Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vitaminové bomby, které zaženou únavu

  0:15aktualizováno  0:15
Cítíte se unavení a vyčerpaní? Zkuste svoje tělo nastartovat pomocí čerstvých ovocno-zeleninových koktejlů.

Jablečno-mrkvová šťáva | foto: Isifa

Zeleninový nápoj s rajčaty a pažitkouZeleninový nápoj s rajčaty a pažitkou

Pro 1 osobu; na sklenici, asi 250 ml

Příprava: 10 minut + doba na vychlazení

* 1/4 salátové okurky
* 2 rajčata
* 1 stroužek česneku
* 1 lahůdková cibulka
* 1 lžička olivového oleje
* 1 lžička citronové šťávy
* 1 lžička vinného octa
* 100 ml rajčatové šťávy
* špetka chilli
* 1 lžíce usekané pažitky

1. Okurku oloupeme a najemno nasekáme nebo velmi jemně nastrouháme. Omytá rajčata, oloupaný česnek a cibulku rozmixujeme nebo velmi jemně nasekáme a promícháme s okurkou, olejem, rajčatovou šťávou a ochutíme citronovou šťávou, octem, chilli, solí a pepřem.

2. Zeleninový nápoj dáme chladit a uležet nejméně na hodinu do lednice, přelijeme do sklenice a podáváme ozdobené pažitkou.

Tip
Do nápoje můžete přidat zelenou papriku a čerstvou bazalku a vynechat chilli.

Co je dobré vědět

* Pokud chcete mít fresh juice čirý, přefiltrujte ho přes husté sítko nebo plátýnko.
* Na čerstvé šťávy je nejlepší ovoce a zelenina v biokvalitě.
Pokud je nemáte, vše před použitím důkladně omyjte a očistěte kartáčkem.
* Hotové ovocno-zeleninové koktejly a šťávy dostanete v obchodech se zdravou výživou i supermarketech. Zkuste značku Biotta nebo Voelkel.
* Připravený vitaminový koktejl vypijte hned a nenechávejte jej dlouho stát. Připravujte si vždy porci, kterou najednou zkonzumujete.

Jablečno-mrkvová šťávaJablečno-mrkvová šťáva

Příprava: 10 minut

Na 200 ml:

* 2 jablka
* 4 mrkve
* snítka meduňky
* citronová šťáva na potření jablka

Mrkev i jablka omyjeme, mrkev oloupeme a z jablek vykrojíme jádřince. Z jablka odkrojíme dva tenčí plátky a potřeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly. Zbylé jablko a mrkev nakrájíme na malé kousky, vložíme do odšťavovače a odstředíme šťávu. Vlijeme do sklenice a ozdobíme plátky jablek a podáváme. 

Další varianta 
Vyzkoušejte samotnou mrkvovou či karotkovou šťávu ochucenou jen trochou limetky a s kapkou oleje, aby se lépe vstřebávaly vitaminy.
Mrkvová šťáva s podmáslím a rajčatovým džusem dobře zasytí a hodí se jako zdravá svačina.

Tip
K mrkvi a jablku přidejte navíc ještě kousek oloupaného čerstvého zázvoru. Místo mrkve můžete pro změnu použít jeden velký pomeranč.

Nápoj z kiwi a banánuNápoj z kiwi a banánu

Příprava: 5 minut

Na 200 ml:

* 1 banán
* 1 kiwi + 1 plátek na ozdobu
* 100 ml ananasové šťávy
* led

Banán a kiwi zbavíme škrabkou na brambory slupky, nakrájíme na kousky a dokonale rozmixujeme s ananasovou šťávou. Nápoj přelijeme do sklenice, doplníme kostkami ledu a podáváme ozdobené plátkem kiwi. 

Další varianty
Velmi chutný je exotický koktejl z kiwi, šťávy ze sladkého melounu galia a citronu. Rozmixované kiwi můžete zkombinovat také s hruškovým stoprocentním džusem nebo čerstvě vymačkanou šťávou z pomerančů a podle chuti osladit třtinovým cukrem nebo lžičkou medu.

Tip
Protože je kiwi velmi kyselé, nemíchejte jej s mlékem, které se snadno srazí, ale se zakysanými mléčnými nápoji, jako je podmáslí nebo kefír.

Zeleninový nápoj s řepouZeleninový nápoj s řepou

Příprava: 10 minut + doba na vychlazení

Na 200 ml:

* 2 červené řepy, asi 400 g
* 1-2 lžíce citronové šťávy
* 1/2-1 lžička třtinového cukru
* 1-2 lžíce bílého jogurtu
* špetka mletého zázvoru
* snítka celerové natě
* led

Řepu omyjeme, oloupeme, nakrájíme na malé kousky a dáme do odšťavovače. Šťávu z řepy promícháme s cukrem, citronovou šťávou a jogurtem, ochutíme zázvorem a dáme vychladit. Potom přelijeme do sklenice, doplníme ledem a podáváme se snítkou celerové natě nebo tyčinkou řapíkatého celeru.

Další varianty
Zkuste zeleninovou vitaminovou bombu s mrkví, celerem a červenou řepou. Přidat můžete také šťávu z bílého zelí, buď čerstvou, nebo slitou z kysaného zelí v sáčku. Červená řepa si také velmi dobře rozumí s jablečnou šťávou - vyzkoušejte poměr půl na půl.

Tip
Nápoj můžete dochutit také malou špetkou soli. Při loupání a přípravě řepy použijte gumové rukavice.

Pomerančovo-avokádový shakePomerančovo-avokádový shake

Příprava: 10 minut

Na 400 ml:

* 1 avokádo
* 200 ml čerstvé pomerančové šťávy
* 200 ml podmáslí
* pomerančová kůra a plátek pomeranče na ozdobu, nejlépe bio

Avokádo nařízneme kolem pecky, rozpůlíme a pecku vyjmeme. Lžičkou vydlabeme dužinu a rozmixujeme s pomerančovou šťávou a podmáslím. Přelijeme do sklenic, na povrch nastrouháme trochu dobře omyté pomerančové kůry a podáváme ozdobené plátkem pomeranče. 

Další varianty
Výborně chutná avokádo rozmixované s rajčatovým džusem s kapkou tabaska. Čerstvou pomerančovou šťávu lze dobře kombinovat s ovocem i zeleninou. Zkuste pomeranč a mrkev, pomeranč a karotku nebo pomeranč, jablko a grapefruit.

Tip
Je-li nápoj příliš hustý, přidejte pomerančovou šťávu nebo jej nařeďte jemně perlivou minerálkou.

Autoři:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.