Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zdravá výživa

Éčka nejsou vždy problém

14.8.2008  6:00
Není třeba, abyste se zhrozili, kdykoliv se podíváte na obal oblíbeného jídla a zjistíte, že obsahuje "éčka". Některá jsou nejen bezpečná, ale i prospěšná. Antioxidanty chrání potraviny před... 

Deset zázračných potravin pro vaše tělo

25.7.2008  6:00
Zapomeňte na léky a umělé vitaminy. Podívejte se raději na seznam potravin, které vašemu tělu prokážou nedocenitelnou službu a na žebříčku užitečnosti jim patří horní příčky. 

Kofein může mít stejné účinky jako kokain

24.7.2008  6:00
Těšíte se každé ráno na vůni kávy? Cítíte se svěží po každém doušku? Nedokážete vydržet ani den bez šálku? Jste podráždění, pokud jej nevypijete? Pak jste možná závislí na kávě. Analyzujte své... 

Kupujete balenou vodu? Jen plýtváte penězi

17.7.2008  6:00
Vodu z kohoutku zásadně nepijete? Potom jste skočili na reklamní kampaň a odevzdáváte peníze do kapes výrobců balených vod. Nicméně úplně zbytečně. Balené vody totiž nejsou zdravější,... 

Vegetariáni mají křehčí kosti

15.7.2008  14:18
Možná že vy proti vepřovému, kuřecímu i hovězímu máte výhrady. Vaše kosti jsou sice opačného názoru, ale těch se stejně nikdo neptá. 

Vyhněte se otravě. Umíte skladovat jídlo?

8.7.2008  6:00
Většina potravin obsahuje bakterie. Pokud jídlo neskladujeme ve vhodných podmínkách, mohou se bakterie rychle rozmnožovat a způsobit otravu. V letním období dochází k otravám z jídla nejčastěji. 

Jíte v noci? Možná trpíte syndromem nočního přejídání

5.7.2008  6:00
Trávíte v nočních hodinách více času v kuchyni než v ložnici? Je možné, že trpíte poruchou spánku zvanou syndrom nočního přejídání.  

Dalších pět mýtů o jídle odhaleno

30.5.2008  6:00
O jídle a zdravé výživě existuje spousta mýtů a polopravd. Vědci nás denně zásobují zaručeně pravdivými informacemi o škodlivosti toho či onoho, abychom se zanedlouho někde dočetli, že to už... 

Sója není vhodná pro každého

15.5.2008  6:00
Sójové výrobky jsou stále oblíbenější a stávají se běžnou součástí jídelníčku. Sója však může být pro určité skupiny lidí a v některých formách škodlivá. Víte, kdo by se jí měl vyhýbat? 

Vegetariánství po česku aneb jeden smažák, prosím

30.4.2008  6:00
Čím méně masa konzumujeme, tím méně trpíme civilizačními chorobami. V Čechách umírá kolem pětasedmdesáti procent lidí na nemoci oběhové soustavy a rakovinu, přesto si párky a řízky neodepřou -... 

Pekelná kocovina aneb na jaké nápoje si dát o dovolené pozor

22.4.2008  6:00
Většina turistů navštěvujících exotické země tuhle ranní otázku zná: Jak můžu mít tak pekelnou kocovinu, když jsem vypil(a) jen pár skleniček? 

Vitaminové doplňky, drahý pocit zdraví

15.4.2008  6:00
Saháte po potravinových doplňcích, abyste za pomoci vitaminů, výtažků z léčivých bylin a minerálů předešli jarní únavě? Většinou však jen draze zaplatíte za získání pocitu, že děláte něco pro... 

Zapomeňte na pověry a přestaňte pít vodu

7.4.2008  6:00
Pijete denně dva litry vody v domnění, jakou službu tím svému zdraví prokazujete? Všechno je jinak! Vědci prokázali, že pití velkého množství vody našemu zdraví neprospívá. 

Muži versus ženy: jak jíme?

21.3.2008  6:00
Pokud jsou muži z Marsu a ženy z Venuše, pak je Mars přeplněný ledničkami nacpanými masem a mraženou pizzou. Venuše je zase rájem jogurtů, ovoce a zeleniny, tvrdí nová studie. 

Přísně utajovaná tajemství fast foodů

13.3.2008  6:00
Existuje několik věcí, které o svém oblíbeném fast foodu skutečně nechcete vědět. Přečtěte si fakta o přípravě jídla v rychlém občerstvení, která vás překvapí.  

Půst není populární ani zdravý

7.2.2008  6:00
Zatímco masopust je mezi lidmi stále oblíbenější, po něm následující půst nikoliv. Po smažených koblihách a mastných zabijačkových jídlech by se odlehčení jídelníčku hodilo. Ovšem přísný půst... 

Otrava jídlem vás poznamená na celý život

25.1.2008  6:00
Selhání ledvin, diabetes, vysoký krevní tlak. Jediná otrava může mít pro vaše zdraví doživotní následky. Nové výzkumy ukazují, že související komplikace se často objeví až po několika letech. 

Všechno, co byste měli vědět o potravinových alergiích

23.1.2008  6:00
Alergie na potraviny jsou stále častější. Víte, jaké potraviny jsou nejnebezpečnější? V jakém věku alergie nejčastěji začínají a jestli mohou spontánně zmizet? Čtěte nejčastější otázky a... 

Mléko: spojenec, nebo nepřítel?

