Zahřívací kolo pro dospělé i děti

  0:08
Když se vrátíte z podzimní procházky se zkřehlýma rukama a prochladlým tělem, určitě se rádi zahřejete něčím tekutým.

Za studeného počasí zahřejí horké nápoje | foto: In Images

Horké víno s jablky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min.

* 0,8 – 1 l červeného suchého vína
* šťáva z jednoho pomeranče
* 1 citron, dobře omytý nebo chemicky neošetřený
* 6 hřebíčků
* 1 svitek skořice, nalámaný na 4 kusy
* 2 hvězdičky badyánu
* 1 jablko
* cukr na dochucení

1. V hrnci nebo varné skleněné konvici smíchejte víno, kůru z půlky citronu, koření, omyté, jádřince zbavené a pokrájené jablko a směs zahřejte pod bod varu. Víno se nesmí vařit!

2. Nalijte přes sítko do nahřátých sklenic z varného skla, přilijte pomerančovou šťávu a šťávu z půlky citronu a podle chuti oslaďte. Podávejte s plátky zbylého citronu.

TIP
Nápoj je výborný i z bílého nebo růžového vína. Místo jablek můžete použít slupku z oloupaného jablka nebo do horkého vína přidat při podávání sušené křížaly – víno krásně provoní a skvěle chutnají. Vyzkoušejte směs koření Kotányi Mix svařené víno. Na jeden litr vína použijte jedno balení a podle chuti doslaďte. Směs je rozpustná a můžete jí ochutit také čaj nebo grog.

Zázvorový punč s citronovou trávou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min.

* 400 ml uvařeného čaje (černého nebo ovocného)
* 400 ml jablečné šťávy
* 4 hvězdičky badyánu
* 2 – 3 lžíce přírodního cukru
* 1 jablko
* 1 limetka nebo citron (chemicky neošetřené)
* 2 cm zázvoru, oloupaného a nakrájeného na tenké plátky
* 4 stonky citronové trávy (v délce brčka)
* oblíbené sušenky k podávání

1. Jablko omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kousky. Citronovou trávu omyjeme a seřízneme zavadlý konec. Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky, které rozdělíme do sklenic z varného skla.

2. Limetku nebo citron omyjeme a nakrájíme na 8 dílků, popřípadě zbavíme pecek a přidáme k zázvoru do skleniček. V hrnci uvedeme do varu čaj s jablečnou šťávou, badyánem a cukrem.

3. Přidáme nakrájené jablko a krátce povaříme, stačí 2 – 3 minuty. Horký nápoj ihned přelijeme do připravených sklenic a podáváme s citronovou trávou a sušenkami.

TIP
Vyzkoušejte alkoholickou variantu: svařte vodu nebo čaj s cukrem a kořením, jablka nechte přejít varem, přilijte místo moštu bílé víno a zahřejte pod bod varu. Nakonec můžete ještě doladit stopečkou ovocného likéru nebo destilátu.

Káva s likérem a šlehanou smetanou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5 min.

* 4 šálky překapávané nebo espresso kávy
* 8 cl pomerančového likéru (například Grand Marnier nebo Franzini)
* 80 – 100 ml smetany na šlehání
* 20 g hořké čokolády (nejlepší je s vysokým podílem kakaa, minimálně 70%)
* cukr dle chuti

1. Nejdříve si elektrickým šlehačem ušleháme smetanu. Můžeme ji podle chuti trochu dosladit. V časové nouzi lze použít již koupenou šlehačku ve spreji. Také si dopředu nastrouháme čokoládu na efektní hoblinky (viz. tip).

2. Do šálků s čerstvě připravenou kávou rozdělíme většinu pomerančového likéru a na povrchu ozdobíme šlehanou smetanou. Pro lepší efekt můžeme použít cukrářský sáček se zdobítkem. 3. Smetanu posypeme hoblinkami čokolády nebo hrubě strouhanou čokoládou a zakápneme zbylým likérem. Cukr podáváme zvlášť, aby si každý kávu dosladil podle své chuti.

TIP
Čokoládové hobliny nejsnáze připravíte, když čokoládu necháte trochu změknout v dlaních a škrabkou na brambory pak seškrabujete hoblinky.

Vinný punč s griotkou a amaretem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min.

* 500 ml bílého suchého vína
* 300 ml vody (ovocného čaje, třešňové šťávy aj.)
* 8 lžiček přírodního cukru (dle chuti)
* 4 menší kousky skořice nebo 1 větší nalámaný na kousky
* kůra z 1 citronu
* kůra z 1/2 pomeranče
* 8 cl griotky
* 4 lžičky amareta
* 4 lžičky citronové šťávy na dochucení
* 4 vanilkové lusky k podávání (nemusí být)

1. V hrnci nebo skleněné varné konvici svaříme vodu s cukrem, citronovou a pomerančovou kůrou a skořicí. Přilijeme bílé víno a přivedeme k varu. Nápoj vlijeme do nahřátých sklenic s griotkou a amaretem, vložíme vanilkový lusk na zamíchání, dochutíme citronovou šťávou, dosladíme a podáváme.

2. Můžeme také smíchat ve džbánku víno, kůru z citrusů, skořici, vanilkový lusk, cukr a citrusovou šťávu a nechat přikryté do druhého dne uležet. Druhý den svaříme vodu nebo čaj, přilijeme obsah džbánku a zahřejeme k bodu varu. Rozlijeme do sklenek s griotkou a amaretem a podle chuti dosladíme.

TIP
Ostřejší chuti docílíte, když místo griotky použijete třešňovou pálenku. Zkuste také pomerančový nebo mandarinkový punč Franzini. K dostání v prodejnách italských specialit (www.franzini.cz). S pomocí rozpustné směsi Kotányi Mix třešňový punč můžete třeba z čaje vytvořit dětský punč.

Horká čokoláda s vanilkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min.

* 80 g kvalitní čokolády nebo čokolády na vaření
* 500 ml mléka, můžeme také použít místo poloviny mléka 12% smetanu
* 1 vanilkový cukr (z pravé vanilky, např. Dr. Oetker)
* cukr na doslazení podle vlastní chuti
* lžička mleté skořice na posypání, nemusí být

1. Nejprve mléko pomalu zahřejeme, nejlépe ve speciálním hrnci na mléko s dvojitým dnem nebo alespoň na velmi mírném plameni, aby se nepřipalovalo.

2. Potom do horkého mléka nalámeme 80 g kvalitní hořké čokolády nebo čokolády na vaření a přisypeme vanilkový cukr. Pak za občasného míchání mléko opět přivedeme k bodu varu.

3. Poté co se čokoláda v horkém mléce dokonale rozpustí, našleháme ji metličkou do pěny a ihned nalijeme do připravených šálků nebo sklenic z varného skla.
Podle chuti čokoládu ještě nakonec osladíme a lehce poprášíme skořicí nebo kakaem.

TIP
Horkou čokoládu můžete připravit zčásti z mléka a zčásti z 12% smetany, bude ještě jemnější. Nejvhodnější je hořká čokoláda s 55 % – 70 % kakaa. Chuť horké čokolády je možné zvýraznit likérem nebo nealkoholickým sirupem.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...