Zkuste třešňový cheesecake s bílou čokoládou podle živého receptu

  2:39
Křupavá konzistence slaného korpusu, krémová náplň a sladkokyselé třešně přesvědčí vás i vaše blízké o chutnosti živé stravy. Jedná se o pokrmy, které nebyly zahřáty na více než 42 stupňů a zachovaly si díky tomu více výživných látek.

Třešňový cheesecake s bílou čokoládou podle vitariánského receptu Judity Wignallové | foto: www.synergiepublishing.com

Třešňový cheesecake z bílé čokolády

Máčení: 2 hodiny, příprava: 45 minut, chlazení: 2 hodiny
Na 12 porcí
Korpus:

Živá kuchyně

Novodobá bible o jídelníčku z čerstvých potravin rostlinného původu vyšla nyní i v češtině. Kuchařka je plná receptů a tipů, jak z těla vyhnat nemoci a přebytečné kilogramy, obsahuje také rady, jak živé produkty a bylinky nakupovat, skladovat, správně krájet i pěstovat. Nabízí zcela nový pohled na vaření: suroviny se tu pouze mírně zahřívají (nebo mrazí), takže v nich zůstávají enzymy, vitaminy a minerály, které se jinak tepelnou úpravou ztrácejí.

Kuchařka Živá kuchyně vysvětluje základy tzv. živé stravy a chutné vitariánské...
  • 225 g vlašských ořechů, máčených 6 až 8 hodin, znovu usušených
  • 48 g datlí Medjool
  • 30 g palmového cukru
  • 20 g kakaového prášku
  • 44 g kousků kakaových bobů
  • 1/8 lžičky mořské soli

Náplň:

  • 360 g kešú ořechů, máčených 2 hodiny
  • 235 g základního ořechového mléka (31 g ořechů dle volby a 200 ml vody)
  • 255 g agávového sirupu
  • 60 ml citronové šťávy
  • 30 ml vanilkového extraktu
  • 30 ml lecitinového prášku
  • 164 g rozpuštěného kakaového másla

Posyp:

  • 310 g vypeckovaných čerstvých nebo rozmrazených třešní

Příprava korpusu:

Postup přípravy vitariánského třešňového cheesecaku

1. V kuchyňském robotu rozemeleme vlašské ořechy na mouku (a).
2. Přidáme datle a palmový cukr a mixujeme, až se směs promísí.
3. Přidáme kakaový prášek, kousky kakaových bobů a mořskou sůl a mixujeme tak dlouho, až se směs začne lepit (b).
4. Stranou si dáme 60 g směsi na posyp.
5. Směs rozprostřeme ve stejnoměrné vrstvě na dno dortové vyklápěcí formy o průměru 23 cm vyložené pečicím papírem (c).
6. Směrem od středu směs pevně upěchujeme až k okrajům (d).
7. Povrch korpusu včetně okrajů zarovnáme a uhladíme (e, f).

Příprava náplně (živé bílé čokolády):

1. Nejprve si připravíme ořechové mléko rozmixováním 31 g (vážených za sucha) máčených ořechů ve 200 ml vody a následným scezením přes jemné sítko. Mandle namáčejte 8 - 12 h, vlašské ořechy 6 - 8 h a kešú, para a lískové ořechy 2 hodiny.
2. Do vysokovýkonného mixéru dáme kešu ořechy a nalijeme ořechové mléko, agávový sirup, citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Rozmixujeme na velmi hladkou směs. Přidáme lecitinový prášek a kakaové máslo a znovu rozmixujeme.
3. Náplň nalijeme na korpus (g).
4. Povrch uhladíme roztírací lopatkou (h).
5. Na náplň rozmístíme třešně (155 g). Mezi jednotlivými třešněmi ponecháme stejně velké mezery (i).

Postup přípravy třešňového cheesecaku s bílou čokoládou

6. Třešně opatrně ponoříme do náplně pomocí párátka (j), aby vznikl puntíkatý vzor. Můžeme je také naskládat na korpus a zalít náplní.
7. Zbývající třešně rozmístíme do mezer na povrchu a opatrně vtlačíme do náplně prstem tak, aby byly do poloviny ponořené v náplni (k).
8. Povrch posypeme uschovanou směsí, kterou jsme použili na korpus (l).
9. Hotový dort dáme do mrazáku a necháme tuhnout 2 hodiny. Před podáváním ho rozmrazíme.

Cheesecake lze skladovat v mrazáku 1 měsíc, v chladničce vydrží 3 dny.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...