Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vzhůru ke grilu na pstruha, králíka či kuře

aktualizováno 
Nic tak nelahodí chuťovým buňkám i čichovému aparátu jako čerstvě grilované maso. A navíc pod širým nebem chutná i obyčejný hamburger jako božská mana.

Pikantní hamburger | foto: MF DNES

Pikantní hamburger

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

600 g jemně mletého zadního hovězího masa 1 lžíce worchesterské omáčky 2-4 lžíce ostřejšího kečupu pár kapek chilli omáčky 1 posekaná chilli paprička 1 balení omáčky barbecue (asi 200 ml) olej na potření grilovací mřížky

1. Nejdříve si pořádně rozpálíme gril. Jemně mleté maso lehce promícháme s worchesterskou omáčkou a kečupem, popřípadě přidáme pár kapek chilli omáčky nebo posekanou chilli paparičku pro ostřejší chuť. Hmotu rozdělíme na 4 stejně velké koule. Mezi dlaněmi je lehce zmáčkneme a vytvarujeme do oválného tvaru.

2. Maso dlouho nehněteme a nemačkáme, mělo by zůstat co nejvíce nadýchané.
Rozehřátou grilovací mřížku potřeme olejem, aby se na ni maso nelepilo, a připravené hamburgry grilujeme přibližně 7-10 minut. Během grilování je často obracíme a vydatně potíráme grilovací omáčkou.

3. Podáváme s pečivem, čerstvou zeleninou a studenými pikantními omáčkami.

Vegetariánský hamburger

35 dkg pevného tofu
4 lžičky olivového oleje
šálek (0,25 l) nasekaných zelených cibulek
šálek jemně posekané mrkve
šálek posekaného salátu
1 střední stroužek česneku
půl šálku pšeničné mouky
půl šálku pšeničných otrub
2 lžíce kečupu
2 lžíce posekané petrželky
2 lžíce sezamových semínek
2 lžíce vegety
špetka kajenského pepře
čtvrt lžičky soli
trochu čerstvě umletého černého pepře

1. V tefl onové pánvi rozehřejeme olej a pět minut smažíme cibuli, mrkev, salát a rozdrcený česnek. Necháme trochu vychladnout.

2. Nakrájené tofu rozšleháme v mixéru na krém. Pak k němu přidáme mouku, otruby, kečup, petržel, sezamová semínka, vegetu, pepř a sůl a krátce mixujeme. Pak přidáme osmahnutou zeleninu a hmotu rozmixujeme do hladka. Ze směsi vytvarujeme čtyři hamburgry a obalíme je v otrubách. Smažíme na pánvi nebo grilujeme na roštu.

Grilovaný pstruh s chilli a citronem

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

4 vykuchané a očištěné čerstvé pstruhy (asi po 250 g) 1-2 dobře omyté citrony 4 tenké plátky másla hrst natě hladkolisté petržele trochu oleje na potření grilovací mřížky sůl

Na marinádu

5 lžic olivového oleje
šťáva z 1 citronu
3 prolisované stroužky česneku
1-2 chilli papričky nakrájené
sůl
mletý zelený nebo černý pepř

1. Dopředu si rozpálíme gril. Celé očištěné pstruhy omyjeme a důkladně osušíme. Pak si nakrájíme citron na klínky a smícháme v misce všechny uvedené přísady na marinádu. Ryby uvnitř i vně dostatečně potřeme marinádou, do břišní dutiny každého pstruha vložíme ještě klínek citronu, plátek másla a část petrželové natě. Podle potřeby pak ještě pstruhy necháme chvíli odležet.

TIP Místo petrželky použijte čerstvou mátu nebo meduňku a vynechte česnek. Rybu můžete připravit také zabalenou v alobalu, není sice křupavá, ale neunikne z ní žádná šťáva.

2. Připravené ryby přendáme na olejem potřenou grilovací mřížku nebo na alobal či speciální grilovací tácek a grilujeme po každé straně 7 až 10 minut. Během pečení pstruhy potíráme zbylou marinádou.

3. Upečenou rybu osolíme, na talíři obložíme klínky citronu a posypeme zbylou petrželovou natí. Nejlépe chutná grilovaný pstruh s vařeným novým bramborem nebo jemným zeleninovým salátem. Ale venku na zahradě bude vám i vašim hostům šmakovat také s čerstvým pečivem.

Marinovaný grilovaný králík s rozmarýnem

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

4 králičí stehna nebo 1 králičí zadek (stehna a hřbet) 50 g slaniny sůl pár větviček čerstvé rozmarýny

Na marinádu

4 lžíce olivového oleje
šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
1 lžíce francouzské hořčice
150 ml bílého vína
mletý pepř
3-4 stroužky prolisovaného česneku
pár snítek čerstvého tymiánu

1. Králičí stehna omyjeme studenou vodou, osušíme a důkladně odblaníme. Můžeme je ještě rozdělit na menší části a protáhnout je proužky slaniny nebo ostrým nožem uděláme do masa otvory, do kterých vsuneme klínek slaniny. Maso ještě protkneme pevnějšími větvičkami rozmarýny, zbytek bylinek použijeme do marinády. V misce smícháme všechny suroviny na marinádu a přelijeme jí připraveného králíka.

TIP Místo francouzské hořčice použijte plnotučnou nebo kremžskou a bílé víno nahraďte destilátem nebo červeným vínem.

2. Přikryjeme a necháme v chladu odležet nejlépe do druhého dne. Rozpálíme si gril a grilovací mřížku potřeme olejem. Maso nejdříve opečeme ze všech stran ve střední části grilu a potom ho přemístíme blíže ke krajům grilujeme za častého otáčení potírání zbylou marinádou asi 20 minut, dokud není propečené.

3. Upečené porce stáhneme grilu, osolíme a přikryté necháme asi 5 - 10 minut odpočívat. Podáváme s bílým pečivem a zeleninovým salátem.

Kuřecí špízy s kiwi

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

600 g kuřecích prsíček bez kostí a kůže 4 větší kiwi sůl trochu oleje na potření grilovací mřížky

Na marinádu

4 lžíce olivového oleje
2 lžíce vinného octa
2 lžíce medu
100-150 ml nejlépe černého piva
1-1,5 lžíce mletého rozmarýnu
1 lžička mletého zázvoru
mletý zelený pepř

1. Kuřecí prsa omyjeme a osušíme. Nakrájíme je na větší kousky (proužky) a vložíme do mísy nebo jiné vhodné nádoby. Všechny suroviny na marinádu smícháme, nalijeme na připravené maso a promícháme. Nádobu přikryjeme a necháme nejméně 1 hodinu odležet, ale můžeme si maso připravit předem i více hodin nebo přes noc.

2. Dřevěné špejle namočíme po dobu marinování do studené vody, aby nám během pečení nehořely, nebo si připravíme kovové grilovací jehly. Rozpálíme si gril a nakrájíme oloupané kiwi na větší kousky. Střídavě napichujeme připravené maso a kiwi na grilovací jehly nebo špejle a grilujeme za častého otáčení a potírání zbylou marinádou přibližně 10 minut.

3. Hotové špízy osolíme, necháme chvíli odpočinout na okraji grilu nebo na talíři, aby se chutě rozležely. Vhodné jsou jak studené, tak teplé přílohy, vyzkoušejte např. rýžový salát s ovocem nebo jemný bramborový salát s pažitkou a přepuštěným máslem.

Autor:






Nejčtenější

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.