jednotlivé chutě, které nepřebije ta hrozná přeslazená chuť,“ říká.

KROK 2: KONZISTENCE

Na konzistenci hodně záleží. „U autíček jsem se trefila rychle do toho, aby těsto drželo tvar. Při jejich vytváření jsem myslela na linecké cukroví. To se plní marmeládou, takže jsem autíčka chtěla slepovat nějak podobně, barevně. Napadal mě kečup, čatní, ale takovéhle věci nelepí. Takže jsem zvolila pomazánkové máslo s česnekem, i když by samozřejmě šly jíst jen samotné vykrajované tvary,“ vysvětluje Lenka Požárová.

Do čokoládových kuliček chtěla zakomponovat alkohol. Rum je ale klasika. Vyzkoušela třeba i takovou whisky nebo fernet. „Naproti domu máme sportbar a já jsem tam vždycky vyslala manžela, aby trochu přinesl, já jsem se styděla,“ směje se Lenka Požárová.

Whisky ale v cukroví nebyla vůbec cítit. Rum nebo vaječný koňak jsou sice klasické, ale dodají cukroví specifickou vůni. Další, co by mohlo cukroví pěkně „ovonět“ je baileys a podobné likéry. Jenže ty se zase hodí spíš pro dámy.

„Podle mě alkohol v cukroví nehraje takovou roli. Já ho tam prostě moc necítím. Když jsem se ptala manžela, který všechny pokusy ochutnával, říkal, že když se opravdu hodně snaží, nějakou stopu po alkoholu tam cítí,“ říká kuchařka.

Pokud by do těsta přidala alkoholu víc, ztratilo by zase svou konzistenci. Kuličky tedy Lenka Požárová pilovala nejvíc.

CO NEPROŠLO?

Kuličky ze sušených fíků. Nasekané sušené fíky Lenka zalila červeným vínem, nechala směs marinovat přes noc. Druhý den směs smíchala s kokosem a celozrnnými sušenkami a z toho dělala kuličky. Červené víno však také ve výsledku nebylo cítit. Navíc by to bylo spíš skvělé „dámské cukroví“.

Pivní cukroví. U alkoholových experimentů Lenku napadlo i pivo - pivní těsto. Nakonec usoudila, že by z toho byly spíš silvestrovské chuťovky nebo jednohubky.

KROK 3: VARIACE A PŘÍPRAVA

Ohnivé hrudky:
„Zkoušela jsem různé oříšky, ale nejvíc se tam hodily arašídy. Stejně je muži mají prý nejradši,“ domnívá se Lenka Požárová. V hrudkách je také čokoláda, chili, které cukroví dodává pikantní nádech, a trocha fernetu.

Zázvorové dlouhé nosy:
Základem je zázvor, kešu oříšky a citronová šťáva a kůra. Lenka je vyladila na druhý pokus.

„Manžel všechno cukroví ochutnával. Vždy jsem se ho ptala na jeho názor,“ říká.

Zrzaví kari mravenci: Při vytváření vycházela z těsta na vanilkové rohlíčky. Nejdřív tam nechala i oříšky, ale nechtěla mít oříšky už ve třetím cukroví. A tak je nahradila kokosem. A aby všechno nebyly jen samé kuličky, napadlo ji spojit je a vznikly tak různé kombinace: ze dvou kuliček prdelky a ze tří třeba mravenci.

„Také jsem zkoušela klasické vanilkové rohlíčky, ale obalené ve vanilkovém cukru smíchaném s kari kořením. Bylo to sladké a mělo to zajímavý exotický nádech. Mám ráda, když se míchají chutě. Kari koření navíc každý zná jako slané, ale proč by to nešlo do sladka...,“ vypráví Lenka.

ÚSPĚŠNÉ CUKROVÍ

Oslovili jsme také kolegy z redakcí iDNES.cz, aby chlapské cukroví ochutnali a ohodnotili. Překvapili tím, že v cukroví rozpoznali jednotlivé druhy použitého koření - třeba v ohnivých hrudkách chili a v dlouhých nosech zázvor.

Romanu Všetečkovi nejvíc chutnaly právě zázvorové dlouhé nosy, protože mu přišly chuťově nejvýraznější. „Když budeme o Vánocích přejedení různým cukrovím, tak by v tom nějaké nevýrazné prostě zaniklo,“ tvrdí.

„U mě vede autíčko, přestože si myslím, že cukroví má být sladké,“ oponoval Václav Nývlt. Petr Pravda by zas dlouhé nosy čekal v asijské kuchyni, ale tady jimi byl dočista zaskočen.

Samotná autorka má nejradši „zrzavé mravence“ nebo chcete-li „exotické zadečky“. A co vaši partneři? Bude jim o Vánocích chutnat?

Autor:






Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Další z rubriky

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.