Doporučujeme

Thajská kuřecí s houbami

Thajská kuřecí s houbami | foto: Isifa

Vyberte si svůj polévkový hit

  • 1
Polévka je uvařená za chvíli a je výživná. Nemusíte ale zůstat u klasických vývarů. Zkuste třeba naše exotické polévky...

Exotické

Ostrá čočková polévka s rajčaty

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 30-60 minut na namočení čočky

* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 100 g mrkve, nastrouhané
* 2 lžičky mletého zázvoru
* 1 lžička mletého koriandru
* 1/2 lžičky římského kmínu
* 1 l zeleninového vývaru
* 200 g drobnozrnné čočky
* 1-2 lžičky harisy
* 100 g mangoldu
* 4 lžíce sušených rajčat
* hrst listů koriandru
* 4 lžíce kysané smetany

1. Čočku zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. V polévkovém hrnci rozehřejeme olej, vsypeme najemno pokrájenou cibuli a usekaný česnek, nastrouhanou mrkev, zázvor, koriandr, kmín a na mírnějším plameni osmahneme, trvá to asi 5 minut.

2. Mezitím si připravíme zeleninový vývar, přilijeme ho k mrkvi a uvedeme do varu. Přidáme čočku, harisu a vaříme 15-20 minut. Podle potřeby doléváme vodu. Polévku osolíme, přidáme omyté listy mangoldu a sušená rajčata a ještě asi 2 minuty vaříme.

3. Nakonec dochutíme solí a citronovou šťávou, popřípadě dotáhneme chuť špetkou cukru. Porce polévky podáváme s usekanými lístky koriandru a s kysanou smetanou.

Asijská kuřecí polévka s limetkami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 400 g kuřecích prsíček
* 800 ml vody nebo vývaru
* 400 ml kokosového mléka
* 4 chilli papričky
* 4 lžíce rybí omáčky
* 1/4 lžičky mleté kurkumy
* 2 stroužky česneku
* 2 cm zázvoru
* 1 mrkev, 2 limety
* 150 g rýžových nudlí

1. Vodu nebo vývar promícháme s kokosovým mlékem, přivedeme do varu a přidáme pokrájené chilli papričky, plátky česneku, na tenké plátky nakrájený zázvor, rybí omáčku, kurkumu a lžičku cukru. Do vařící polévky přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsa a nudličky mrkve a vaříme ještě asi 15 minut.

2. Potom do polévky zavaříme rýžové nudle a nakonec přidáme tenká kolečka limetek. Podle chuti můžeme přisolit, případně opepřit. Podáváme posypané lístky koriandru.

Thajská kuřecí s houbami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 800 ml kuřecího vývaru
* 400 ml kokosového mléka
* 2 stonky citronové trávy
* 3cm kousek zázvoru
* 400 g kuřecích prsou
* 200 g žampionů
* 2 rajčata
* 2 lžíce rybí omáčky
*2 lžíce citronové šťávy
* 4 snítky thajské bazalky

1. Vodu nebo vývar uvedeme do varu, přidáme na centimetrová kolečka nakrájenou citronovou trávu, na jemné plátky nakrájený a oloupaný kořen zázvoru. Povaříme 2 minuty, přidáme na plátky nakrájená kuřecí prsíčka, očištěné a pokrájené žampiony a rajčata a zalijeme kokosovým mlékem. Ochutíme rybí omáčkou a chilli pastou a vaříme 10 minut.

2. Nakonec dochutíme citronovou šťávou, případně ještě rybí omáčkou. Podáváme ozdobené snítkou bazalky.

Miso polévka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 1 pórek
* 1 petržel
* 1 mrkev
* 1 cibule
* 1 l zeleninového vývaru
* 2 lžíce sezamového oleje
* kousek řasy wakame
* 4 lžičky žluté pasty miso
* pažitka nebo jiná zelená nať k podávání

1. Řasu namočíme do vody a necháme změknout a nakrájíme ji na nudličky. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na proužky, cibuli na tenká kolečka. V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme zeleninu a cibuli a vše osmahneme. Zalijeme horkou vodou, přidáme nakrájenou řasu a vaříme asi 5 minut.

2. V trošce vývaru rozmícháme pastu miso a přidáme do polévky. Zamícháme a vaříme na mírném ohni asi 3 minuty.


TIP
Polévku můžete podle potřeby dochutit rybí omáčkou nebo šťávou ze zázvoru. Můžete přidat houby, nejlépe shi-take.

