Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Lékař Josef Jonáš: Už ani netušíme, co vlastně jíme

aktualizováno 
Podle Světové zdravotnické organizace souvisí více než tři čtvrtiny nemocí právě s jídlem, u poloviny je pak strava dokonce hlavním faktorem. Podle lékaře Josefa Jonáše, jednoho z nejznámějších českých badatelů v oblasti přírodní medicíny, ale často ani netušíme, co vlastně jíme. V rozhovoru pro týdeník Téma vysvětluje, proč nám mnohé ze základních potravin spíš škodí, než prospívají.

Lékař Josef Jonáš | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Co je podle vás hlavní problém dnešních potravin?
Že naprosto ztrácíme přehled o tom, jak a z čeho jsou vyrobené, jestli jsou zdraví prospěšné. Řídíme se jen tím, zda jsou chutné. Je fajn mít silný kuřecí vývar v kostce nebo v instantním pytlíku. Nezapomínejme ale, že jde o průmyslový výrobek. Univerzální chutí se výrobce zavděčí většině. Ale víme něco o surovinách, které masové šťávě dodávají její chuť?

Čtěte v pátečním týdeníku Téma

Proč člověk reaguje špatně na potraviny, které jíme od nepaměti? A na čem závisí, že někomu současná pšenice nebo „novodobé“ mléko vadí a jinému ne?

Více se dozvíte v pátečním vydání týdeníku Téma.

Týdeník TÉMA

Na obale je ale přeci vždy uvedeno složení. Nad kvalitou potravin bdí stát. Nikdo by si nedovolil dávat do jídla přísady, které by mohly negativně ovlivňovat zdraví.
Jenže debata o jejich nezávadnosti je vedená chybně. Existují zkoušky, které mají testovat jedovatost určitých látek. Co nám říkají? Že určité množství těchto látek, konzumovaných po určitou dobu, nezpůsobuje žádný problém. Nikdo vám ale neřekne, jaký dopad to bude mít na náš organismus, pokud je budeme konzumovat desítky let nebo celý život. Vyzkoušet to nejde. A nikdo vám také neřekne, jestli na některé z nich nevzniká individuální nesnášenlivost. V takové statistice totiž jedinec celkem snadno zmizí.

Narážíte na závadnost některých éček?
Samozřejmě. Problém je, že náš organismus se nemůže smířit s jakoukoliv cizí látkou. Vždy se ji snaží vyloučit. Hlavními aktéry této obrany jsou fagocyty, buňky rozmístěné po celém těle, které vetřelce pohltí a tělo se jich pak zbaví například močí nebo potem.

A je po problému?
Bylo by. Jenže fagocyty toho mají na starosti víc. Likvidují i mikroorganismy, které na nás dnes a denně po miliardách útočí. Zneškodňují i přírodní látky, které sice nejsou škodlivé, ale do organismu nepatří, například pyly z rostlin a stromů. Je to obrovsky výkonný systém, který pracuje každou setinu vteřiny našeho života. Pokud by chvíli vynechal, skončíme v nemocnici. A stravou plnou cizorodých chemických látek tento systém zatěžujeme.

Autor:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Ilustrační fotografie
Lékařka: Za nárůst očních vad může zírání do počítače a málo aktivit venku

Nejčastější oční vadou na světě je podle průzkumů krátkozrakost. Jen v Česku trápí zhruba pětinu populace. "Za nárůstem této oční vady stojí hlavně fakt, že...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.