Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

aktualizováno 
Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný samotnými politiky. V poslední době však u nás tato tradice skomírá, tak si ho připravte doma sami. Tato volba nikdy nezklame.

Maďarský guláš z vepřového masa | foto: Profimedia.cz

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou z trouby

Ingredience na 4 porce:

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou z trouby
  • 800 g předního hovězího masa (kližka, plec)
  • 3-4 cibule
  • 400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky (nemusí být)
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • vývar na podlévání (nemusí být)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1-2 krajíce tvrdého chleba
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý nebo sušený tymián

Pracovní postup:

  1. Hovězí maso nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky nebo nastrouháme nahrubo.
  2. V silnostěnném hrnci na oleji nebo sádle zpěníme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a chvíli restujeme. Zaprášíme mletou paprikou a přidáme protlak. Promícháme, trochu podlijeme vývarem nebo vodou a necháme probublávat.
  3. Na pánvi na troše oleje opečeme maso ze všech stran a přidáme ho do hrnce k cibulovému základu. Promícháme, podlijeme podle potřeby, osolíme a opepříme, zakryjeme poklicí a dáme dusit do trouby na 160 °C.
  4. Asi po půl hodině přidáme nastrouhaný starý chléb, promícháme a podle potřeby podlijeme. Přiklopíme a dusíme v troubě ještě asi hodinu nebo déle, až do změknutí masa. Ke konci dušení přidáme podrcený česnek a tymián.
  5. Podáváme s čerstvým pečivem nebo s houskovými knedlíky.

Tip: Před podáváním můžete guláš ještě posypat nakrájenou cibulí a čerstvými bylinkami.

Maďarský guláš z vepřového masa

Ingredience na 4-6 porcí:

Maďarský guláš z vepřového masa
  • 1 kg vepřové plece
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky (nemusí být)
  • 3 lžičky hladké mouky
  • vývar (nemusí být)
  • sůl a pepř
  • 4 rajčata
  • 2 kapie
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá petrželová nať

Pracovní postup:

  1. Maso nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.
  2. Ve větším hrnci se silným dnem rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli dosklovata. Pak přidáme kostky masa a zprudka ze všech stran opečeme.
  3. Zaprášíme mletou paprikou, necháme rozvonět a pak přisypeme hladkou mouku. Promícháme a krátce opečeme (mouka se může trochu přichytit, ale to nevadí), podlijeme studenou vodou nebo studeným vývarem, důkladně odmícháme ode dna, osolíme, opepříme a přiklopíme pokličkou. Dusíme asi 45 minut, občas promícháme nebo podlijeme.
  4. Rajčata a kapie omyjeme, očistíme a nakrájíme na větší kousky. Vložíme je do hrnce s gulášem, přidáme nadrobno nakrájený česnek a dusíme ještě asi 20 minut do úplného změknutí masa. Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.

Tip: Do guláše můžete přidat také nakrájenou pálivou papriku nebo do něj před podáváním rozmíchat dvě až tři lžíce smetany.

Chalupářský bramborový guláš s uzeninou

Ingredience na 4 porce:

Chalupářský bramborový guláš s uzeninou
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 špekáčky nebo 2 telecí párky
  • 5-6 brambor
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • majoránka

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme je nadrobno. Špekáčky nebo párky nakrájíme na větší kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kusy – jednu si dáme stranou a nastrouháme ji najemno.
  2. Na oleji orestujeme cibuli dosklovata, opečeme na ní kousky uzeniny a přidáme nakrájené brambory. Krátce opečeme a zasypeme mletou paprikou a kurkumou. Když se koření rozvoní, zalijeme vše trochou studené vody a promícháme.
  3. Česnek prolisujeme a přidáme do hrnce společně s nastrouhanou bramborou. Osolíme, opepříme, promícháme a vaříme asi 20 minut. Nastrouhaná brambora se rozvaří a guláš krásně zahustí.
  4. Ke konci přidáme rozemnutou majoránku, dochutíme solí a pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Šestadvacetiletá žena vážila jen sedmnáct kilo, dávali jí rok života

Kristina Karyaginová

Kristina Karyaginová (26) z Ruska byla na pokraji smrti. Vážila jako čtyřleté dítě a začaly jí selhávat orgány a...

Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Máma spala s Hitlerem, tvrdila krásná Romy, která by oslavila 80 let

Romy Schneiderová v roli císařovny Sissi, Alžběty Bavorské.

Kdyby nezemřela ve 43 letech, oslavila by 23. září osmdesátku. V 17 letech zazářila jako císařovna Sissi, našla...

Další z rubriky

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...



Najdete na iDNES.cz