Pro děti

Fazolová polévka s ovocem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 2 balení konzervovaných červených fazolí v rajčatové omáčce
* 250 ml vody
* 1 cibule *2 stroužky česneku
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 2 lžíce rozinek, propláchnutých
* sůl
* 1-2 lžičky citronové šťávy
* 10-20 g hořké čokolády, nemusí být
* 1 mango nebo půlka ananasu apod. k podávání
* 4 lžíce kysané smetany

1. V hrnci rozpálíme olej, vsypeme cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Přidáme rajčatový protlak a osmahneme. Obsah hrnce zalijeme fazolemi i s omáčkou, přilijeme vodu, osolíme, uvedeme do varu a vaříme asi 20 minut.

2. Polévku stáhneme z ohně rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné síto. Přidáme opláchnuté rozinky a společně krátce povaříme.
Nakonec v polévce rozpustíme kousek čokolády a dochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme ozdobené kysanou nebo sladkou smetanou a kousky nakrájeného ananasu.

Sladká bramborová polévka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 35 minut

* 60 g másla
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 40 g hladké mouky
* 1,25 l vody
* 500 g brambor
* 1/4 celeru
* 1 petržel
* 2 mrkve
* 1 kedlubna
* 1 bulva sladkého fenyklu

1. Na polovině másla osmahneme cibuli a česnek a necháme je zesklovatět. Přisypeme mouku a uděláme růžovou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou, osolíme a vaříme 20 minut. Brambory na kostičky přidáme do polévky s kmínem a vaříme doměkka.

2. Zeleninu nastrouháme nahrubo a osmahneme na zbytku másla.

3. Ke konci varu přidáme do polévky osmahnutou zeleninu a necháme společně ještě chvíli povařit.

Zeleninový krém

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25-30 minut

* 500 g brokolice
* 1 malá cuketa
* 2 brambory
* 1 l vývaru
* 200 ml smetany na šlehání
* 1 lžíce másla

1. Zeleninu nakrájíme na plátky, brokolici na růžičky, brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme vývarem, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a kmínem a vaříme doměkka.

2. Polévku rozmixujeme. Přidáme smetanu a necháme přejít varem. Nakonec zjemníme máslem.

Dýňová polévka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 1 kg dužiny z dýně
* 2 jablka
* 2 polévkové lžíce másla
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* muškátový oříšek
* 1/2 lžíce kari koření
* 1 l vývaru
* 150-200 ml smetany 33%
* citronová šťáva na dochucení

1. Dýni oloupeme, dužinu zbavíme zrníček a vláken a nakrájíme na kostičky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a také nakrájíme na kostičky. V kastrolu se silným dnem rozpustíme máslo, přidáme cibuli, česnek, muškátový oříšek, kari koření a osmahneme. Přisypeme nakrájenou dýni a jablka a znovu krátce opečeme. Zalijeme vývarem, osolíme a vaříme pod poklicí na mírném ohni doměkka, trvá to asi 20 minut. Polévku rozmixujeme na hladký krém, propasírujeme jemným sítem, zjemníme smetanou a uvedeme opět do varu.

2. Polévku necháme přejít varem a dochutíme solí, citronovou šťávou, popřípadě cukrem. Podáváme sypanou petrželovou natí a poprášenou trochou mleté skořice.

Hráškový krém

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut

* 1 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 l zeleninového vývaru
* 400 g mraženého hrášku
* sůl
* špetka muškátového květu
* 200 ml smetany 33%

1. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vývarem, osolíme, okořeníme muškátovým květem a metlou rozšleháme. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut, občas zamícháme.
Přidáme hrášek a povaříme ještě 10 minut.

2. Přímo v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Vmícháme smetanu (asi 4 lžíce odložíme na ozdobu), necháme přejít varem a dochutíme. Na talíři ozdobíme lžící smetany.


TIP
Polévku můžete zahustit také škrobovou moučkou, nejlépe kukuřičnou, kterou rozmícháte v části smetany, vlijete do polévky a povaříte asi 2 minuty. Můžete ji připravit i bez zahuštění a pouze zjemnit smetanou nebo mascarpone.

Rajčatová polévka s bazalkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

* 10 rajčat
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 l zeleninového vývaru nebo vody
* 1 stroužek česneku
* sůl
* špetka cukru na dochucení
* 4 snítky bazalky
* 150 ml smetany 33% nebo 40%

1. Rajčata oloupeme a nakrájíme nadrobno, vložíme do hrnce s rozehřátým olivovým olejem a dusíme asi 5 minut. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, cukr, pár lístků bazalky, zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme dalších asi 10 minut.

2. Smetanu ušleháme do polotuha a polévku stáhneme z ohně. Porce polévky podáváme ozdobené smetanou a zbylou bazalkou.


TIP
Místo smetany na šlehání podávejte polévku s mascarpone nebo se zakysanou lahůdkovou smetanou či našlehanou lučinou.



  • Vybrali jsme pro Vás