Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vytáhněte znovu remosku. Připravíte v ní nákyp i rajskou

  11:08aktualizováno  11:08
Remoska je doslova poklad. Můžete v ní péct, smažit, dusit, zapékat, zavařovat... Zvládnete v ní připravit vše od grilovaného kolena přes šunkofleky až po polévku či bábovku. Někdo si v remosce troufne dokonce i na vánoční cukroví.

Rýžový nákyp s meruňkami. | foto: Isifa

Brambory s hermelínem

Příprava: 30 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor
* 150 g šunky
* olej podle potřeby
* strouhanka podle potřeby
* 200 ml smetany
* 1 vejce
* sůl
* pepř
* 1 hermelín

1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme je a nakrájíme na plátky. Šunku pokrájíme na širší proužky.
2. Nádobu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Pak ji vyložíme po dně i po obvodu plátky brambor, na ně klademe proužky šunky, přidáme další vrstvu brambor, šunky a dokončíme vrstvou brambor.
3. V misce rozšleháme smetanu s vejcem, ochutíme solí a pepřem, přelijeme přes brambory a pečeme 30 minut.
4. Po půlhodině pečení poklademe povrch brambor plátky nakrájeného hermelínu a ještě pět minut zapečeme.

Stifado

Příprava: 15 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 500 g hovězího masa
* 100 ml červen. vína
* 2 lžíce červ. vinného octa
* 3 kuličky pepře
* 3 hřebíčky
* 3 kuličky nového koření
* 2 bobk. listy
* 1 celá skořice
* 3 stroužky česneku
* sůl, pepř
* 10 cibulek
* 3 lžíce oleje
* 1 plechovka loupaných rajčat

1. Hovězí maso nakrájíme na kostky a naložíme je do marinády z červeného vína, octa, kuliček pepře, hřebíčku, nového koření, bobkového listu, skořice, plátků česneku, soli a pepře. Necháme marinovat šest hodin nebo přes noc.
2. Cibulky oloupeme, maso vyjmeme z marinády.
3. V nádobě rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibulky asi pět minut, vyjmeme je a na tuku osmahneme kostky masa. Přidáme cibulky, marinádu, nasekaná rajčata z plechovky a dolijeme vodou tak, aby bylo maso a cibulky zakryté. Přikryjeme víkem a pečeme asi hodinu a půl.

Černé fazole s chorizem

Příprava: 10 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 300 g choriza
* 1 cibule
* 1 zelená paprika
* 1 stonek řapíkatého celeru
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce oleje
* 2 plechovky černých fazolí
* 2 lžíce rajčat. protlaku
* 200 ml zelen. vývaru
* chilli
* oregano
* tymián
* sůl, pepř

1. Chorizo nakrájíme na plátky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, papriku rozpůlíme, odstraníme jádřinec a rozkrájíme. Stonek řapíkatého celeru oloupeme, podélně přepůlíme a pokrájíme. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
2. Vymažeme nádobu olejem, vsypeme cibuli, chorizo a papriku a necháme asi pět minut péct. Potom přidáme celer, česnek, slité fazole, rajčatový protlak, podlijeme zeleninovým vývarem, přidáme koření, nádobu zakryjeme a pečeme dalších 20–25 minut. Během nich směs občas promícháme, případně podlijeme.

Rýžový nákyp smeruňkami

Příprava: 30 minut + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

* 1 lžíce tuku
* 4 lžíce strouhanky
* 2 vejce
* 100 g cukru krupice
* 4 lžíce rozinek
* 700 ml mléka
* špetka soli
* 120 g rýže
* 50 g másla
* vanilkový cukr
* 700 g kompotovaných nebo čerstvých meruněk
* čerstvá meduňka

1. Nádobu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Z bílků ušleháme tuhý sníh a všleháme do něj část cukru. Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme bobtnat.
2. Mléko osolíme a přivedeme k varu, vsypeme do něj přebranou a propláchnutou rýži, část másla a vaříme za stálého míchání doměkka.
3. Do částečně vychladlé kaše přimícháme zbylé máslo a cukr, vanilkový cukr, žloutky, rozinky a sníh. Kompot slijeme, čerstvé meruňky omyjeme a rozpůlíme, část jich odložíme na ozdobu.
4. Polovinu rýžové kaše vlijeme do nádoby, poklademe ovocem a přelijeme zbylou kaší. Rýžový nákyp pečeme asi 20 minut a podáváme s lístky meduňky a zbylými meruňkami.

Pomerančovo-makový koláč

Příprava: 25 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 citron
* 3 malé pomeranče
* 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 1 lžíce másla
* 2 vejce
* 1 hrnek mléka
* 1 hrnek mletého máku
* 1 hrnek cukru
* 1/4 hrnku oleje
* sůl

1. Z poloviny citronu ostrouháme kůru. Pomeranče omyjeme a nakrájíme na kolečka. Odstraníme jádra.
2. Mouku prosijeme s kypřícím práškem. Nádobu vymažeme máslem.
3. Vejce ušleháme do pěny, přilijeme mléko, přidáme umletý mák, cukr, olej, citronovou kůru a mouku s práškem do pečiva.
4. Dno a boky nádoby vyložíme plátky pomeranče. Pomocí lžíce pak těsto naneseme na plátky, zarovnáme a pečeme 30 až 40 minut.

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

Příprava: 20 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 500 g mletého masa
* 4 lžíce strouhanky
* 1 vejce
* 6 lžic mléka
* 1 stroužek česneku
* majoránka
* sůl
* pepř
* 1 cibule
* 4 papriky
* 400 g rajčatové passaty
* bobkový list
* tymián
* 1 lžička cukru

1. Mleté maso promícháme se strouhankou, vejcem, mlékem, utřeným stroužkem česneku, majoránkou, solí a pepřem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Z omytých paprik odřízneme vršky, zbavíme je jádřince, vypláchneme a necháme okapat.
3. Nádobu vymažeme olejem. Papriky naplníme masovou směsí, přiklopíme vršky a vložíme je do nádoby. Všechny pak zasypeme cibulí, podlijeme vodou a necháme péct asi 20 minut. V průběhu je přeléváme šťávou, případně podlejeme. Po dvaceti minutách přidáme do nádoby rajčatovou passatu, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, trochu tymiánu, lžičku cukru a pečeme dalších 15 minut.

Autoři:






Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.