Dále pak vědci zjistili, že tito lidé netrpí dnou (kloubovou chorobou způsobenou poruchou metabolismu a vylučováním kyseliny močové do organismu) či cukrovkou. Rovněž tak nebezpečí, že dostanou infarkt nebo mozkovou mrtvici, je u nich o 24 procent nižší než u pojídačů masa.
Zvlášť blahodárně působí na lidský organismus konzumace potravinářských výrobků ze sóji. "Nejenže snižuje riziko onemocnění rakovinou prostaty a prsů, ale u žen v přechodu výrazně tlumí klimakterické potíže," zdůrazňují němečtí vědci. Po třech letech vegetariánské diety mizí rovněž většina alergických onemocnění.
Nic se však nemá přehánět. "Zejména u veganů, kteří odmítají dokonce i med, protože je produkován včelami, a tudíž živočišného původu," dodávají, "může časem striktní dodržování stravovacích návyků mít neblahé důsledky." Jejich tělo totiž začne pociťovat nedostatek životně důležitých látek. Jde především o vitamín B 12 nutný pro tvorbu krve a zdravé nervy a vápník nezbytný pro tvorbu kostí.
Pro letní party je ideální zelenina, ovoce a ryby |