Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vyzkoušejte francouzské speciality z grilu

  2:07aktualizováno  2:07
Hořící dřevo provoněné kapajícím olejem, křupavá kůrka na mase a jedinečná chuť připečené zeleniny. Po nekonečných zimních měsících konečně zase začíná grilovací sezona. Vyzkoušejte pro začátek inspiraci ze země gurmánů – Francie.

Grilovaná kuřecí prsíčka. | foto: Isifa

Grilovaná bageta s camembertem

Příprava 10 minut + grilování 3-5 minut

Pro 4 osoby

* 2 bílé bagety
* 50 g změklého másla
* 2 camemberty
* čerstvá petrželka
* jarní cibulka

1. Bagety překrojíme na poloviny, podélně rozpůlíme a lehce pomažeme máslem.
2. Camembert nakrájíme na tenčí plátky a poklademe jím bagety. Grilujeme jen krátce na kraji grilu, aby se bagety nespálily. Sýr by měl změknout a začít bublat.
3. Ještě teplé rozpečené bagety posypeme nasekanou petrželkou a jarní cibulkou.

NÁŠ TIP

Použijte místo camembertu kozí sýr. Nebo zkuste camembert potřít před grilováním pestem.

Grilovaná rajčata a žampiony

Příprava 20 minut + grilování 6-8 minut

Pro 4 osoby

* 2 velká nebo 4 menší pevná rajčata
* 4 středně velké žampiony
* 2 lžíce olivového oleje
* 3 lžíce nastrouhaného parmazánu
* 4 lžíce strouhanky
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 100 g piniových oříšků
* 4 stroužky česneku
* petrželka
* bazalka

1. Rajčata omyjeme a rozpůlíme. Půlky rajčat krátce zmáčkneme, zbavíme se části přebytečné šťávy a semen. Klobouky žampionů očistíme, odřízneme nohy, přepůlíme a před grilováním potřeme olivovým olejem.
2. Parmazán smícháme se strouhankou, solí, pepřem a polovinou nasekaných piniových oříšků a najemno nasekaným česnekem.
3. Žampiony grilujeme asi 2-3 minuty z každé strany. Rajčata grilujeme 3 minuty na seříznuté straně a asi 2 minuty posypané parmazánovou strouhankou. Doba grilování závisí na velikosti plodů.
4. Hotovou zeleninu servírujeme posypanou zbylými nasekanými oříšky a nakrájenou petrželí a bazalkou.

NÁŠ TIP

Žampiony můžete hodinu před grilováním dát do marinády z 50 g rozehřátého másla, 3 lžic olivového oleje, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce balsamikového octa, 1 lžičky hnědého cukru a špetky soli a pepře. Do marinády můžete dát i hodně drobné žampiony, jen je grilujte na špejli, ať se vám s nimi dobře manipuluje.

Grilovaný mořský okoun

Příprava 15 minut + grilování 10-15 minut

Pro 2 osoby

* menší bulvy fenyklu
* 1 lžíce oleje
* sůl
* pepř
* 1 mořský okoun
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce citronové šťávy
* sůl
* pepř
* 1 bobkový list
* 1 citron

1. Bulvy fenyklu rozčtvrtíme a pod poklopem 5 minut ohříváme na nejvyšší stupeň v mikrovlnné troubě. Okapaný fenykl zastříkneme olejem, osolíme a opepříme.
2. Mořského okouna očistíme a vysušíme. Citron omyjeme a rozčtvrtíme. V menším hrnečku krátce prohřejeme olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a bobkový list. Necháme vychladnout.
3. Celou rybu zevnitř i zvenčí protřeme olejovocitronovou směsí. Fenykl grilujeme asi 10 minut, rybu 10-15, dokud není měkká. Okouna servírujeme s fenyklem a citronem.

NÁŠ TIP

Fenykl si připravte den předem a grilujte ho rovnou s rybou. Vyzkoušejte i čtvrtky neuvařené čekanky, naložené krátce v oleji, česneku a balsamiku.

Grilovaná kuřecí prsíčka s kostí na zelenině

Grilovaná kuřecí prsíčka.

