Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zapečený sýr je lahoda. Teče a křupe v koláči, na zelenině i v suflé

  0:11aktualizováno  0:11
Dobrý sýr dokáže povýšit kdejaké jídlo a uspokojí i mlsné jazýčky dětí a gurmánů. Vyzkoušejte báječná jídla inspirovaná francouzskou kuchyní se spoustou zeleniny, kterým dodává chuť typické aroma ementálu a camembertu.

Bramborový koláč s camembertem | foto: Président

Bramborový koláč s camembertem

  • 2 pláty těsta na pirohy nebo listového těsta
  • 1 kg brambor
  • 1 camembert
  • 20 cl mléka
  • 2 celá vejce
  • 1 žloutek
  • 25 cl čerstvé husté smetany
  • 20 g másla
  • jarní cibulka
  • petržel
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  1. Brambory vaříme asi 20 minut ve slupce. Oloupeme je a nakrájíme na plátky o tloušťce půl centimetru. Jedním těstem vyložíme koláčovou formu a necháme ho přesáhnout asi o 2 cm. Propícháme těsto vidličkou a umístíme na něj plátky brambor. Vložíme do lednice.
  2. Mléko, smetanu a kousky sýru (bez slupky) vložíme do rendlíku a na mírném ohni zahříváme. Když se camembert rozpustí, okořeníme ho a přidáme rozklepnutá vejce. Šleháme a necháme vychladit.
  3. Předehřejeme troubu na 210 °C. Omáčku vlijeme na brambory a posypeme nasekanými bylinkami. Těsto se směsí přikryjeme druhou částí těsta. Žloutek ušleháme s trochou vody a potřeme jím těsto. Spojíme okraje obou těst a koláč uzavřeme. Uprostřed těsta uděláme otvor k vytvoření komínu, aby mohla pára při pečení unikat.
  4. Pečeme asi 40 minut. Podáváme teplé se zeleninovým salátem.

Quiche s ratatouille

Quiche s rattatouille
  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 1 paprika
  • 1 cibule
  • 2,5 dl smetany na vaření
  • 1 listové těsto
  • 3 vejce
  • 100 g nastrouhaného ementálu
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 lžička směsi koření
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • sůl a pepř
  1. Omyjte lilek, cuketu a papriku. Neloupejte je a pokrájejte je na kousky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte kousky lilku a cukety, nechte povařit 4 minuty. Pokračujte přidáním papriky a cibule, osolte a opepřete. Vypněte oheň, zakryjte a nechte chvíli odpočívat.
  3. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Koláčovou formu vyložte listovým těstem a dno propíchejte vidličkou. V misce ušlehejte vejce, přidejte smetanu ke šlehání, sůl, pepř a směs koření. Na těsto v koláčové formě rozprostřete ratatouille zbavené tekutiny, snítku a čerstvého tymiánu, rozmarýnu a nastrouhaný sýr. Opatrně vlijte tekutou směs a vložte do trouby. Pečte cca 40 minut.

Gratinovaná zeleninka v Tumbetu

Gratinovaná zelenina v Tumbetu
  • 300 g cibule
  • 300 g brambor
  • 150 g cukety
  • 200 g lilku
  • 300 g zralých rajčat
  • papriky
  • 100 g ementál bloček
  • kvalitní olivový olej
  1. Nakrájíme rajčata a restujeme je na trošce oleje se solí a cukrem. Oloupeme a nakrájíme cibuli na nudličky. Cuketu, lilek a brambory nakrájíme na tenká kolečka, oloupeme a omyjeme.
  2. V dostatečném množství oleje orestujeme brambory, ale ne dozlatova. Když jsou měkké, vyndáme je z oleje a necháme okapat. Ve stejném (horkém) oleji rovněž osmažíme cibuli. Když je měkká, vyndáme ji a také necháme okapat. Stejně tak odděleně opečeme papriky a lilek na kolečka, a až změknou, necháme okapat i je.
  3. Do zapékací mísy klademe na dno opečená rajčata a pak po vrstvách přidáváme brambory, papriky, cuketu, cibuli a lilek. Nakonec vše posypeme nastrouhaným ementálem a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme cca 15 minut.

Tip: Můžeme podávat rovnou v zapékací míse nebo jako řezy na omáčce z restovaných rajčat. Pro zvýraznění chuťového požitku si dopřejte suché bílé víno typu Jura nebo Savoie.

Mrkvový nákyp se šunkou a ementálem

Mrkvový nákyp s ementálem a šunkou
  • 80 g strouhaného ementálu
  • 120 g husté čerstvé smetany
  • 2 vejce
  • 160 g mrkve
  • 40 g vepřové vařené šunky
  • sůl a pepř

Předehřejeme troubu na 180 °C (plynovou na stupeň 6). Oloupeme mrkve a nakrájíme je na plátky. Vložíme mrkve do rendlíku s osolenou vodou a uvaříme je do měkka. Vodu slijeme a mrkve rozmixujeme na kaši. Šunku nakrájíme najemno a přidáme mrkvovou kaši. V míse ušleháme vajíčka. Přidáme čerstvou smetanu, mrkvovou směs, šunku a strouhaný ementál. Osolíme, opepříme a zamícháme. Směs nalijeme do formiček a pečeme asi 20 minut.

Sýrové suflé

Sýrové soufflé
  • 100 g másla
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1/2 litru mléka
  • 150 g strouhaného sýru ementál
  • 4 žloutky
  • 5 bílků
  • sůl a bílý pepř

Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a osmahneme. Postupně přidáváme mléko. Za stálého míchání přidáme sýr. Když se rozpustí, sundáme ho z ohně. Do směsi přidáme žloutky a sníh z bílků a vše dobře zamícháme dřevěnou vařečkou. Vymažeme formu na suflé máslem, nalijeme do ní připravenou směs a vložíme do trouby na 200 °C, pečeme přibližně 45 minut. Pozor, neotevírejte troubu během pečení suflé, snížila by se teplota a to by mohlo ovlivnit výsledný pokrm.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Móda na cenách Emmy 2017
V hlavní roli výstřihy a rozparky. Móda z televizních cen Emmy

Během udílení letošních cen Emmy v Los Angeles se to na červeném koberci celebritami jen hemžilo. Známé herečky jako by se předbíhaly v tom, která z nich ukáže...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm přirozených způsobů, jak snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí, ani není doprovázen jasnými příznaky. Obvykle se na tento problém přijde až při běžné lékařské prohlídce. Ovšem i závažná hypertenze...  celý článek

Pro správné a šetrné odličování očí je důležitý nejen přípravek, který je...
Konec podrážděným očím. Pomůže kosmetika s chrpou či měsíčkem

Při každém odličování vás pekelně pálí oči? Vylepšete svou odličovací techniku a vyberte si přípravek, který vaše oči nebude dráždit – hypoalergenní, bez...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Dany: Přítel nenechá na své bývalé ženě nit suchou

Filipa jsem poznala před třemi lety. Právě se rozváděl a neprožíval zrovna příjemné chvíle. Z přátel jsme se stali milenci, teď už spolu dva roky žijeme. Jeho...  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Další z rubriky

Srbský ajvar
Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice
Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice

Stačí jeden tah, abyste zvýraznily oči a vytvořily uhrančivý sexy pohled. Přesto se očním linkám mnoho žen vyhýbá. Poku... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.