Čokoláda - (c) profimedia.cz

Čokoláda - (c) profimedia.cz - Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Zachrání hořká čokoláda cévy kuřáků?

  • 23
Hořká čokoláda může pomoci zlepšit elasticitu cév kuřáků. Tento objev učinili vědci ze švýcarského Curychu pod vedením doktora Roberta Cortiho a uveřejnili jej v prosincovém čísle časopisu Heart.

ČTĚTE TAKÉ:
Hořká čokoláda snižuje tlak
• Co všechno dokáže vyléčit čokoláda
 
Vědci při své studii sledovali skupinu pětadvaceti kuřáků, které rozdělili do dvou skupin. První z nich jedla denně hořkou čokoládu obsahující 74 procent kakaa a druhá bílou čokoládu bez kakaa.

Vědci hodnotili stav krevních destiček a elasticitu cév horní končetiny. Výsledky studie ukázaly, že bílá čokoláda neměla na sledované parametry žádný účinek.

Naopak hořká oba sledované parametry výrazně zlepšovala a její účinek přetrvával po dobu osmi hodin.

Za dvě hodiny po požití hořké čokolády stouplo rovněž množství antioxidantů neboli látek bránících stárnutí a poškozování buněk v těle.

Odborníci nicméně uvedli, že přes své pozitivní účinky hořká čokoláda bohužel nedokáže zvrátit škodlivý vliv kouření na lidské zdraví.