Příprava 170 minut + grilování 30 minut

Pro 4 osoby

* 2 mrkve
* 1 menší cuketa
* 1 malý lilek
* 1 střední cibule
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce másla
* sůl
* pepř
* čerstvá petržel
* 100 ml bílého vína
* 2 páry kuřecích prsou s kostí a kůží
* sůl

1. Očištěnou zeleninu jemně nakrájíme, osmahneme na másle a oleji 6 až 8 minut. Osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou petrželkou a podlijeme vínem. Dalších 3-5 minut restujeme, aby se odpařila část tekutiny. Zeleninu rozdělíme do 4 balíčků z dvojitého alobalu.
2. Kuřecí prsa rozpůlíme, opláchneme a osušíme. Nožem nařízneme kůži a kuře zvenčí i pod kůží potřeme solí. Necháme alespoň 2 hodiny vychladit, ideální je ale přes noc. Půl hodiny před grilováním kuře vyndáme z ledničky. Prsíčka grilujeme kůží dolů 15 minut, otočíme a pečeme dalších 10 minut, pak nepřikrytá poklopem 5 minut. Ke konci grilování do prsou píchneme vidličkou, jestli jsou dobře propečená, neměla by vytékat růžová šťáva.
3. Balíčky se zeleninou prohřejeme na kraji grilu a servírujeme i s hotovými do hněda opečenými prsíčky.

Grilované sardinky s aioli

Příprava 70 minut + grilování 4 minuty

Pro 4 osoby

* 100 ml bílého vína
* 100 ml olivového oleje
* sůl
* pepř
* 1 citron
* 12 ks sardinek
* 200 g majonézy
* 1 stroužek česneku
* 3 snítky čerstvého tymiánu
* 3 snítky čerstvého rozmarýnu

1. Promícháme bílé víno s olejem, solí a pepřem. Citron rozkrájíme na tenké plátky a přepůlíme je.
2. Očištěné a rozkrojené sardinky necháme hodinu marinovat ve víně s olejem a citronem.
3. Na omáčku aioli smícháme majonézu s rozdrceným česnekem, necháme vychladit.
4. Sardinky vyjměte z marinády, nechte okapat, dovnitř rybky vložte trochu bylinek a grilujte asi 2 minuty po každé straně. Podávejte s omáčkou aioli a křupavou bagetou.

NÁŠ TIP

Do sardinky můžete vložit před grilováním plátek citronu z marinády. Nebo je vytřít směsí drceného česneku a citronové kůry, pokud nemáte čerstvé bylinky.

Zeleninový špíz

Příprava 30 minut + grilování 6-8 minut

Pro 4 osoby

* 8 menších žampionů
* 1 velká žlutá paprika
* 8 cherry rajčátek
* 4 menší cibule
* 1 svazek čerstvé petrželky
* 1 kelímek zakysané smetany
* 1 lžíce majonézy
* 1 bageta
* 8 lžic olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 3 snítky rozmarýnu
* 3 snítky tymiánu
* sůl
* pepř

1. Žampiony očistíme a případně odřízneme nožky, papriku rozpůlíme, vyjmeme semena a rozkrájíme na menší čtverce.
Rajčata omyjeme, přepůlíme. Cibuli oloupeme a rozčtvrtíme. Jednotlivé kousky zeleniny střídavě napícháme na špejle.
2. Omyté listy petrželky rozmixujeme se zakysanou smetanou a majonézou, dáme vychladit. Bagetu nakrájíme na plátky.
3. Olej promícháme s rozdrceným česnekem a nasekanými bylinkami, pepřem a solí. Potřeme jím připravené špízy a grilujeme. Podáváme s plátky opečené bagety.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte barevnější variantu s červenou cibulí, plátky cukety a lilkem.

Grilované papriky s ančovičkami

Příprava 30 minut

Pro 4 osoby

* 4 velké červené papriky
* 6 lžic olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 100 g sýru feta
* 12 plátků ančoviček

1. Papriky opečeme nad grilem, dokud slupka nezčerná. Kleštěmi je přesuneme do mikroténového sáčku a necháme trochu zchladnout. Odstraníme zčernalou slupku, jádřinec a nakrájíme na plátky.
2. V olivovém oleji prohřejeme nasekaný česnek. Rozdrobíme sýr na malé kousky.
3. Plátky papriky položíme na nahřátý talíř, ozdobíme plátky ančoviček, polijeme olejem s česnekem a zasypeme sýrem.

