Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vyzkoušejte cukroví našich čtenářů

  15:02aktualizováno  15:02
Třeba si ještě o víkendu najdete čas a vyzkoušíte cukroví, které pečou naše čtenářky. Za recepty, které jste poslali, děkujeme a ke zveřejnění vybíráme ty ze všech nejlákavější.

Marokánky | foto: Archiv Jany Vašíčkové

Medové pacle od Aleny Černé

*300 g hladké mouky
*200g cukru
*citronová kůra
*skořice
*2 celá vejce
*2 lžíce tekutého medu
*1/4 lžičky prášku do pečiva /nebo sody/.
Z těsta děláme kuličky a do každé zapíchneme oříšek, madli nebo rozinky. Pečeme asi na 150  °C.

Marokánky Jany Vašíčkové

*1 šlehačka (250ml)
*16 dkg moučkového cukru
*1 vanilkový cukr
*2 dkg hladké mouky
*16 dkg kandovaného ovoce (ovocný chlebíček)
*16 dkg směsi ořechů a mandlí
*cukrářská poleva mléčná
 
Šlehačku, moučkový cukr, vanilkový cukr a mouku vaříme do zhoustnutí. Do teplé hmoty přidáme ovoce a ořechy - a sundáme z plotýnky. Na pečicí papír klademe hromádky a sušíme asi 45 minut při 120-150 stupních (dle vlastní trouby). Vychladlé potíráme rozpuštěnou polevou.

Kokosové rohlíčky Mirky Vitoslavské


Přečetla jsem si Vaši výzvu o napsání vánočních rodinných receptů, rozhodování bylo moc těžké, protože patřím k těm, co pečou minimálně 12 druhů a vánočku k tomu. Nakonec jsem vybrala tři druhy, které už peču 20 let a nikdy na našem stole nechybí.

*250 g mletého cukru
*125 g másla /Zlatá Haná/
*125 g kokosu
*100 g polohrubé mouky
1 malou lžičku prášku do pečiva

Vše zpracujeme v těsto, nelekněte se, že se trochu drobí, nevadí to. Necháme aspoň 1 hod odpočinout a potom plníme formičky na rohlíčky. Nemastíme je ani nevysypáváme! Dáváme jen trochu těsta, protože se v troubě krásně nafoukne a uvnitř je pak cukroví duté. Pečeme je v horké troubě při 200 °C dozlatava. Hned teplé je opatrně vyklepneme, jdou pěkně ven.

Po vychladnutí rožky máčíme v čokoládové polevě z 1 rozpuštěné čokolády – tyčinky Ledové kaštany a 50 g ztuženého tuku /Iva, Lukana/.

Ořechové řezy se žloutkovou polevou:

Ve šlehači ušleháme:
* 6 bílků
* přidáme 28 dkg pískového cukru
* přidáme 30 dkg jemně mletých vlašských ořechů
* 14 dkg výběrové polohrubé mouky
* jemně vmícháme 28 dkg rozpuštěného vlažného tuku /Stela/

Pečeme na vymaštěném a vysypaném plechu v předehřáté troubě /180 °C/ do světle hněda. Hned horké polejeme žloutkovou polevou a zdobíme ořechy. Po vychladnutí udělá poleva křupavou krustu, proto krájíme nožem namočeným do horké vody.

Žloutková poleva: 6 žloutků ušleháme s 28 dkg pískového cukru

Důlkové koláčky

* 10 dkg změklého másla
* 10 dkg sádla
* 10 dkg moučkového cukru třeme ve šlehači do pěny
*  přidáme 2 žloutky a vyšleháme
*  na vál prosejeme 30 dkg hladké mouky

Přidáme žloutkovou směs a rychle zpracujeme v těsto. Dáme na půl hodinky odpočinout do chladna. Potom tvoříme malé kuličky, druhým koncem vařečky uděláme uprostřed důlky. Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a omočíme ve směsi jemně strouhaných ořechů a důlky plníme marmeládou, nejlépe rybízovou. Naskládáme na plech na pečicí papír a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlé koláčky pocukrujeme.

Žabí tlamy Dalimila Klvani


Zasílám vánoční recept mé maminky,která jej dělala každý rok. Maminka už nežije, ale cukroví je výborné, a proto ho se ženou děláme každým rokem také.

Příprava 60 minut.
* 300 g hladké mouky
* 250 g hery
* 2 žloutky
* 2 PL octa

Na obalení: 2 bílky, 100 g mletých vlašských ořechů, vanilkový cukr, červený džem.

Na vále zpracujeme všechny suroviny na těsto. Necháme do druhého dne odležet. Druhý den na vále vyválíme 5mm placku. Vykrajujeme kolečka, do jejichž středu dáváme džem. Kolečka překlopíme, uzavřeme tak, že vznikne půlměsíc - tlama. Tlamu namočíme do bílků a pak obalíme cukrem smíchaným s ořechy. Uložíme na pečicí papír a pečeme při 180 °C asi 15 minut do zhnědnutí.

Autorům receptů posíláme odměnu 300 kč.

Autor:






Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?
Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?

Vyšumění přátelství nemusí být jen vaše vina.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.