Zkuste třešňový cheesecake s bílou čokoládou podle živého receptu

  2:39aktualizováno  2:39
Křupavá konzistence slaného korpusu, krémová náplň a sladkokyselé třešně přesvědčí vás i vaše blízké o chutnosti živé stravy. Jedná se o pokrmy, které nebyly zahřáty na více než 42 stupňů a zachovaly si díky tomu více výživných látek.

Třešňový cheesecake s bílou čokoládou podle vitariánského receptu Judity Wignallové | foto: www.synergiepublishing.com

Třešňový cheesecake z bílé čokolády

Máčení: 2 hodiny, příprava: 45 minut, chlazení: 2 hodiny
Na 12 porcí
Korpus:

Živá kuchyně

Novodobá bible o jídelníčku z čerstvých potravin rostlinného původu vyšla nyní i v češtině. Kuchařka je plná receptů a tipů, jak z těla vyhnat nemoci a přebytečné kilogramy, obsahuje také rady, jak živé produkty a bylinky nakupovat, skladovat, správně krájet i pěstovat. Nabízí zcela nový pohled na vaření: suroviny se tu pouze mírně zahřívají (nebo mrazí), takže v nich zůstávají enzymy, vitaminy a minerály, které se jinak tepelnou úpravou ztrácejí.

Kuchařka Živá kuchyně vysvětluje základy tzv. živé stravy a chutné vitariánské...
  • 225 g vlašských ořechů, máčených 6 až 8 hodin, znovu usušených
  • 48 g datlí Medjool
  • 30 g palmového cukru
  • 20 g kakaového prášku
  • 44 g kousků kakaových bobů
  • 1/8 lžičky mořské soli

Náplň:

  • 360 g kešú ořechů, máčených 2 hodiny
  • 235 g základního ořechového mléka (31 g ořechů dle volby a 200 ml vody)
  • 255 g agávového sirupu
  • 60 ml citronové šťávy
  • 30 ml vanilkového extraktu
  • 30 ml lecitinového prášku
  • 164 g rozpuštěného kakaového másla

Posyp:

  • 310 g vypeckovaných čerstvých nebo rozmrazených třešní

Příprava korpusu:

Postup přípravy vitariánského třešňového cheesecaku

1. V kuchyňském robotu rozemeleme vlašské ořechy na mouku (a).
2. Přidáme datle a palmový cukr a mixujeme, až se směs promísí.
3. Přidáme kakaový prášek, kousky kakaových bobů a mořskou sůl a mixujeme tak dlouho, až se směs začne lepit (b).
4. Stranou si dáme 60 g směsi na posyp.
5. Směs rozprostřeme ve stejnoměrné vrstvě na dno dortové vyklápěcí formy o průměru 23 cm vyložené pečicím papírem (c).
6. Směrem od středu směs pevně upěchujeme až k okrajům (d).
7. Povrch korpusu včetně okrajů zarovnáme a uhladíme (e, f).

Příprava náplně (živé bílé čokolády):

1. Nejprve si připravíme ořechové mléko rozmixováním 31 g (vážených za sucha) máčených ořechů ve 200 ml vody a následným scezením přes jemné sítko. Mandle namáčejte 8 - 12 h, vlašské ořechy 6 - 8 h a kešú, para a lískové ořechy 2 hodiny.
2. Do vysokovýkonného mixéru dáme kešu ořechy a nalijeme ořechové mléko, agávový sirup, citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Rozmixujeme na velmi hladkou směs. Přidáme lecitinový prášek a kakaové máslo a znovu rozmixujeme.
3. Náplň nalijeme na korpus (g).
4. Povrch uhladíme roztírací lopatkou (h).
5. Na náplň rozmístíme třešně (155 g). Mezi jednotlivými třešněmi ponecháme stejně velké mezery (i).

Postup přípravy třešňového cheesecaku s bílou čokoládou

6. Třešně opatrně ponoříme do náplně pomocí párátka (j), aby vznikl puntíkatý vzor. Můžeme je také naskládat na korpus a zalít náplní.
7. Zbývající třešně rozmístíme do mezer na povrchu a opatrně vtlačíme do náplně prstem tak, aby byly do poloviny ponořené v náplni (k).
8. Povrch posypeme uschovanou směsí, kterou jsme použili na korpus (l).
9. Hotový dort dáme do mrazáku a necháme tuhnout 2 hodiny. Před podáváním ho rozmrazíme.

Cheesecake lze skladovat v mrazáku 1 měsíc, v chladničce vydrží 3 dny.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...

Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...



Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová váží stejně jako desetileté dítě. A to jí ještě není ani rok a...

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných čtyřiadvacet kilogramů. Rodiče stále netuší,...

Příběh Jaroslava: Svatba, nebo rozchod. Nedokážu se rozhodnout

Vztah lze udržet, jen stojí-li o to oba partneři (ilustrační snímek)

V životě by mě nenapadlo, že se dostanu do situace, kdy si nebudu vědět rady s vlastním životem. A zápletky typu „ona...

Jsem zvědavá, do světa mě to táhne pořád, říká Marta Jandová

Marta Jandová

Její kapela Die Happy patřila k nejpracovitějším v Německu, za pětadvacet let svého fungování vydala dvanáct alb. Teď...

Další z rubriky

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

Kynutá bábovka s mákem

Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...



Najdete na iDNES.cz