Škvarkové miniplacky
Ingredience:
- 350 g škvarků
- 1 kostka droždí (42 g)
- 70 g másla
- 1 lžička krupicového cukru
- 300 ml polotučného mléka
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 325 g hladké mouky
- 325 g polohrubé mouky
- kmín na posypání
Pracovní postup:
- Škvarky nasekáme najemno a smícháme se 150 g hladké mouky. Zakryjeme fólií a dáme do lednice.
- Droždí rozdrobíme a smícháme se 100 ml vlažného mléka a lžičkou cukru. Necháme v teple vzejít kvásek.
- Zbylou mouku nasypeme do větší mísy a přidáme kvásek, zbytek mléka, změklé máslo a sůl. Pomocí robota s hnětacím hákem nebo vařečky vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zakryjeme ho v míse potravinovou fólií a necháme asi hodinu kynout.
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Zapracujeme do něj připravené škvarky a rozválíme. Pak těsto přehneme a znovu rozválíme na 1 cm silnou placku.
- Pomocí skleničky o průměru 5 až 6 cm vykrojíme kolečka, potřeme je rozšlehaným vejcem a nožem do nich uděláme ozdobné mřížky.
- Posypeme kmínem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova asi15 minut. Necháme vychladnout a podáváme.
Možná v masopustní době dostanete také chuť na sladké - usmažte si domácí koblihy a boží milosti nebo upečte koláče jako od babičky. Recepty na ně najdete ZDE. |