Vitaminové bomby, které zaženou únavu

  0:15aktualizováno  0:15
Cítíte se unavení a vyčerpaní? Zkuste svoje tělo nastartovat pomocí čerstvých ovocno-zeleninových koktejlů.

Jablečno-mrkvová šťáva | foto: Isifa

Zeleninový nápoj s rajčaty a pažitkouZeleninový nápoj s rajčaty a pažitkou

Pro 1 osobu; na sklenici, asi 250 ml

Příprava: 10 minut + doba na vychlazení

* 1/4 salátové okurky
* 2 rajčata
* 1 stroužek česneku
* 1 lahůdková cibulka
* 1 lžička olivového oleje
* 1 lžička citronové šťávy
* 1 lžička vinného octa
* 100 ml rajčatové šťávy
* špetka chilli
* 1 lžíce usekané pažitky

1. Okurku oloupeme a najemno nasekáme nebo velmi jemně nastrouháme. Omytá rajčata, oloupaný česnek a cibulku rozmixujeme nebo velmi jemně nasekáme a promícháme s okurkou, olejem, rajčatovou šťávou a ochutíme citronovou šťávou, octem, chilli, solí a pepřem.

2. Zeleninový nápoj dáme chladit a uležet nejméně na hodinu do lednice, přelijeme do sklenice a podáváme ozdobené pažitkou.

Tip
Do nápoje můžete přidat zelenou papriku a čerstvou bazalku a vynechat chilli.

Co je dobré vědět

* Pokud chcete mít fresh juice čirý, přefiltrujte ho přes husté sítko nebo plátýnko.
* Na čerstvé šťávy je nejlepší ovoce a zelenina v biokvalitě.
Pokud je nemáte, vše před použitím důkladně omyjte a očistěte kartáčkem.
* Hotové ovocno-zeleninové koktejly a šťávy dostanete v obchodech se zdravou výživou i supermarketech. Zkuste značku Biotta nebo Voelkel.
* Připravený vitaminový koktejl vypijte hned a nenechávejte jej dlouho stát. Připravujte si vždy porci, kterou najednou zkonzumujete.

Jablečno-mrkvová šťávaJablečno-mrkvová šťáva

Příprava: 10 minut

Na 200 ml:

* 2 jablka
* 4 mrkve
* snítka meduňky
* citronová šťáva na potření jablka

Mrkev i jablka omyjeme, mrkev oloupeme a z jablek vykrojíme jádřince. Z jablka odkrojíme dva tenčí plátky a potřeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly. Zbylé jablko a mrkev nakrájíme na malé kousky, vložíme do odšťavovače a odstředíme šťávu. Vlijeme do sklenice a ozdobíme plátky jablek a podáváme. 

Další varianta 
Vyzkoušejte samotnou mrkvovou či karotkovou šťávu ochucenou jen trochou limetky a s kapkou oleje, aby se lépe vstřebávaly vitaminy.
Mrkvová šťáva s podmáslím a rajčatovým džusem dobře zasytí a hodí se jako zdravá svačina.

Tip
K mrkvi a jablku přidejte navíc ještě kousek oloupaného čerstvého zázvoru. Místo mrkve můžete pro změnu použít jeden velký pomeranč.

Nápoj z kiwi a banánuNápoj z kiwi a banánu

Příprava: 5 minut

Na 200 ml:

* 1 banán
* 1 kiwi + 1 plátek na ozdobu
* 100 ml ananasové šťávy
* led

Banán a kiwi zbavíme škrabkou na brambory slupky, nakrájíme na kousky a dokonale rozmixujeme s ananasovou šťávou. Nápoj přelijeme do sklenice, doplníme kostkami ledu a podáváme ozdobené plátkem kiwi. 

