Doporučujeme

Konec září se na mnoha místech nese ve znamení vína a burčáku. Zajeďte za ním třeba na Kunratickou tvrz v Praze. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Kam o víkendu na dlabanec? Za burčákem, frgály, kávou i bio steaky

  • 1
Jestli si chcete následující podzimní víkendy zpestřit výlety okořeněné něčím k snědku, pak vám nabízíme několik tipů připravených ve spolupráci s rozcestníkem Gastronaut.cz. Kdo má rád bio, tomu se bude líbit třeba na sasovském statku, víno a burčák ochutnáte v pražských Kunraticích a na kávu vás zve moravská metropole Brno, kde o Týdnu kávy rozhodně nuda nebude.

Kunratické vinobraní

Slavnosti vína jsou právě teď v plném proudu a slavit se bude o víkendu i v Kunratické tvrzi v Praze. Program běží již od čtvrtka 27. září a potrvá až do sobotní půlnoci. Během této třídenní akce se bude burčák čepovat přímo z burčákomatu, odkud je nejčerstvější, a chybět nebude ani patřičné občerstvení jako například speciality na grilu a spousta druhů sýrů a salámů. V pátek odpoledne si nenechte ujít setkání s moravským vinařem, který vás zasvětí do tajů výroby vína a vysvětlí vám, jak správně víno degustovat. Nově nabyté znalosti pak můžete vyzkoušet v degustační soutěži a vyhrát tematické ceny (více zde).

Biozemědělský den na Sasově

Ilustrační foto

Září je měsíc biopotravin, a proto i poslední víkend tohoto měsíce bude patřit akcím věnovaným tomuto životnímu stylu. V Sasově u Jihlavy se nachází biofarma, která 28. září otevře brány veřejnosti, a vy se tak můžete podívat, jak takový život na farmě chodí. Uvidíte například venkovní ustájení čuníků pod stany i ve výbězích, skot na pastvinách, brambory a les konopí. Otrlí návštěvníci mohou zajít i do místních biojatek. Zajištěno bude rovněž občerstvení - bioburčák a víno, grilované sasovské klobásy a steaky z bio vepřového a hovězího masa. Vše čerstvé a přímo od zdroje (více zde).

Týden kávy v Brně

Ilustrační snímek

Oslavte stylově Mezinárodní den kávy, který připadá na 1. října. V Brně se bude při této příležitosti konat již druhý ročník Týdne kávy, který zajímavě zpestří vaši denní dávku kofeinu. Desítky vybraných brněnských kaváren připraví speciální kávové a gastronomické speciality, důležitou součástí akce je i kulturní program nabízející mimo jiné divadelní představení, koncerty nebo výstavy. Během celého týdne se můžete zároveň dozvědět více o příběhu kávy od jejího pěstování, přes pražení až po způsoby přípravy a následnou konzumaci. Týden kávy bude probíhat od 1. do 7. října (více zde).

Břevnovské posvícení

Břevnovský klášter

Posvícení je hlavně o jídle a pití a nejinak tomu bude i na dalším ročníku Břevnovského posvícení, které letos připadne na 4. až 7. října. V prostorách krásného areálu Břevnovského kláštera v Praze 6,se budete moci oddávat hodování od rána až do nočních hodin, připraveny budou totiž ty pravé posvícenské pochoutky - pečené husy a kachny, správně doplněné o knedlík a zelí. Grilovat se bude ledacos, dokonce i býk, a k tomu všemu si můžete dopřát například pivo nebo burčák. Čeká vás rovněž několikero hudebních vystoupení, dílničky pro děti a efektní ohňostroj (více zde).

Karlovský gastrofestival

Frgály s hruškovými povidly

To nejlepší nejen z valašské gastronomie najdete na Karlovském gastrofestivalu, jehož čtvrtý ročník proběhne od 5. do 7. října ve Velkých Karlovicích. Hlavním bodem bude letos opět Gastro tour s mezinárodním trhem, která nabídne 10 gastro zastávek po místních hospodách s možností ochutnávat nejrůznější speciality a krajové produkty. Dalším tahákem bude jednoznačně účast Maďarů, kteří sebou přivezou například pilobřicha, mangalicu, klobásky a zejména michelinskou hvězdičkou ověnčeného šéfkuchaře. Festival vyvrcholí v neděli tradiční soutěží o nejlepší valašský frgál, loni hodnotila porota rekordních 74 frgálů (více zde).


  • Vybrali jsme pro Vás