Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Začněte jíst zdravěji

  0:22aktualizováno  0:22
Měsíc biopotravin je v plném proudu, a tak se podíváme na novinky ze světa zdravého jídla.

Jak vzniká "bio"? - Jak se chovají kozy a jak vzniká kozí mléko či sýr se můžete přijít podívat na kozí farmu. | foto: Fotobanka

Hlasujte: Dáváte při nákupu přednost potravinám s označením BIO, i když jsou dražší?

Jak vzniká "bio"?

Co všechno akce "Měsíc biopotravin" nabízí? Po celé září platí v celé řadě bioprodejen akce zvýhodněných cen vybraných výrobků, probíhají ochutnávky a další akce. V nejrůznějších obchůdcích budete moci ochutnat například pravé BIO wafle a konají se sezení, přednášky a festivaly. Týkají se zdravé výživy a jsou na nich prezentovány výrobky a služby firem, které se zabývají zdravou výživou.

Den otevřených vrat vás čeká v sobotu 23. 9. od 14 do 18 hodin na kozí farmě Dvůr Ratibořice na Vysočině, kde si budete moci prohlédnout stáje a hospodářský dvůr a také ochutnat i zakoupit místní výrobky.

Informace o dalších akcích najdete na www. mesicbiopotravin.cz.

Bio-cafés

Dobrá zpráva pro milovníky biopotravin - k nemnoha podnikům nabízejícím bioobčerstvení přibyl další. V pořadí už druhá provozovna sítě Bio-cafés, spojující v sobě moderní design s biostravováním, byla otevřena v centru Prahy v pasáži Broadway, Na Příkopě 31.

Bio-cafés nabízí saláty, sendviče, polévky, dezerty, kávu, kávové speciality, čaje, čerstvé džusy, mléčné koktejly, víno, pivo... to vše v biokvalitě. Otevřeno je denně od osmi do dvaadvaceti hodin, v každé provozovně je dětský koutek a samozřejmostí je nekuřácké prostředí.

Další pobočku najdete v Americké ulici 8. V listopadu by měla být otevřena pobočka ve Zlatém Andělu na Smíchově a do konce roku ještě další dvě (v Kaprově ulici a v Obchodním centru "Šestka" v Ruzyni).

Síť Bio-cafés je členem mezinárodního sdružení Slow Food, které propaguje kulturu stolování a také brání kulinářskou biodiverzitu po celém světě.

Což takhle dát si...?

Nudí vás běžné kuchařské knihy? Máte pocit, že už vás nic nepřekvapí? Pak jste patrně ještě neměli v ruce žádnou ze série kuchařek mladé autorky Lenky Požárové. Její edice "Což takhle dát si..." je věnována pokaždé jiné potravině, kterou s chutí, nápadem a vtipem kombinuje a vytváří nové recepty. Po dýních, špenátu a švestkách vycházejí nejnověji fazolové recepty. Více na www.zapalena-kucharka.cz.

Kečup nejen pro diabetiky

Patříte vy nebo vaše děti k těm, kdo nedají ani ránu bez kečupu? Pak vás jistě zaujme novinka, kterou pro kečupový trh připravila firma Kand. Není sice v biokvalitě, ale kromě toho, že neobsahuje cukr, v něm také nenajdete žádné alergeny.

Ženy jedí zdravěji

Ženy u potravin všeobecně dbají na vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Zato muži si chtějí především pochutnat. A tak pro ně není problém spořádat třeba párek s hořčicí, hranolky plovoucí v tuku nebo knedlíky s velkým množstvím omáčky.

Při výběru jídla každý sleduje něco jiného. Muži se soustředí hlavně na oblíbené potraviny, které jim chutnají. Ženy naopak dávají přednost co nejvíce zdravým potravinám a na druhé místo kladou náročnost přípravy.

Přestože lidé vědí, které látky jsou zdravé, často netuší, ve kterých potravinách pak tyto látky naleznou. Nejlepší přehled o tom, ve kterých potravinách se jednotlivé látky z pozitivními účinky nacházejí, mají podle nezávislé ankety agentury Ogilvy ženy ve věku 25-32 let.

Ještě zdravější ryby

Výzkum byl mimo jiné zaměřený také na konzumaci vápníku. Výsledky ukázaly, že Češi často podceňují obsah této látky v potravinách a také mají jen omezené informace o tom, kde všude se vápník vyskytuje.

Lidé si většinou myslí, že nejvíce vápníku je v mléčných výrobcích, ale není to tak úplně pravda. „Abychom do své stravy zařadili vápník, nemusíme se omezovat při volbě jídelníčku pouze na jogurty a další mléčné produkty," vysvětluje MUDr. Milan Kudyn. "Vápník se nachází třeba také v jiných potravinových formách, například v brokolici nebo v konzervovaných rybách. Důležité je zjistit, jestli je součástí konzervy celá ryba včetně kůže a kostí a jestli do ní není přidáno něco navíc,“ dodává MUDr. Kudyn.

Podle lidí je u ryb hlavním kladem to, že jsou nízkotučné a obsahují omega 3 kyseliny. Jen velmi málo spotřebitelů ryby upřednostňuje kvůli vysokému obsahu vápníku.

Autor:






Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.