Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

aktualizováno 
Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný samotnými politiky. V poslední době však u nás tato tradice skomírá, tak si ho připravte doma sami. Tato volba nikdy nezklame.

Maďarský guláš z vepřového masa | foto: Profimedia.cz

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou z trouby

Ingredience na 4 porce:

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou z trouby
  • 800 g předního hovězího masa (kližka, plec)
  • 3-4 cibule
  • 400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky (nemusí být)
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • vývar na podlévání (nemusí být)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1-2 krajíce tvrdého chleba
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý nebo sušený tymián

Pracovní postup:

  1. Hovězí maso nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky nebo nastrouháme nahrubo.
  2. V silnostěnném hrnci na oleji nebo sádle zpěníme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a chvíli restujeme. Zaprášíme mletou paprikou a přidáme protlak. Promícháme, trochu podlijeme vývarem nebo vodou a necháme probublávat.
  3. Na pánvi na troše oleje opečeme maso ze všech stran a přidáme ho do hrnce k cibulovému základu. Promícháme, podlijeme podle potřeby, osolíme a opepříme, zakryjeme poklicí a dáme dusit do trouby na 160 °C.
  4. Asi po půl hodině přidáme nastrouhaný starý chléb, promícháme a podle potřeby podlijeme. Přiklopíme a dusíme v troubě ještě asi hodinu nebo déle, až do změknutí masa. Ke konci dušení přidáme podrcený česnek a tymián.
  5. Podáváme s čerstvým pečivem nebo s houskovými knedlíky.

Tip: Před podáváním můžete guláš ještě posypat nakrájenou cibulí a čerstvými bylinkami.

Maďarský guláš z vepřového masa

Ingredience na 4-6 porcí:

Maďarský guláš z vepřového masa
  • 1 kg vepřové plece
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky (nemusí být)
  • 3 lžičky hladké mouky
  • vývar (nemusí být)
  • sůl a pepř
  • 4 rajčata
  • 2 kapie
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá petrželová nať

Pracovní postup:

  1. Maso nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.
  2. Ve větším hrnci se silným dnem rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli dosklovata. Pak přidáme kostky masa a zprudka ze všech stran opečeme.
  3. Zaprášíme mletou paprikou, necháme rozvonět a pak přisypeme hladkou mouku. Promícháme a krátce opečeme (mouka se může trochu přichytit, ale to nevadí), podlijeme studenou vodou nebo studeným vývarem, důkladně odmícháme ode dna, osolíme, opepříme a přiklopíme pokličkou. Dusíme asi 45 minut, občas promícháme nebo podlijeme.
  4. Rajčata a kapie omyjeme, očistíme a nakrájíme na větší kousky. Vložíme je do hrnce s gulášem, přidáme nadrobno nakrájený česnek a dusíme ještě asi 20 minut do úplného změknutí masa. Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.

Tip: Do guláše můžete přidat také nakrájenou pálivou papriku nebo do něj před podáváním rozmíchat dvě až tři lžíce smetany.

Chalupářský bramborový guláš s uzeninou

Ingredience na 4 porce:

Chalupářský bramborový guláš s uzeninou
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 špekáčky nebo 2 telecí párky
  • 5-6 brambor
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • majoránka

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme je nadrobno. Špekáčky nebo párky nakrájíme na větší kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kusy – jednu si dáme stranou a nastrouháme ji najemno.
  2. Na oleji orestujeme cibuli dosklovata, opečeme na ní kousky uzeniny a přidáme nakrájené brambory. Krátce opečeme a zasypeme mletou paprikou a kurkumou. Když se koření rozvoní, zalijeme vše trochou studené vody a promícháme.
  3. Česnek prolisujeme a přidáme do hrnce společně s nastrouhanou bramborou. Osolíme, opepříme, promícháme a vaříme asi 20 minut. Nastrouhaná brambora se rozvaří a guláš krásně zahustí.
  4. Ke konci přidáme rozemnutou majoránku, dochutíme solí a pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.
Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

O holky se postarám, slíbil Mirek snoubence, která zemřela v den svatby

Miroslavova přítelkyně zemřela v den svatby. Jemu zůstaly její dcery Nikola...

Simona zemřela pár hodin před vlastní svatbou a zoufalému snoubenci zůstaly její dvě dcery a třetí půlroční společná....

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

Nejčastější chyby při čištění zubů, které mohou za zničený chrup

Ilustrační fotografie

Téměř každý se za svůj život setká se zubním kazem. Na vině je podle lékařů špatná ústní hygiena. Většina lidí si podle...

O 10 let mladší: když se manželství unaví, je třeba radikální změna

Monika Absolonová s manželi Danou a Vladimírem na začátku jejich proměny

Manželé Dana a Vladimír vychovávají kromě svých vlastních dětí i vnuka Míšu, který jim byl svěřen do péče. Péče o...

Další z rubriky

Vrátili jste se z lesa s plným košíkem hub? Šup s nimi do trouby

Zapečené palačinky s houbami a špenátem

Pokud také patříte k těm, kdo nemohou minout les bez toho, aby se podívali, jestli rostou, tak máte v poslední době o...

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

Kynutá bábovka s mákem

Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v...

Podzimní polévky pro zahřátí. Zkuste mrkvovou, čočkovou nebo se zelím

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Ačkoliv víkend slibuje sluníčko, na začátku října už se venku moc nezahřejeme. Podzim je zkrátka tady se vším všudy....

Najdete na iDNES.cz