Základem je zdravá výživa

- A je tu další díl seriálu dietologa Mgr. Radka Němce, který na základě padesátiletého výzkumu dokáže "ušít" každému dietní, ale také kondiční nebo posilovací program podle jeho přání a představ o jeho zevnějšku.
Tato část je věnována jedné ze základních podmínek k dosažení tělesné zdatnosti a maximálního pracovního výkonu – zdravé výživě.
IV. Základní principy rovnováhy ve výživě

    Zdravá výživa je první podmínkou k dosažení  tělesné zdatnosti, bez které většina lidí velmi těžko dosahuje maximální pracovního a intelektuálního výkonu.

    Vytvořil jsem osm základních principů, které umožňují dosáhnout zdravou rovnováhu ve výživě:

    1. Dodržujte poměr 50 : 20 : 30 mezi třemi základními druhy živin,  50% připadá na sacharidy, 20% na bílkoviny a 30% na tuky. (Navržení těchto poměrů je určeno pro průměrnou populaci)
    2. Dodržujte procentuelní poměr – 25 : 30 : 45, který se týká objemového rozvržení stravy v průběhu dne: 25% je určeno pro snídani, 30% na oběd a 45% na večeři. Tento poměr vám zabezpečí udržení hmotnosti.
    3. Aerobní pohybovou aktivitu absolvujte v podvečer, nejlépe před večeří. Zmenší se chuť k jídlu a urychlí metabolismus.
    4. Nechte v sobě narůst zdravý strach z obezity.
    5. Nedopusťte nerovnováhu ve výživě popsanou v bodě 2 tím, že budete hladovět, vystavili byste se v lepší případě bulimii, a v horším  mentální anorexii.
    6. Poznejte vědecky podložený vzorec na určení svojí ideální hmotnosti.
    7. Naučte se vzorec na udržení množství energie, které můžete denně přijmout.
    8. Máte-li nadváhu, přejděte na pozitivní princip stravování

    V dalších dílech si jednotlivé body podrobně vysvětlíme.