Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte francouzské speciality z grilu

  2:07aktualizováno  2:07
Hořící dřevo provoněné kapajícím olejem, křupavá kůrka na mase a jedinečná chuť připečené zeleniny. Po nekonečných zimních měsících konečně zase začíná grilovací sezona. Vyzkoušejte pro začátek inspiraci ze země gurmánů – Francie.

Grilovaná kuřecí prsíčka. | foto: Isifa

Grilovaná bageta s camembertem

Příprava 10 minut + grilování 3-5 minut

Pro 4 osoby

* 2 bílé bagety
* 50 g změklého másla
* 2 camemberty
* čerstvá petrželka
* jarní cibulka

1. Bagety překrojíme na poloviny, podélně rozpůlíme a lehce pomažeme máslem.
2. Camembert nakrájíme na tenčí plátky a poklademe jím bagety. Grilujeme jen krátce na kraji grilu, aby se bagety nespálily. Sýr by měl změknout a začít bublat.
3. Ještě teplé rozpečené bagety posypeme nasekanou petrželkou a jarní cibulkou.

NÁŠ TIP

Použijte místo camembertu kozí sýr. Nebo zkuste camembert potřít před grilováním pestem.

Grilovaná rajčata a žampiony

Příprava 20 minut + grilování 6-8 minut

Pro 4 osoby

* 2 velká nebo 4 menší pevná rajčata
* 4 středně velké žampiony
* 2 lžíce olivového oleje
* 3 lžíce nastrouhaného parmazánu
* 4 lžíce strouhanky
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 100 g piniových oříšků
* 4 stroužky česneku
* petrželka
* bazalka

1. Rajčata omyjeme a rozpůlíme. Půlky rajčat krátce zmáčkneme, zbavíme se části přebytečné šťávy a semen. Klobouky žampionů očistíme, odřízneme nohy, přepůlíme a před grilováním potřeme olivovým olejem.
2. Parmazán smícháme se strouhankou, solí, pepřem a polovinou nasekaných piniových oříšků a najemno nasekaným česnekem.
3. Žampiony grilujeme asi 2-3 minuty z každé strany. Rajčata grilujeme 3 minuty na seříznuté straně a asi 2 minuty posypané parmazánovou strouhankou. Doba grilování závisí na velikosti plodů.
4. Hotovou zeleninu servírujeme posypanou zbylými nasekanými oříšky a nakrájenou petrželí a bazalkou.

NÁŠ TIP

Žampiony můžete hodinu před grilováním dát do marinády z 50 g rozehřátého másla, 3 lžic olivového oleje, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce balsamikového octa, 1 lžičky hnědého cukru a špetky soli a pepře. Do marinády můžete dát i hodně drobné žampiony, jen je grilujte na špejli, ať se vám s nimi dobře manipuluje.

Grilovaný mořský okoun

Příprava 15 minut + grilování 10-15 minut

Pro 2 osoby

* menší bulvy fenyklu
* 1 lžíce oleje
* sůl
* pepř
* 1 mořský okoun
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce citronové šťávy
* sůl
* pepř
* 1 bobkový list
* 1 citron

1. Bulvy fenyklu rozčtvrtíme a pod poklopem 5 minut ohříváme na nejvyšší stupeň v mikrovlnné troubě. Okapaný fenykl zastříkneme olejem, osolíme a opepříme.
2. Mořského okouna očistíme a vysušíme. Citron omyjeme a rozčtvrtíme. V menším hrnečku krátce prohřejeme olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a bobkový list. Necháme vychladnout.
3. Celou rybu zevnitř i zvenčí protřeme olejovocitronovou směsí. Fenykl grilujeme asi 10 minut, rybu 10-15, dokud není měkká. Okouna servírujeme s fenyklem a citronem.

NÁŠ TIP

Fenykl si připravte den předem a grilujte ho rovnou s rybou. Vyzkoušejte i čtvrtky neuvařené čekanky, naložené krátce v oleji, česneku a balsamiku.

Grilovaná kuřecí prsíčka s kostí na zelenině

Grilovaná kuřecí prsíčka.

Příprava 170 minut + grilování 30 minut

Pro 4 osoby

* 2 mrkve
* 1 menší cuketa
* 1 malý lilek
* 1 střední cibule
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce másla
* sůl
* pepř
* čerstvá petržel
* 100 ml bílého vína
* 2 páry kuřecích prsou s kostí a kůží
* sůl

1. Očištěnou zeleninu jemně nakrájíme, osmahneme na másle a oleji 6 až 8 minut. Osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou petrželkou a podlijeme vínem. Dalších 3-5 minut restujeme, aby se odpařila část tekutiny. Zeleninu rozdělíme do 4 balíčků z dvojitého alobalu.
2. Kuřecí prsa rozpůlíme, opláchneme a osušíme. Nožem nařízneme kůži a kuře zvenčí i pod kůží potřeme solí. Necháme alespoň 2 hodiny vychladit, ideální je ale přes noc. Půl hodiny před grilováním kuře vyndáme z ledničky. Prsíčka grilujeme kůží dolů 15 minut, otočíme a pečeme dalších 10 minut, pak nepřikrytá poklopem 5 minut. Ke konci grilování do prsou píchneme vidličkou, jestli jsou dobře propečená, neměla by vytékat růžová šťáva.
3. Balíčky se zeleninou prohřejeme na kraji grilu a servírujeme i s hotovými do hněda opečenými prsíčky.

