Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vydejte se na lilková dobrodružství zapálené kuchařky

  12:40aktualizováno  12:40
Autorka monotematických kuchařek "Což takhle dát si..." Lenka Požárová se rozhodla, že uzrál čas na lilek. Útlá fialová knížečka obsahuje padesát rychlých 'lilkových' receptů, které uspokojí i ty nejzmlsanější královské jazýčky.

Lilek jako lahůdka | foto: Vydavatelství Zapálená kuchařka

Autorka a vedoucí vydavatelství Zapálená kuchařka si pokrmy vymýšlí sama, a tak si můžete pochutnat třeba na originálním Grilku, Sladkokyselém úsměvu italské krásky, Tofu lilkouši (původně prý Sagvanovo tofu), Kapiovém striptýzu (vhodném i pro mladistvé) nebo Lilkových faldičkách.

Přestože je většina receptů spíše zeleninová, milovníci masa se nemusejí ničeho bát. Stačí totiž ochutnat třeba Masové pirožky z říše byzantské a z vegetariána se může snadno stát konvertita.

Knížka "Což takhle dát si...lilek" je sestavená stejně jako šest předchozích dílů, které ve své sbírce už jistě vlastní každý milovník dýní, špenátu nebo třeba švestek.

Požárová, která kvůli kuchařkám dala vale slibné kariéře v poradenské firmě,  pod každým (vlastnoručně 'načančaným') obrázkem vždy jednoduše vysvětlí přípravu receptu a zároveň se podělí s jeho 'story'. Obvykle v ní figuruje její manžel Michal, který již druhým rokem zdatně plní roli hlavního 'ochutnavače'.

Ovšem vzhledem k tomu, že kromě rozinek nesnášel i lilky, byl tento díl Lenčiny kuchařkové série ohrožen. Jeho vydání je tak asi nejlepším důkazem, že recepty fungují, jsou nápadité a mimořádně chutné.

Jak sama autorka varuje, lilek nemusí překvapit pouze jako výjimečná pochoutka - může vám totiž klidně vybouchnout pod rukama. Podobná katastrofa se prý ale přihodila jen jednou a Požárová (a s ní i její čtenářky a čtenáři) od té doby ví, že před pečením je tu 'fialovou potvoru' třeba řádně propíchat vidličkou.

Pokud se chcete dozvědět něco o tom, jak se lilek potí, čím nám prospívá - a hlavně jak se z něho vaří, je pro vás "Což takhle dát si ... lilek" ta pravá.

Autoři:




Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.