Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Whisky, to je vlastně jen voda, zrní a měď

  10:01aktualizováno  10:01
Nikomu se zatím nepodařilo určit, kdy potulný galský palič nebo bezejmenný irský mnich spustil poprvé proces, na jehož konci vstoupila do vynálezcova chřípí podmanivá vůně živé vody" zvané whisky. Skutečnou kolébkou whisky není z největší pravděpodobností Skotsko, ale Irsko. Nakonec název whisky pochází z původně latinského aqua vitae (voda života), znějícího v irském jazyce gaelštině uisge-beatha, což se velmi brzy začalo vyslovovat usky", od čehož byl už jen krůček k odvozenině whisky".

Návštěvníka kterékoliv palírny kdekoliv na světě však nejvíce překvapí skutečnost, že hlavní postup výroby této tmavé lihoviny zůstal po staletí naprosto stejný. Není podstatné, jestli se whisky vyrábí z výlučně sladového ječmene, jak je tomu ve Skotsku, nebo ze směsi sladového a nesladového ječmene, což dovedli k dokonalosti Irové, či převážně z kukuřice nebo někdy z nesladového žita, jak je tomu v případě bourbonu v Severní Americe, aby se prostě vyhlížející ingredience přeměnily v cosi, co člověka potěší.

Ingredience jsou na celém světě stejné. Nejdůležitější je voda, která musí být čistá a musí jí být hodně. Nezáleží přitom, zda whisky pochází z vody prýštící z žulových skalisek skotské vysočiny či z vody, kterou čerpají v mírně zvlněných vápencových kopcích v americkém Kentucky. Dále je nutné zrno, ať už ječné, kukuřičné či žitné. A v neposlední řadě měď, ze které se vyrábějí kotle, v nichž se destiluje alkohol.

Dnes se sice některé druhy velmi jemných whisky připravují v nerezových ocelových zařízeních, avšak měď je stále považována za alfu a omegu k výrobě nejlepších destilátů. Pokud má whisky být alespoň trochu k něčemu, musí být i v těchto zařízeních nějaká ta měď. Vedou se mnohé spory o tom, zda některé druhy whisky jsou nadřazené těm ostatním. Barry Crocket, ředitel největší irské palírny v Midletonu, vám bude donekonečna tvrdit, že irská je ta nejlepší na světě.

Doporučujeme:

* Irská whisky JAMESON 1780, 12 let, 900 Kč

* Skotská whisky LAPHROAIG, 10 let, 1000 Kč

Uvědomte si, že my, na rozdíl od Skotů, kteří whisky destilují dvakrát, a Američanů, kteří destilují dokonce jenom jedenapůlkrát, tento tisíciletý proces spouštíme třikrát. Je tedy bez pochyby, že naše whisky musí být nejjemnější, neboť se jí při výrobě věnujeme nejdéle." Můžete si být však jisti, že v palírně Loch Lommond ve skotské Alexandrii vás při zmínce o jemnosti irské whisky vykážou do patřičných mezí jednoznačným odsudkem, že přece každý ví o neschopnosti Irů pálit.

Představte si, že jsou nuceni svou whisky destilačním procesem hnát třikrát, aby dosáhli alespoň jakéhosi výsledku." Pokusíte se ještě oponovat tvrzením, že whisky přece vynalezli Irové, a tudíž ji přece nemohou dělat špatně. S tím je skotský palírník také rychle hotov. Irové ji možná vynalezli, avšak my jsme ji dovedli k dokonalosti." Kvaziznalci jsou pak schopni dokonce říci, že například nejlepší je skotská single malt (čistá sladová whisky), která má být údajně lepší než irská whisky, jež zase podle některých překoná bourbon, jenž hravě převálcuje žitnou whisky, která atd. atd. atd. 

Whisky je obestřena řadou příběhů o pašerácích a tajných pálenicích v zapadlých koutech divokých skotských hor. Vždyť Mekka skotských single maltek", ostrov Islay, se hemží nejen příběhy o zpupných šlechticích a jejich krvavých bitkách na větry bičovaných vřesovištích, ale také neméně barvitými historkami o lidech, kteří se zasloužili o vznik onoho vznešeného nápoje zvaného Islay whisky. V irském Midletonu se například k dobrému dává příběh o tom, jak si v tamní palírně vychutnali královského berního úředníka, jehož úkolem bylo počítat sudy, které opouštějí palírenský provoz.

Umístili nebohého byrokrata do tak nesnesitelně malé a nepohodlné kanceláře, že svou práci dělal jen s vypětím sil. A navíc vedení firmy posadilo na druhou stranu chodby svého zaměstnance, který z luxusní lóže kontroloval, jak státní úředník odvádí svou práci. A jak poznat, která whisky je opravdu ta nejlepší? Všechny je ochutnejte," radí jeden z největších znalců světové whisky Jim Murray. Ten začal ochutnávat před čtvrtstoletím a kdy skončí, je prý v nedohlednu. Murray přesto říká, že vydat se po stopách světové whisky bylo nejmoudřejší rozhodnutí jeho života a že má nejlepší povolání na světě.


Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.