Doporučujeme

V březnu se můžete vydat na ochutnávku vín třeba do Tábora nebo Znojma. (Ilustrační snímek)

V březnu se můžete vydat na ochutnávku vín třeba do Tábora nebo Znojma. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Zabijačka, vinný košt i perník. Tak chutná březen v Česku

  • 2
Zima se pomalu chýlí ke konci, masopust je za námi a Velikonoce ještě daleko. To ovšem není důvod k tomu, aby se vaše chuťové pohárky mohly oddávat sladkému nicnedělání. I v březnu se můžete vydat za zajímavými gastronomickými zážitky po celé České republice. Tipy na příští dva týdny pro vás připravila redakce Gastronaut.cz.

Praha 7: Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu

Akce Letenské prase v Národním zemědělském muzeu

Ještě máte po všech těch masopustech a zabijačkách chuť na vepřové? Tak hurá v sobotu 3. března na Letnou, kde se přímo v Národním zemědělském muzeu bude konat již pátým rokem zabijačka se vším, co k ní patří. Pro zvídavé bude připravena ukázka bourání a čištění prasete, ti hladoví se mohou rovnou vrhnout na bohatou nabídku zabijačkových pokrmů, uzenin i jiných gurmánských specialit. Děti rozhodně vezměte sebou, zabavit se mohou například v Muzejní farmě nebo na divadelním představení, které nabídne tematicky laděnou pohádku "Tři prasátka". Více ZDE.

Jihomoravský kraj: Znovínský košt vín 2012

Víno od vinaře Pavla Hrabkovského z Velkých Žernosek

Na Moravě se bude koštovat víno! Z přehršle nejrůznějších lákavých ochutnávek vybíráme znovínskou degustaci, která proběhne 9. a 10. března ve Znojmě. Nabídne například ročníková vína, pozdní sběr, ledová vína, ale i vína úspěšná na tuzemských a světových výstavách. Tato akce navíc bude probíhat ve štukových sálech Louckého kláštera ve Znojmě, takže zážitek z vína bude ještě umocněn těmito krásnými interiéry. Více ZDE.

Praha 10: Perníková sobota v Toulcově dvoře

Soutěž o nejhezčí perníček v plzeňském Pivovarském muzeu

Na Toulcově dvoře bude v sobotu 3. března probíhat další ze zajímavých a poučných programů, tentokráte na téma perníky. Během odpoledne se naučíte zadělat těsto a vyrobit klasickou bílou polevu, seznámíte se také s perníkovým kořením a jinými, dnes již méně známými způsoby zdobení perníků. Nechte se zlákat vůní perníčků a radostí z vlastní práce, která bude jistě bavit i vaše děti. Více ZDE.

Zlínský kraj: "Zelé" na Slovácku

Zelí pokrájejte nadrobno.

Není zelí jako zelí. To můžete posoudit sami na největším koštu, který se bude konat v neděli 4. března na tvrzi Hluk. V loňském roce tento košt překonal český rekord v počtu vzorků "zelá" na jednom místě. Letos se akce koná o měsíc dříve, aby hospodyňky měly ještě dostatek vzorků pro přihlášení do soutěže. Hodnotit může každý návštěvník a čeká na něj opravdu nelehký úkol, vždyť v loňském roce bylo přihlášeno 173 vzorků ze všech regionů Slovácka. A pokud nebudete mít zelí ještě dost, stavte se v Zámecké kavárně, kde můžete ochutnat i zelné speciality. Více ZDE.

Jihočeský kraj: Táborský festival vína

Víno

A víno bude hlavním tématem i ve městě Tábor, kde se po celou druhou polovinu března můžete těšit na největší přehlídku českých a moravských vín na jihu Čech. Pro příznivce tohoto moku bude připraveno až 250 vzorků vín z 25 předních vinařství, přičemž řízené degustace povedou samotní vinaři. Zajímavá je také část gastronomická, která zahrnuje například ochutnávku sýrů, zvěřinových jídel nebo speciální program věnovaný snoubení lahodných vín a vybraných pokrmů. Tento festival si užijí nejen znalci vína, ale i všichni ostatní, kteří chtějí strávit příjemný večer ve společnosti dobrého jídla a pití. Více ZDE.


  • Vybrali jsme pro Vás