16.1.2008  6:00
Mléko zahleňuje a lidský organismus si s ním neumí poradit. Pokud nebudete pít mléko, hrozí vám osteoporóza, křivice a další nemoci. Je tedy mléko pro naše tělo přínosem, nebo zátěží? 

Brokolice chrání kůži před rakovinou

24.11.2007  12:59
Brokolice obsahuje látky, které dokáží tělo chránit před rakovinou. Tato košťálová zelenina však není vhodná jen jako prevence nádorů prostaty, ale podle nejnovějších výzkumů chrání také kůži... 

Zmrzlina či vejce ohrožují kvalitní spánek

9.11.2007  6:00
Již naši předkové věděli, že jíst příliš tučná jídla před spaním není dobré a může to přivodit noční můry. Odborníci teď skutečně potvrdili, že zmrzlina, vejce na slanině či smažená jídla... 

Máte problémy se zažíváním? Dejte si jogurt!

2.11.2007  6:00
Průměrný Francouz sní za rok 40 kilogramů jogurtů, průměrný Čech 17. Na rozdíl od Čechů, kteří jedí jogurt většinou jen ke snídani nebo svačině, dají si Francouzi jogurt po každém jídle. 

Červené víno a zelený čaj jsou lepší než zelenina a ovoce

31.10.2007  16:18
Červené víno a zelený čaj obsahují mnohonásobně více polyfenolů než všechny známé druhy zeleniny a ovoce. Pravidelnou střídmou konzumací těchto nápojů lze tedy účinněji chránit své tělo před... 

Přejídáte se? Žvýkejte!

24.10.2007  13:18
Pokud má člověk tendenci přejídat se a bojuje s bodavým pocitem hladu, měl by se spolehnout na žvýkačku. Pokud si ji dá chvíli před svačinou, pak prý sní mnohem méně a zažene vlčí hlad, který k... 

Česnek nic nenahradí

17.10.2007  6:00
Ať už se některé reklamy na mléčné výrobky snaží sebepřesvědčivěji tvrdit opak, blahodárné účinky česneku v lidském jídelníčku nemůže nic nahradit. 

Milovníci sladkostí mají kratší život

5.10.2007  9:03
Častou konzumací sladkých laskomin si zkracujeme život. Němečtí vědci prokázali, že nadměrný přísun jednoduchých cukrů zatěžuje celkový metabolismus těla. Buňky se rychleji opotřebovávají a... 

Nejlepší anestetikum? Chilli papričky!

5.10.2007  6:00
Američtí vědci vyvinuli nové anestetikum, jehož účinnou látku získali z pálivých chilli papriček. Lék tlumící bolest je prý nejen velmi účinný, ale má rovněž minimum vedlejších účinků. 

Nevhodná strava poškozuje játra

1.10.2007  6:00
Jídelníček bohatý na brambory, bílé pečivo a bílou rýži může být příčinou stále častějšího poškození jater. 

Burčák je zdravý, pokud se pije rozumně

20.9.2007  6:00
S nástupem podzimu si každoročně přijdou na své i milovníci burčáku. Většina z nich na tento lahodný mok nedá dopustit a tvrdí, že jeho pití má pozitivní vliv na lidský organismus. 

Jídelníček pro nárůst svalového objemu

18.9.2007  12:59
Pro růst svalového objemu je nutná kvalitní regenerace těla po tréninku, jídelníček musí být nejen energeticky vydatný, ale musí zohledňovat i zvýšený příjem jednoduchých sacharidů co nejdříve... 

Když zdravé jídlo tělu škodí

17.9.2007  6:00
Geneticky modifikované potraviny nevezmou do úst. Přesně odrecitují, kolik nebezpečných "éček" určité jídlo obsahuje. Milují bioprodukty, řada z nich si pěstuje své vlastní ovoce a zeleninu. A... 

Pivo umí zvýšit imunitu

31.8.2007  14:00
Studentům zatíženým stresem ve zkouškovém období prospívá pití piva. Zjistili to odborníci z českobudějovické a strakonické nemocnice. Pivo pomáhá tím, že neoslabuje jejich obranyschopnost. 

Databáze éček a jejich účinky jsou na webu

27.8.2007  6:00
Informace o takzvaných éčkách, která jsou běžnou součástí potravin a jen málokteré jídlo je vůbec neobsahuje, jsou na internetu. Odborným garantem nových webových stránek www.bezkonzervantu.cz... 

Ne každé tmavé pečivo je celozrnné

25.8.2007  8:00
Odborníci na výživu téměř jednohlasně doporučují konzumovat tmavé pečivo. Celozrnné výrobky obsahují více živin a tak prospívají zdraví. Ne každé tmavé pečivo je ale celozrnné. Často jde jen o... 

Sůl škodí i prospívá

20.8.2007  14:24
Pod pojmem sůl se skrývá chemická sloučenina, chlorid sodný. V přírodě ji nalezneme jako nerost halit - sůl kamennou. Vzhledem k tomu, že je vysoce rozpustná ve vodě, většina se nachází v mořské... 

Jídlo rakovinu léčí i způsobuje

18.8.2007  7:00
Až o čtvrtinu by měl v průběhu příštích deseti let klesnout počet nových pacientů trpících rakovinou žaludku. Ve studii v časopise Gut to uvádí tým nizozemských vědců. Prý to bude díky lepším... 




mobilní verze
© 1999–2018 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.