NÁŠ TIP

Zbytky rozmixujte na pastu - je z ní výborná pomazánka na toust nebo bagetu.

Nicoise salát s grilovaným tuňákem

Příprava 40 minut + grilování 10-15 minut

Pro 4 osoby

* 500 g drobných nových brambor
* 4 vejce
* 200 g zelených fazolek
* 300 g steaku z tuňáka
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl
* pepř
* 1 hlávka salátu lollo rosso
* 100 g rukoly
* 250 g cherry rajčátek
* 1 menší okurka
* 100 g vypeckovaných černých oliv
* 1 lžíce šťávy z citronu nebo limetky

1. Brambory omyjeme a uvaříme do měkka, slijeme, necháme vychladnout a rozpůlíme. Vejce uvaříme natvrdo a rozčtvrtíme. Fazolky krátce povaříme, slijeme a propláchneme studenou vodou.
2. Steak z tuňáka potřeme 2 lžícemi oleje, osolíme, opepříme a ogrilujeme. Po upečení necháme steak několik minut dojít a zatáhnout, pak ho nakrájíme na plátky.
3. Saláty opláchneme,necháme okapat. Rajčata omyjeme, okurku nakrájíme na kostičky. Olej promícháme s citronovou šťávou.
4. Na talíře rozdělíme zeleninu, brambory, vejce, olivy, ozdobíme několika plátky steaku a pokapeme citronovou zálivkou.

NÁŠ TIP

Brambory, vejce i fazolky si můžete připravit den dopředu. Stejně tak tuňáka můžete nechat odpočívat v oleji přes noc, jen ho půl hodiny před grilováním vyndejte z ledničky.

Autoři:



Nejčtenější

V druhé půli života jsou muži na ženách citově závislí, říká psycholog

Ilustrační snímek

Krize rodiny je podle psychologa Jeronýma Klimeše zákonitá a - jak dokládá historie - přichází ruku v ruce s...

Co už byste nikdy neměli dělat, pokud chcete opravdu zhubnout

ilustrační snímek

Plavková sezona se blíží a vaše předsevzetí zhubnout alespoň nějaké to kilo se nenaplnilo. Čím to je, že se i přes...



Pět pádných důvodů, proč by každá žena měla častěji masturbovat

ilustrační snímek

Ať už žijete v partnerském vztahu, nebo jste zrovna sama, měla byste si podle odborníků najít čas na hezké chvilky se...

Trendy půjdou stranou, svatební róba Meghan musí respektovat tradice

Meghan Markle (Londýn, 12. března 2018)

Jak budou vypadat? To je otázka, kterou si kladou miliony lidí na světě v souvislosti s nadcházející svatbou prince...

Pohádkovým šatům Meghan Markle vévodily jednoduché linie a dlouhý závoj

Nevěsta Meghan Markle (Windsor, 19. května 2018)

Konec spekulacím. Nejočekávanější módní kousek letošního roku pochází od francouzského módního domu Givenchy. Sněhobílá...

Další z rubriky

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

Králičí roláda s hráškovým pyré

Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože...

Zamilujte se do slaných koláčů. Se šunkou, špenátem nebo žampiony

Špaldové koláčky se šunkou, sýrem a špenátem

Teplá večeře nemusí být jen maso s přílohou. Zkuste se inspirovat francouzskou specialitou jménem quiche. Slaný koláč,...

Co jsme nachystaly na Jarmark? Makové koláčky, šátečky i muffiny

Pečení

Už tradičně můžete na dnešním jubilejním dvacátém Jarmarku v pražských Holešovicích ochutnat dobroty, které připravily...

Využijte pro svoji krásu tuzemskou kosmetiku

Využijte pro svoji krásu tuzemskou kosmetiku

Arome.cz I když kosmetický trh ovládají nadnárodní giganti, čím dál více získávají na popularitě lokální kosmetické firmy. Tento ...

Ušetřete pár korun.
Ušetřete pár korun.

Víte, kde jsou nejlevnější pleny? My ano.



Najdete na iDNES.cz