Doporučujeme

Výborný ovocný chlebíček

Výborný ovocný chlebíček | foto: Ilona Coufalová

Čtenářský recept: Výborný ovocný chlebíček

  • 0
  • 28 dkg hladké mouky
  • 24 dkg mletého cukru
  • 8 dkg tuku (nejlépe máslo)
  • 2 lžíce medu
  • 35 dkg dobrot (sekané ořechy, nasekaná hořká čokoláda, kandované ovoce, hrozinky, fíky, datle, sušené meruňky a švestky - zkrátka co kdo má rád)
  • 1 celé vejce (popř. dle velikosti vajec 2 kusy)

1. Nasekané a nakrájené dobroty dáme do mísy, přidáme mouku a cukr, promícháme. Dále přidáme změklý tuk, med a vejce a vše zpracujeme. Vyndáme na pomoučený vál a lehce znovu propracujeme, poté vytvoříme válec.

2. Válec nakrájíme na přibližně pět stejných dílů, z kterých vyválíme válečky na délku pečícího plechu. Tyto vložíme na pečícím papírem vyložený plech s odstupy nejméně v šíři válečku. Nyní válečky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby, pečeme při 150 stupních Celsia dozlatova. Válečky se při pečení mírně roztečou, je dobré je dlouhým nožem poupravit zpět do tvaru.

3. Po vyndání z trouby necháme zchladnout (budou tvrdé). Dáme do chladné místnosti a cca druhého dne nakrájíme na kousky např. dle obrázku.

Poznámka: Tento recept se v naší rodině dědí z generace na generaci a je velice oblíbený. Každá vánoční návstěva, která ochutná "náš" chlebíček zatouží i po receptu. A jeden tip na závěr. Krájení surovin i hotového chlebíčku je možné i u vašeho oblíbeného televizního seriálu.


  • Vybrali jsme pro Vás