Doporučujeme

Kuře s bylinkami a citronovou omáčkou

Kuře s bylinkami a citronovou omáčkou | foto: Profimedia.cz

Vytěžte ptáka na maximum. Z jednoho kuřete máte tři jídla a polévku

  • 16
Když si donesete z farmářského trhu pořádného kuřecího macka, nemusíte se cítit provinile, že stál víc než hubeňour ze samoobsluhy v akci. S jedním ptákem naděláte spoustu parády a tříčlenná rodina se z něj nají nejméně třikrát. Ale teď už se pustíme do porcování...

Nejdřív oddělíme stehna a křídla, ty šoupneme do trouby jako první (a do ledničky lahev vína) – oběd či večeře ve středomořském stylu nadchne každého a není vůbec složitá na přípravu.

Prsíčka si pěkně nakrájíme na proužky a naložíme, aby byla šťavnatější a taky trochu pikantnější. Pak už jen obalit, usmažit a podávat na salátovém lůžku s čerstvým pečivem.

Skelet se bude hodit pro přípravu báječné domácí polévky, jen si na ni musíme vyhradit dost času – čím déle vývar „potáhneme“, tím bude chutnější. Obrané maso pak směle využijeme do jarního krémového rizota.

Kuře s bylinkami a citronovou omáčkou

Ingredience na 3 porce:

Kuře s bylinkami a citronovou omáčkou
  • 2 kuřecí stehna
  • 2 kuřecí křidýlka
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1 citron + k podávání
  • svazek tymiánu
  • 1 lžíce másla
  • citronová šťáva dle chuti
  • vařená nebo dušená rýže ̈

Pracovní postup:

  1. Maso ze všech stran osolíme a opepříme. Potřeme směsí koření. Vložíme do pekáčku, obložíme na plátky nakrájeným citronem a posypeme většinou tymiánu, přiklopíme poklicí nebo zakryjeme alobalem a pečeme na 180 °C asi 30 minut.
  2. Potom odklopíme, přelijeme šťávou, která se udělala na dně pekáčku, a dáme péct ještě asi na 40 minut. Průběžně přeléváme šťávou.
  3. Když se maso odděluje od kosti a kůžička je zlatavá, vyndáme kousky kuřete z pekáčku a uchováme je na teplém místě. Citron také vyjmeme a vyhodíme. Ve výpeku rozpustíme máslo a dochutíme jej trochou citronové šťávy.
  4. Upečené kuře podáváme s dušenou nebo vařenou rýží přelité citronovou omáčkou. Ozdobíme čerstvými bylinkami a plátkem citronu.

Pikantní kuřecí stripsy se salátem

Ingredience na 3 porce:

Pikantní kuřecí stripsy se salátem
  • 2 kuřecí prsa
  • 200 ml bílého smetanového jogurtu
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 2 stroužky česneku
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení
  • listové saláty dle chuti
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • chilli omáčka a čerstvé pečivo k podávání

Pracovní postup:

  1. Kuřecí prsa nakrájíme na menší proužky.
  2. Jogurt v misce smícháme se solí a kořením. Česnek oloupeme, prolisujeme a přidáme do marinády. Vložíme do ní kousky masa, promícháme, zakryjeme a necháme v chladničce do druhého dne.
  3. Kuřecí kousky vyjmeme z marinády, obalíme ve strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje.
  4. Podáváme na lůžku z listových salátů zakápnutých citronovou šťávou a olivovým olejem. Ke stripsům nabídneme také chilli omáčku a čerstvé pečivo.

Kuřecí vývar s mušličkami

Ingredience:

Kuřecí vývar s mušličkami
  • kuřecí skelet (bez kůže)
  • 3-4 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 menšího celeru
  • 2 cibule
  • bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • sůl
  • mušličky (nebo nudle)
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Kuřecí skelet vložíme do většího hrnce a zalijeme asi 2 litry studené vody.
  2. Mrkev, petržel a celer očistíme, nakrájím na větší kusy a přidáme do hrnce.
  3. Cibuli není nutné loupat, stačí jen odkrojit konce. Překrojíme ji napůl a vložíme ke skeletu a kořenové zelenině (díky slupce dostane vývar pěknou barvu).
  4. Přidáme bobkový list, nové koření i pepř a přivedeme k varu. Pak stáhneme plamen a necháme polévku jen probublávat, tzv. táhnout. Měli bychom to vydržet alespoň dvě až tři hodiny - čím déle, tím lepší vývar získáme. Průběžně odstraňujeme z povrchu pěnu.
  5. Hotovou polévku slijeme (maso obereme a dáme stranou na rizoto), dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Podáváme ji s menšími těstovinami, které jsme si uvařili vedle v menším hrnci, a nasekanou petrželkou.

Tip: Když kosti před vložením do vody opečete v troubě, získá polévka zajímavější chuť i barvu. Také zeleninu můžete předem krátce orestovat na trošce oleje.

Krémové rizoto s kuřecím masem a cuketou

Ingredience na 3 porce:

Krémové rizoto s kuřecím masem a cuketou
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 350 g rýže na rizoto (carnaroli, arborio)
  • 2 malé cukety
  • 100 ml suchého bílého vína
  • kuřecí vývar
  • obrané kuřecí maso z vývaru
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce másla
  • parmazán k podávání
  • čerstvá bazalka

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupáme a nasekáme najemno. Cuketu omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.
  2. Na rozpáleném oleji chvíli opékáme cibuli, pak přidáme česnek, necháme rozvonět a nasypeme rýži. Chvíli mícháme. Když rýže zprůsvitní, zalijeme ji vínem, opět promícháme a necháme odpařit.
  3. Pak po naběračkách přiléváme horký vývar a průběžně stále mícháme. Asi po deseti minutách vmícháme nakrájenou cuketu, osolíme, opepříme a pokračujeme stále stejně.
  4. Když je rýže skoro hotová, vmícháme nakrájené uvařené kuřecí maso a prohřejeme. Nakonec stáhneme z plotny, vmícháme studené máslo a podáváme.
  5. Na talíři posypeme nastrouhaným parmazánem a lístky bazalky.

  • Vybrali jsme pro Vás