Grilované sardinky s aioli

Příprava 70 minut + grilování 4 minuty

Pro 4 osoby

* 100 ml bílého vína
* 100 ml olivového oleje
* sůl
* pepř
* 1 citron
* 12 ks sardinek
* 200 g majonézy
* 1 stroužek česneku
* 3 snítky čerstvého tymiánu
* 3 snítky čerstvého rozmarýnu

1. Promícháme bílé víno s olejem, solí a pepřem. Citron rozkrájíme na tenké plátky a přepůlíme je.
2. Očištěné a rozkrojené sardinky necháme hodinu marinovat ve víně s olejem a citronem.
3. Na omáčku aioli smícháme majonézu s rozdrceným česnekem, necháme vychladit.
4. Sardinky vyjměte z marinády, nechte okapat, dovnitř rybky vložte trochu bylinek a grilujte asi 2 minuty po každé straně. Podávejte s omáčkou aioli a křupavou bagetou.

NÁŠ TIP

Do sardinky můžete vložit před grilováním plátek citronu z marinády. Nebo je vytřít směsí drceného česneku a citronové kůry, pokud nemáte čerstvé bylinky.

Zeleninový špíz

Příprava 30 minut + grilování 6-8 minut

Pro 4 osoby

* 8 menších žampionů
* 1 velká žlutá paprika
* 8 cherry rajčátek
* 4 menší cibule
* 1 svazek čerstvé petrželky
* 1 kelímek zakysané smetany
* 1 lžíce majonézy
* 1 bageta
* 8 lžic olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 3 snítky rozmarýnu
* 3 snítky tymiánu
* sůl
* pepř

1. Žampiony očistíme a případně odřízneme nožky, papriku rozpůlíme, vyjmeme semena a rozkrájíme na menší čtverce.
Rajčata omyjeme, přepůlíme. Cibuli oloupeme a rozčtvrtíme. Jednotlivé kousky zeleniny střídavě napícháme na špejle.
2. Omyté listy petrželky rozmixujeme se zakysanou smetanou a majonézou, dáme vychladit. Bagetu nakrájíme na plátky.
3. Olej promícháme s rozdrceným česnekem a nasekanými bylinkami, pepřem a solí. Potřeme jím připravené špízy a grilujeme. Podáváme s plátky opečené bagety.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte barevnější variantu s červenou cibulí, plátky cukety a lilkem.

Grilované papriky s ančovičkami

Příprava 30 minut

Pro 4 osoby

* 4 velké červené papriky
* 6 lžic olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 100 g sýru feta
* 12 plátků ančoviček

1. Papriky opečeme nad grilem, dokud slupka nezčerná. Kleštěmi je přesuneme do mikroténového sáčku a necháme trochu zchladnout. Odstraníme zčernalou slupku, jádřinec a nakrájíme na plátky.
2. V olivovém oleji prohřejeme nasekaný česnek. Rozdrobíme sýr na malé kousky.
3. Plátky papriky položíme na nahřátý talíř, ozdobíme plátky ančoviček, polijeme olejem s česnekem a zasypeme sýrem.

NÁŠ TIP

Zbytky rozmixujte na pastu - je z ní výborná pomazánka na toust nebo bagetu.

Nicoise salát s grilovaným tuňákem

Příprava 40 minut + grilování 10-15 minut

Pro 4 osoby

* 500 g drobných nových brambor
* 4 vejce
* 200 g zelených fazolek
* 300 g steaku z tuňáka
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl
* pepř
* 1 hlávka salátu lollo rosso
* 100 g rukoly
* 250 g cherry rajčátek
* 1 menší okurka
* 100 g vypeckovaných černých oliv
* 1 lžíce šťávy z citronu nebo limetky

1. Brambory omyjeme a uvaříme do měkka, slijeme, necháme vychladnout a rozpůlíme. Vejce uvaříme natvrdo a rozčtvrtíme. Fazolky krátce povaříme, slijeme a propláchneme studenou vodou.
2. Steak z tuňáka potřeme 2 lžícemi oleje, osolíme, opepříme a ogrilujeme. Po upečení necháme steak několik minut dojít a zatáhnout, pak ho nakrájíme na plátky.
3. Saláty opláchneme,necháme okapat. Rajčata omyjeme, okurku nakrájíme na kostičky. Olej promícháme s citronovou šťávou.
4. Na talíře rozdělíme zeleninu, brambory, vejce, olivy, ozdobíme několika plátky steaku a pokapeme citronovou zálivkou.

NÁŠ TIP

Brambory, vejce i fazolky si můžete připravit den dopředu. Stejně tak tuňáka můžete nechat odpočívat v oleji přes noc, jen ho půl hodiny před grilováním vyndejte z ledničky.

Autoři:



Nejčtenější

Nebezpečná móda. Nepodařené tetování je nejen směšné, může i zabíjet

Když se tetování podaří, může to být sexy. V opačném případě to může být velký...

Tetování už dávno není rebelským kouskem, který schováváme pod košilí či šaty, abychom v práci nepobuřovali. Pro mnohé...

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...



Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...

Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Další z rubriky

Zapečené večeře s květákem, brokolicí a italským krasavcem romanescem

Křehký koláč s brokolicí a květákem

Jedním z nejuniverzálnějších druhů zeleniny je květák. Hodí se do salátů, polévek i pomazánek, na smažení i vaření, ale...

Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Maďarský guláš z vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební...

Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.