Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vyberte si snídani: na vidličku, sladkou, slanou nebo jen lehkou

aktualizováno 
Připravili jsme pro vás pět tipů na královskou snídani. Ať máte rádi snídani na vidličku, sladkou, slanou nebo úplně lehkou, určitě si vyberete. A zaručeně vám bude po ránu chutnat. K snídani si ještě uvařte šálek čaje a start do nového dne bude o mnoho příjemnější.

Lívance s kukuřicí | foto: Stockfood

Toasty s domácí pomerančovou marmeládouToasty s domácí pomerančovou marmeládou

Na 4-6 sklenic marmelády

Příprava: 3 dny

Na marmeládu:
* 500 g pomerančů se silnější kůrou (nejlépe bio)
* 750 ml vody
* 900 g cukru
* 1 citron

1. Pomeranče nakrájíme i s kůrou na tenká kolečka, jadérka odstraníme. Zalijeme je ve větším hrnci odměřenou vodou a necháme 24 hodin louhovat na tmavém a chladném místě.

2. Druhý den do vody s pomeranči přisypeme cukr a za občasného míchání necháme projít varem. Směs znovu odstavíme a necháme do dalšího dne macerovat na chladném místě.

3. Odstátou směs vaříme na mírném plameni do zhoustnutí a nakonec vmícháme šťávu z citronu. Horkou zavařeninu plníme do zavařovacích sklenic vypláchnutých horkou vodou, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Hodí se na opečené toasty nebo palačinky.

Tip
Pokud chcete mít marmeládu ještě jemnější, pomeranče oloupejte, z kůry odstraňte bílou část a do marmelády dejte jen dužinu a oranžovou kůru.

Co ještě K snídani?

Čerstvé bagetky - není nad křupavé pečivo. Pokud máte do pekárny daleko, vsaďte na chlazené pečivo ze supermarketu, které si doma dopečete. V nabídce jsou jak z bílé, tak z celozrnné mouky.

Máslo nebo margarín -méně kalorickou alternativou jsou pomazánková másla.

Šlehaný tvaroh - pomazánka z tvarohu je nejen méně kalorická, navíc je plná bílkovin. Chutná jak na slano, tak na sladko - přidat do ní můžete bylinky nebo ovoce.

Mléčné koktejly - doporučenou denní dávku vápníku do sebe dostanete ranním koktejlem z mléka, jogurtu a čerstvého ovoce.

Lívance s kukuřicíLívance s kukuřicí

Příprava: 15 minut + 15 minut smažení

Na palačinky:
* 2 vejce
* 300 ml mléka
* 200 g polohrubé mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* 100 g mražené kukuřice
* sůl, pepř
* máslo nebo olej na smažení

Na oblohu:
* 100 g šunky
* cherry rajčata
* 1 lžička olivového oleje

1. V míse spojíme vejce, mléko, mouku a lžičku soli s trochou mletého pepře a práškem do pečiva a umícháme hladké těstíčko. Necháme ho chvíli odpočinout.

2. Nakonec do těsta vmícháme rozmrazenou kukuřici. Rozpálíme nepřilnavou pánev (nebo lívanečník), potřeme ji lehce máslem nebo olejem a lžící vytvoříme menší lívance. Takto postupně upečeme všechny lívance a uložíme je do nahřáté mísy, aby nevychladly.

3. Na pánev rozetřeme trochu olivového oleje a opečeme na něm plátky šunky (nejlepší je od kosti, případně krůtí prsní šunka). Opečenou šunku dáme stranou a na pánvičce krátce opečeme i překrájená cherry rajčátka. Lívance s kukuřicí podáváme se šunkou a rajčátky.

Tip
Místo mražené kukuřice můžete do lívanců dát sterilovaný hrášek. Nebo místo zeleniny použít posekané bylinky.

