Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Whisky předstihla ve Francii pastis

  14:29aktualizováno  14:29
- V zemi, která darovala lidstvu známý aperitiv pastis, byl tento anýzový likér předstižen anglosaskou whiskou. Za poslední dva roky se whisky stala nejprodávanější lihovinou. List Le Parisien tvrdí, že zaujímá 34 procent trhu alkoholu bez vína a šampaňského.
Anýzové likéry, které se pijí rozředěné vodou v typicky mléčně zabarvené směsi, si drží druhé místo.

Le Parisien nicméně upozorňuje, že zatímco pastisy jsou výhradně aperitivy, whisky se pije i při dalších příležitostech, oblíbená je například v nočních klubech mezi mládeží, která si ji lije do koly.

Na třetím místě jsou s velkým odstupem aperitivy na bázi vína, tedy Martini, Cinzano, Campari a další (pět procent francouzského trhu). Následuje v posledních letech stále oblíbenější bílý rum a skupina alkoholů nazývaných odborníky TGV. Zkratka možná nezasvěcenci nejprve připomene rychlovlaky TGV, ale ve skutečnosti jde o trojkombinaci tequila, gin a vodka.

Nevelký, ale stabilní podíl si drží mezi aperitivy portské, avšak pozice ztrácí další francouzská specialita - hořcový likér Suze.

Tento výčet převážně tvrdých alkoholů nicméně nezahrnuje celou škálu francouzských aperitivů, které tvoří neodmyslitelnou součást každého většího jídla. Jak potvrzuje šéf restauratérské asociace v Ile-de-France Christian Navet, v restauracích dávají zákazníci nejčastěji přednost kiru, burgundské specialitě, která je směsí "creme de cassis", velice sladkého likéru z černého rybízu a bílého burgundského vína.

Francouzi navíc stále více servírují jako aperitiv šampaňské, které se kdysi pilo jen na závěr jídla. A nahradí-li v kiru bílé víno šampaňské, vznikne jiný dnes velice oblíbený aperitiv "kir royal".

Autor:


Témata: Alkohol


Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.