Hovězí guláš s kořenovou zeleninou z trouby
Ingredience na 4 porce:
- 800 g předního hovězího masa (kližka, plec)
- 3-4 cibule
- 400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky (nemusí být)
- 1 lžíce rajského protlaku
- vývar na podlévání (nemusí být)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1-2 krajíce tvrdého chleba
- 2 stroužky česneku
- čerstvý nebo sušený tymián
Pracovní postup:
- Hovězí maso nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky nebo nastrouháme nahrubo.
- V silnostěnném hrnci na oleji nebo sádle zpěníme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a chvíli restujeme. Zaprášíme mletou paprikou a přidáme protlak. Promícháme, trochu podlijeme vývarem nebo vodou a necháme probublávat.
- Na pánvi na troše oleje opečeme maso ze všech stran a přidáme ho do hrnce k cibulovému základu. Promícháme, podlijeme podle potřeby, osolíme a opepříme, zakryjeme poklicí a dáme dusit do trouby na 160 °C.
- Asi po půl hodině přidáme nastrouhaný starý chléb, promícháme a podle potřeby podlijeme. Přiklopíme a dusíme v troubě ještě asi hodinu nebo déle, až do změknutí masa. Ke konci dušení přidáme podrcený česnek a tymián.
- Podáváme s čerstvým pečivem nebo s houskovými knedlíky.
Tip: Před podáváním můžete guláš ještě posypat nakrájenou cibulí a čerstvými bylinkami.
Maďarský guláš z vepřového masa
Ingredience na 4-6 porcí:
- 1 kg vepřové plece
- 2 velké cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky (nemusí být)
- 3 lžičky hladké mouky
- vývar (nemusí být)
- sůl a pepř
- 4 rajčata
- 2 kapie
- 2 stroužky česneku
- čerstvá petrželová nať
Pracovní postup:
- Maso nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.
- Ve větším hrnci se silným dnem rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli dosklovata. Pak přidáme kostky masa a zprudka ze všech stran opečeme.
- Zaprášíme mletou paprikou, necháme rozvonět a pak přisypeme hladkou mouku. Promícháme a krátce opečeme (mouka se může trochu přichytit, ale to nevadí), podlijeme studenou vodou nebo studeným vývarem, důkladně odmícháme ode dna, osolíme, opepříme a přiklopíme pokličkou. Dusíme asi 45 minut, občas promícháme nebo podlijeme.
- Rajčata a kapie omyjeme, očistíme a nakrájíme na větší kousky. Vložíme je do hrnce s gulášem, přidáme nadrobno nakrájený česnek a dusíme ještě asi 20 minut do úplného změknutí masa. Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.
Tip: Do guláše můžete přidat také nakrájenou pálivou papriku nebo do něj před podáváním rozmíchat dvě až tři lžíce smetany.
Chalupářský bramborový guláš s uzeninou
Ingredience na 4 porce:
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 špekáčky nebo 2 telecí párky
- 5-6 brambor
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky kurkumy
- sůl a čerstvě mletý pepř
- majoránka
Pracovní postup:
- Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme je nadrobno. Špekáčky nebo párky nakrájíme na větší kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kusy – jednu si dáme stranou a nastrouháme ji najemno.
- Na oleji orestujeme cibuli dosklovata, opečeme na ní kousky uzeniny a přidáme nakrájené brambory. Krátce opečeme a zasypeme mletou paprikou a kurkumou. Když se koření rozvoní, zalijeme vše trochou studené vody a promícháme.
- Česnek prolisujeme a přidáme do hrnce společně s nastrouhanou bramborou. Osolíme, opepříme, promícháme a vaříme asi 20 minut. Nastrouhaná brambora se rozvaří a guláš krásně zahustí.
- Ke konci přidáme rozemnutou majoránku, dochutíme solí a pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.