Ovesná kaše s broskvemiOvesná kaše s broskvemi

Příprava: 5 minut + 10 minut vaření

* 200 g ovesných vloček
* 1 l vody
* 0,5 l mléka
* tmavý cukr nebo med
* hrst rozinek
* hrst sekaných oříšků
* 1 lžíce másla
* velká plechovka sterilovaných broskví v light sirupu

1. Ovesné vločky nasypeme do hrnce a zalijeme vodou (pokud chceme mít kaši jemnější, tento krok uděláme večer předem).

2. Mléko nalijeme do kastrůlku a na mírném plameni ho necháme ohřát až k bodu varu. Ovesné vločky s vodou dáme vařit na mírný plamen. Kaši stále mícháme a vaříme, dokud se všechna tekutina nevyvaří (trvá to asi 10 minut). Horké mléko pak nalijeme do ovesných vloček a vše důkladně promícháme. Kaši osladíme tmavým třtinovým cukrem, případně medem. Nakonec do ní vmícháme lžíci másla a hrst sekaných ořechů.

3. Kompotované broskve necháme okapat a nakrájíme je na tenké plátky. Misky nebo hluboké talíře propláchneme studenou vodou(aby se kaše tolik nelepila na stěny) a nalijeme do nich jednotlivé porce kaše. Povrch poklademe broskvemi a posypeme rozinkami. Podáváme teplé.

Tip
Místo mléka můžeme do ovesné kaše nakonec vmíchat rozpuštěný instantní sójový nápoj. Je skvělou náhradou mléka a nezvyšuje cholesterol.

Ovocný salát s jogurtemOvocný salát s jogurtem

Příprava: 10 minut + 5 minut pražení

* 6 kusů kiwi
* 3 červená jablka
* 2 větší pomeranče
* 1 hruška
* 200 ml pomerančového džusu
* 200 g bílého jogurtu
* 100 g ovesných vloček
* hrst sekaných ořechů

1. Ovesné vločky nasypeme na pánev s nepřilnavým povrchem a opečeme je dozlatova. Stále mícháme, aby se nepřichytily na dno a nepřipálily, pak by totiž dostaly nahořklou pachuť. Ke konci pražení k nim přidáme sekané lískové ořechy (nebo mandle) a chvilku je společně opékáme - budou intenzivně vonět. Opražené vločky s ořechy nasypeme na pečicí papír a necháme vychladnout.

2. Jablka a hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké klínky. Pomeranče oloupeme (včetně bílé slupky) a vykrájíme dílky ostrým nožem tak, aby zůstala jen filátka dužiny. Kiwi oloupeme, překrojíme podél a nakrájíme na plátky o síle cca 5 mm. Všechno ovoce pak opatrně v míse promícháme a zalijeme pomerančovým džusem.

3. Do jednotlivých misek nasypeme trochu opražených ovesných vloček s oříšky, na ně dáme porci bílého jogurtu a nakonec ozdobíme čerstvým ovocným salátem.

Míchaná vejce na cibulceMíchaná vejce na cibulce

Příprava: 10 minut + 5 minut smažení

* 5 vajec, nejlépe bio nebo z chovu na podestýlce
* 1-2 lžičky másla
* 2 šalotky nebo jarní cibulky
* 1 dcl mléka
* sůl, pepř
* 50 g krůtí šunky
* 4 plátky celozrnného fitness chleba
* trocha hladkolisté petržele na ozdobu

1. Vajíčka opatrně vyklepneme ze skořápky do misky, prošleháme je s mlékem, osolíme a opepříme. Šalotku nebo jarní cibulku nakrájíme nadrobno. Připravíme si plátky celozrnného chleba, na které položíme krůtí šunku. Na pánvičce s nepřilnavým povrchem rozpustíme máslo a vsypeme nakrájenou cibulku. Když tzv. zesklovatí, přilijeme vejce.

2. Vajíčka na pánvičce necháme lehce ztuhnout a pak zlehka několikrát promícháme. Můžeme ale také vajíčka míchat celou dobu smažení - výsledná konzistence bude krémovější.

3. Na plátky celozrnného chleba se šunkou pak ihned přendáme porci míchaných vajec a ozdobíme petrželkou. Podáváme teplé.

Tip
Vyzkoušejte míchaná vajíčka s rajčaty a trochou strouhaného parmazánu. Hotové je pak posypte sekanou bazalkou.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.