Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vytěžte ptáka na maximum. Z jednoho kuřete máte tři jídla a polévku

  0:43aktualizováno  0:43
Když si donesete z farmářského trhu pořádného kuřecího macka, nemusíte se cítit provinile, že stál víc než hubeňour ze samoobsluhy v akci. S jedním ptákem naděláte spoustu parády a tříčlenná rodina se z něj nají nejméně třikrát. Ale teď už se pustíme do porcování...

Kuře s bylinkami a citronovou omáčkou | foto: Profimedia.cz

Nejdřív oddělíme stehna a křídla, ty šoupneme do trouby jako první (a do ledničky lahev vína) – oběd či večeře ve středomořském stylu nadchne každého a není vůbec složitá na přípravu.

Prsíčka si pěkně nakrájíme na proužky a naložíme, aby byla šťavnatější a taky trochu pikantnější. Pak už jen obalit, usmažit a podávat na salátovém lůžku s čerstvým pečivem.

Skelet se bude hodit pro přípravu báječné domácí polévky, jen si na ni musíme vyhradit dost času – čím déle vývar „potáhneme“, tím bude chutnější. Obrané maso pak směle využijeme do jarního krémového rizota.

Kuře s bylinkami a citronovou omáčkou

Ingredience na 3 porce:

Kuře s bylinkami a citronovou omáčkou
  • 2 kuřecí stehna
  • 2 kuřecí křidýlka
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1 citron + k podávání
  • svazek tymiánu
  • 1 lžíce másla
  • citronová šťáva dle chuti
  • vařená nebo dušená rýže ̈

Pracovní postup:

  1. Maso ze všech stran osolíme a opepříme. Potřeme směsí koření. Vložíme do pekáčku, obložíme na plátky nakrájeným citronem a posypeme většinou tymiánu, přiklopíme poklicí nebo zakryjeme alobalem a pečeme na 180 °C asi 30 minut.
  2. Potom odklopíme, přelijeme šťávou, která se udělala na dně pekáčku, a dáme péct ještě asi na 40 minut. Průběžně přeléváme šťávou.
  3. Když se maso odděluje od kosti a kůžička je zlatavá, vyndáme kousky kuřete z pekáčku a uchováme je na teplém místě. Citron také vyjmeme a vyhodíme. Ve výpeku rozpustíme máslo a dochutíme jej trochou citronové šťávy.
  4. Upečené kuře podáváme s dušenou nebo vařenou rýží přelité citronovou omáčkou. Ozdobíme čerstvými bylinkami a plátkem citronu.

Pikantní kuřecí stripsy se salátem

Ingredience na 3 porce:

Pikantní kuřecí stripsy se salátem
  • 2 kuřecí prsa
  • 200 ml bílého smetanového jogurtu
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 2 stroužky česneku
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení
  • listové saláty dle chuti
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • chilli omáčka a čerstvé pečivo k podávání

Pracovní postup:

  1. Kuřecí prsa nakrájíme na menší proužky.
  2. Jogurt v misce smícháme se solí a kořením. Česnek oloupeme, prolisujeme a přidáme do marinády. Vložíme do ní kousky masa, promícháme, zakryjeme a necháme v chladničce do druhého dne.
  3. Kuřecí kousky vyjmeme z marinády, obalíme ve strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje.
  4. Podáváme na lůžku z listových salátů zakápnutých citronovou šťávou a olivovým olejem. Ke stripsům nabídneme také chilli omáčku a čerstvé pečivo.

Kuřecí vývar s mušličkami

Ingredience:

Kuřecí vývar s mušličkami
  • kuřecí skelet (bez kůže)
  • 3-4 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 menšího celeru
  • 2 cibule
  • bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • sůl
  • mušličky (nebo nudle)
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Kuřecí skelet vložíme do většího hrnce a zalijeme asi 2 litry studené vody.
  2. Mrkev, petržel a celer očistíme, nakrájím na větší kusy a přidáme do hrnce.
  3. Cibuli není nutné loupat, stačí jen odkrojit konce. Překrojíme ji napůl a vložíme ke skeletu a kořenové zelenině (díky slupce dostane vývar pěknou barvu).
  4. Přidáme bobkový list, nové koření i pepř a přivedeme k varu. Pak stáhneme plamen a necháme polévku jen probublávat, tzv. táhnout. Měli bychom to vydržet alespoň dvě až tři hodiny - čím déle, tím lepší vývar získáme. Průběžně odstraňujeme z povrchu pěnu.
  5. Hotovou polévku slijeme (maso obereme a dáme stranou na rizoto), dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Podáváme ji s menšími těstovinami, které jsme si uvařili vedle v menším hrnci, a nasekanou petrželkou.

Tip: Když kosti před vložením do vody opečete v troubě, získá polévka zajímavější chuť i barvu. Také zeleninu můžete předem krátce orestovat na trošce oleje.

Krémové rizoto s kuřecím masem a cuketou

Ingredience na 3 porce:

Krémové rizoto s kuřecím masem a cuketou
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 350 g rýže na rizoto (carnaroli, arborio)
  • 2 malé cukety
  • 100 ml suchého bílého vína
  • kuřecí vývar
  • obrané kuřecí maso z vývaru
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce másla
  • parmazán k podávání
  • čerstvá bazalka

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupáme a nasekáme najemno. Cuketu omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.
  2. Na rozpáleném oleji chvíli opékáme cibuli, pak přidáme česnek, necháme rozvonět a nasypeme rýži. Chvíli mícháme. Když rýže zprůsvitní, zalijeme ji vínem, opět promícháme a necháme odpařit.
  3. Pak po naběračkách přiléváme horký vývar a průběžně stále mícháme. Asi po deseti minutách vmícháme nakrájenou cuketu, osolíme, opepříme a pokračujeme stále stejně.
  4. Když je rýže skoro hotová, vmícháme nakrájené uvařené kuřecí maso a prohřejeme. Nakonec stáhneme z plotny, vmícháme studené máslo a podáváme.
  5. Na talíři posypeme nastrouhaným parmazánem a lístky bazalky.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev
Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev

Zatímco ve světě frčí precizní make-up a rozzářená pleť, na pražském týdnu módy to jiskřilo barvami. Čím je specifický p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.