ČTĚTE TAKÉ:
• Hořká čokoláda snižuje tlak
• Co všechno dokáže vyléčit čokoláda
Vědci při své studii sledovali skupinu pětadvaceti kuřáků, které rozdělili do dvou skupin. První z nich jedla denně hořkou čokoládu obsahující 74 procent kakaa a druhá bílou čokoládu bez kakaa.
Vědci hodnotili stav krevních destiček a elasticitu cév horní končetiny. Výsledky studie ukázaly, že bílá čokoláda neměla na sledované parametry žádný účinek.
Naopak hořká oba sledované parametry výrazně zlepšovala a její účinek přetrvával po dobu osmi hodin.
Za dvě hodiny po požití hořké čokolády stouplo rovněž množství antioxidantů neboli látek bránících stárnutí a poškozování buněk v těle.
Odborníci nicméně uvedli, že přes své pozitivní účinky hořká čokoláda bohužel nedokáže zvrátit škodlivý vliv kouření na lidské zdraví.