Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zahřívací kolo pro dospělé i děti

  0:08aktualizováno  0:08
Když se vrátíte z podzimní procházky se zkřehlýma rukama a prochladlým tělem, určitě se rádi zahřejete něčím tekutým.

Za studeného počasí zahřejí horké nápoje | foto: In Images

Horké víno s jablky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min.

* 0,8 – 1 l červeného suchého vína
* šťáva z jednoho pomeranče
* 1 citron, dobře omytý nebo chemicky neošetřený
* 6 hřebíčků
* 1 svitek skořice, nalámaný na 4 kusy
* 2 hvězdičky badyánu
* 1 jablko
* cukr na dochucení

1. V hrnci nebo varné skleněné konvici smíchejte víno, kůru z půlky citronu, koření, omyté, jádřince zbavené a pokrájené jablko a směs zahřejte pod bod varu. Víno se nesmí vařit!

2. Nalijte přes sítko do nahřátých sklenic z varného skla, přilijte pomerančovou šťávu a šťávu z půlky citronu a podle chuti oslaďte. Podávejte s plátky zbylého citronu.

TIP
Nápoj je výborný i z bílého nebo růžového vína. Místo jablek můžete použít slupku z oloupaného jablka nebo do horkého vína přidat při podávání sušené křížaly – víno krásně provoní a skvěle chutnají. Vyzkoušejte směs koření Kotányi Mix svařené víno. Na jeden litr vína použijte jedno balení a podle chuti doslaďte. Směs je rozpustná a můžete jí ochutit také čaj nebo grog.

Zázvorový punč s citronovou trávou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min.

* 400 ml uvařeného čaje (černého nebo ovocného)
* 400 ml jablečné šťávy
* 4 hvězdičky badyánu
* 2 – 3 lžíce přírodního cukru
* 1 jablko
* 1 limetka nebo citron (chemicky neošetřené)
* 2 cm zázvoru, oloupaného a nakrájeného na tenké plátky
* 4 stonky citronové trávy (v délce brčka)
* oblíbené sušenky k podávání

1. Jablko omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kousky. Citronovou trávu omyjeme a seřízneme zavadlý konec. Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky, které rozdělíme do sklenic z varného skla.

2. Limetku nebo citron omyjeme a nakrájíme na 8 dílků, popřípadě zbavíme pecek a přidáme k zázvoru do skleniček. V hrnci uvedeme do varu čaj s jablečnou šťávou, badyánem a cukrem.

3. Přidáme nakrájené jablko a krátce povaříme, stačí 2 – 3 minuty. Horký nápoj ihned přelijeme do připravených sklenic a podáváme s citronovou trávou a sušenkami.

TIP
Vyzkoušejte alkoholickou variantu: svařte vodu nebo čaj s cukrem a kořením, jablka nechte přejít varem, přilijte místo moštu bílé víno a zahřejte pod bod varu. Nakonec můžete ještě doladit stopečkou ovocného likéru nebo destilátu.

Káva s likérem a šlehanou smetanou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5 min.

* 4 šálky překapávané nebo espresso kávy
* 8 cl pomerančového likéru (například Grand Marnier nebo Franzini)
* 80 – 100 ml smetany na šlehání
* 20 g hořké čokolády (nejlepší je s vysokým podílem kakaa, minimálně 70%)
* cukr dle chuti

1. Nejdříve si elektrickým šlehačem ušleháme smetanu. Můžeme ji podle chuti trochu dosladit. V časové nouzi lze použít již koupenou šlehačku ve spreji. Také si dopředu nastrouháme čokoládu na efektní hoblinky (viz. tip).

2. Do šálků s čerstvě připravenou kávou rozdělíme většinu pomerančového likéru a na povrchu ozdobíme šlehanou smetanou. Pro lepší efekt můžeme použít cukrářský sáček se zdobítkem. 3. Smetanu posypeme hoblinkami čokolády nebo hrubě strouhanou čokoládou a zakápneme zbylým likérem. Cukr podáváme zvlášť, aby si každý kávu dosladil podle své chuti.

TIP
Čokoládové hobliny nejsnáze připravíte, když čokoládu necháte trochu změknout v dlaních a škrabkou na brambory pak seškrabujete hoblinky.

Vinný punč s griotkou a amaretem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min.

* 500 ml bílého suchého vína
* 300 ml vody (ovocného čaje, třešňové šťávy aj.)
* 8 lžiček přírodního cukru (dle chuti)
* 4 menší kousky skořice nebo 1 větší nalámaný na kousky
* kůra z 1 citronu
* kůra z 1/2 pomeranče
* 8 cl griotky
* 4 lžičky amareta
* 4 lžičky citronové šťávy na dochucení
* 4 vanilkové lusky k podávání (nemusí být)

1. V hrnci nebo skleněné varné konvici svaříme vodu s cukrem, citronovou a pomerančovou kůrou a skořicí. Přilijeme bílé víno a přivedeme k varu. Nápoj vlijeme do nahřátých sklenic s griotkou a amaretem, vložíme vanilkový lusk na zamíchání, dochutíme citronovou šťávou, dosladíme a podáváme.

2. Můžeme také smíchat ve džbánku víno, kůru z citrusů, skořici, vanilkový lusk, cukr a citrusovou šťávu a nechat přikryté do druhého dne uležet. Druhý den svaříme vodu nebo čaj, přilijeme obsah džbánku a zahřejeme k bodu varu. Rozlijeme do sklenek s griotkou a amaretem a podle chuti dosladíme.

TIP
Ostřejší chuti docílíte, když místo griotky použijete třešňovou pálenku. Zkuste také pomerančový nebo mandarinkový punč Franzini. K dostání v prodejnách italských specialit (www.franzini.cz). S pomocí rozpustné směsi Kotányi Mix třešňový punč můžete třeba z čaje vytvořit dětský punč.

Horká čokoláda s vanilkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min.

* 80 g kvalitní čokolády nebo čokolády na vaření
* 500 ml mléka, můžeme také použít místo poloviny mléka 12% smetanu
* 1 vanilkový cukr (z pravé vanilky, např. Dr. Oetker)
* cukr na doslazení podle vlastní chuti
* lžička mleté skořice na posypání, nemusí být

1. Nejprve mléko pomalu zahřejeme, nejlépe ve speciálním hrnci na mléko s dvojitým dnem nebo alespoň na velmi mírném plameni, aby se nepřipalovalo.

2. Potom do horkého mléka nalámeme 80 g kvalitní hořké čokolády nebo čokolády na vaření a přisypeme vanilkový cukr. Pak za občasného míchání mléko opět přivedeme k bodu varu.

3. Poté co se čokoláda v horkém mléce dokonale rozpustí, našleháme ji metličkou do pěny a ihned nalijeme do připravených šálků nebo sklenic z varného skla.
Podle chuti čokoládu ještě nakonec osladíme a lehce poprášíme skořicí nebo kakaem.

TIP
Horkou čokoládu můžete připravit zčásti z mléka a zčásti z 12% smetany, bude ještě jemnější. Nejvhodnější je hořká čokoláda s 55 % – 70 % kakaa. Chuť horké čokolády je možné zvýraznit likérem nebo nealkoholickým sirupem.

Autor:






Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.