Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vytěžte ptáka na maximum. Z jednoho kuřete máte tři jídla a polévku

  0:43aktualizováno  0:43
Když si donesete z farmářského trhu pořádného kuřecího macka, nemusíte se cítit provinile, že stál víc než hubeňour ze samoobsluhy v akci. S jedním ptákem naděláte spoustu parády a tříčlenná rodina se z něj nají nejméně třikrát. Ale teď už se pustíme do porcování...

Kuře s bylinkami a citronovou omáčkou | foto: Profimedia.cz

Nejdřív oddělíme stehna a křídla, ty šoupneme do trouby jako první (a do ledničky lahev vína) – oběd či večeře ve středomořském stylu nadchne každého a není vůbec složitá na přípravu.

Prsíčka si pěkně nakrájíme na proužky a naložíme, aby byla šťavnatější a taky trochu pikantnější. Pak už jen obalit, usmažit a podávat na salátovém lůžku s čerstvým pečivem.

Skelet se bude hodit pro přípravu báječné domácí polévky, jen si na ni musíme vyhradit dost času – čím déle vývar „potáhneme“, tím bude chutnější. Obrané maso pak směle využijeme do jarního krémového rizota.

Kuře s bylinkami a citronovou omáčkou

Ingredience na 3 porce:

Kuře s bylinkami a citronovou omáčkou
  • 2 kuřecí stehna
  • 2 kuřecí křidýlka
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1 citron + k podávání
  • svazek tymiánu
  • 1 lžíce másla
  • citronová šťáva dle chuti
  • vařená nebo dušená rýže ̈

Pracovní postup:

  1. Maso ze všech stran osolíme a opepříme. Potřeme směsí koření. Vložíme do pekáčku, obložíme na plátky nakrájeným citronem a posypeme většinou tymiánu, přiklopíme poklicí nebo zakryjeme alobalem a pečeme na 180 °C asi 30 minut.
  2. Potom odklopíme, přelijeme šťávou, která se udělala na dně pekáčku, a dáme péct ještě asi na 40 minut. Průběžně přeléváme šťávou.
  3. Když se maso odděluje od kosti a kůžička je zlatavá, vyndáme kousky kuřete z pekáčku a uchováme je na teplém místě. Citron také vyjmeme a vyhodíme. Ve výpeku rozpustíme máslo a dochutíme jej trochou citronové šťávy.
  4. Upečené kuře podáváme s dušenou nebo vařenou rýží přelité citronovou omáčkou. Ozdobíme čerstvými bylinkami a plátkem citronu.

Pikantní kuřecí stripsy se salátem

Ingredience na 3 porce:

Pikantní kuřecí stripsy se salátem
  • 2 kuřecí prsa
  • 200 ml bílého smetanového jogurtu
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 2 stroužky česneku
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení
  • listové saláty dle chuti
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • chilli omáčka a čerstvé pečivo k podávání

Pracovní postup:

  1. Kuřecí prsa nakrájíme na menší proužky.
  2. Jogurt v misce smícháme se solí a kořením. Česnek oloupeme, prolisujeme a přidáme do marinády. Vložíme do ní kousky masa, promícháme, zakryjeme a necháme v chladničce do druhého dne.
  3. Kuřecí kousky vyjmeme z marinády, obalíme ve strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje.
  4. Podáváme na lůžku z listových salátů zakápnutých citronovou šťávou a olivovým olejem. Ke stripsům nabídneme také chilli omáčku a čerstvé pečivo.

Kuřecí vývar s mušličkami

Ingredience:

Kuřecí vývar s mušličkami
  • kuřecí skelet (bez kůže)
  • 3-4 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 menšího celeru
  • 2 cibule
  • bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • sůl
  • mušličky (nebo nudle)
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Kuřecí skelet vložíme do většího hrnce a zalijeme asi 2 litry studené vody.
  2. Mrkev, petržel a celer očistíme, nakrájím na větší kusy a přidáme do hrnce.
  3. Cibuli není nutné loupat, stačí jen odkrojit konce. Překrojíme ji napůl a vložíme ke skeletu a kořenové zelenině (díky slupce dostane vývar pěknou barvu).
  4. Přidáme bobkový list, nové koření i pepř a přivedeme k varu. Pak stáhneme plamen a necháme polévku jen probublávat, tzv. táhnout. Měli bychom to vydržet alespoň dvě až tři hodiny - čím déle, tím lepší vývar získáme. Průběžně odstraňujeme z povrchu pěnu.
  5. Hotovou polévku slijeme (maso obereme a dáme stranou na rizoto), dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Podáváme ji s menšími těstovinami, které jsme si uvařili vedle v menším hrnci, a nasekanou petrželkou.

Tip: Když kosti před vložením do vody opečete v troubě, získá polévka zajímavější chuť i barvu. Také zeleninu můžete předem krátce orestovat na trošce oleje.

Krémové rizoto s kuřecím masem a cuketou

Ingredience na 3 porce:

Krémové rizoto s kuřecím masem a cuketou
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 350 g rýže na rizoto (carnaroli, arborio)
  • 2 malé cukety
  • 100 ml suchého bílého vína
  • kuřecí vývar
  • obrané kuřecí maso z vývaru
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce másla
  • parmazán k podávání
  • čerstvá bazalka

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupáme a nasekáme najemno. Cuketu omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.
  2. Na rozpáleném oleji chvíli opékáme cibuli, pak přidáme česnek, necháme rozvonět a nasypeme rýži. Chvíli mícháme. Když rýže zprůsvitní, zalijeme ji vínem, opět promícháme a necháme odpařit.
  3. Pak po naběračkách přiléváme horký vývar a průběžně stále mícháme. Asi po deseti minutách vmícháme nakrájenou cuketu, osolíme, opepříme a pokračujeme stále stejně.
  4. Když je rýže skoro hotová, vmícháme nakrájené uvařené kuřecí maso a prohřejeme. Nakonec stáhneme z plotny, vmícháme studené máslo a podáváme.
  5. Na talíři posypeme nastrouhaným parmazánem a lístky bazalky.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Další z rubriky

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...



Najdete na iDNES.cz