Další varianty
Velmi chutný je exotický koktejl z kiwi, šťávy ze sladkého melounu galia a citronu. Rozmixované kiwi můžete zkombinovat také s hruškovým stoprocentním džusem nebo čerstvě vymačkanou šťávou z pomerančů a podle chuti osladit třtinovým cukrem nebo lžičkou medu.

Tip
Protože je kiwi velmi kyselé, nemíchejte jej s mlékem, které se snadno srazí, ale se zakysanými mléčnými nápoji, jako je podmáslí nebo kefír.

Zeleninový nápoj s řepouZeleninový nápoj s řepou

Příprava: 10 minut + doba na vychlazení

Na 200 ml:

* 2 červené řepy, asi 400 g
* 1-2 lžíce citronové šťávy
* 1/2-1 lžička třtinového cukru
* 1-2 lžíce bílého jogurtu
* špetka mletého zázvoru
* snítka celerové natě
* led

Řepu omyjeme, oloupeme, nakrájíme na malé kousky a dáme do odšťavovače. Šťávu z řepy promícháme s cukrem, citronovou šťávou a jogurtem, ochutíme zázvorem a dáme vychladit. Potom přelijeme do sklenice, doplníme ledem a podáváme se snítkou celerové natě nebo tyčinkou řapíkatého celeru.

Další varianty
Zkuste zeleninovou vitaminovou bombu s mrkví, celerem a červenou řepou. Přidat můžete také šťávu z bílého zelí, buď čerstvou, nebo slitou z kysaného zelí v sáčku. Červená řepa si také velmi dobře rozumí s jablečnou šťávou - vyzkoušejte poměr půl na půl.

Tip
Nápoj můžete dochutit také malou špetkou soli. Při loupání a přípravě řepy použijte gumové rukavice.

Pomerančovo-avokádový shakePomerančovo-avokádový shake

Příprava: 10 minut

Na 400 ml:

* 1 avokádo
* 200 ml čerstvé pomerančové šťávy
* 200 ml podmáslí
* pomerančová kůra a plátek pomeranče na ozdobu, nejlépe bio

Avokádo nařízneme kolem pecky, rozpůlíme a pecku vyjmeme. Lžičkou vydlabeme dužinu a rozmixujeme s pomerančovou šťávou a podmáslím. Přelijeme do sklenic, na povrch nastrouháme trochu dobře omyté pomerančové kůry a podáváme ozdobené plátkem pomeranče. 

Další varianty
Výborně chutná avokádo rozmixované s rajčatovým džusem s kapkou tabaska. Čerstvou pomerančovou šťávu lze dobře kombinovat s ovocem i zeleninou. Zkuste pomeranč a mrkev, pomeranč a karotku nebo pomeranč, jablko a grapefruit.

Tip
Je-li nápoj příliš hustý, přidejte pomerančovou šťávu nebo jej nařeďte jemně perlivou minerálkou.

Autoři:

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

O holky se postarám, slíbil Mirek snoubence, která zemřela v den svatby

Miroslavova přítelkyně zemřela v den svatby. Jemu zůstaly její dcery Nikola...

Simona zemřela pár hodin před vlastní svatbou a zoufalému snoubenci zůstaly její dvě dcery a třetí půlroční společná....

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

Nejčastější chyby při čištění zubů, které mohou za zničený chrup

Ilustrační fotografie

Téměř každý se za svůj život setká se zubním kazem. Na vině je podle lékařů špatná ústní hygiena. Většina lidí si podle...

O 10 let mladší: když se manželství unaví, je třeba radikální změna

Monika Absolonová s manželi Danou a Vladimírem na začátku jejich proměny

Manželé Dana a Vladimír vychovávají kromě svých vlastních dětí i vnuka Míšu, který jim byl svěřen do péče. Péče o...

Další z rubriky

Podzimní polévky pro zahřátí. Zkuste mrkvovou, čočkovou nebo se zelím

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Ačkoliv víkend slibuje sluníčko, na začátku října už se venku moc nezahřejeme. Podzim je zkrátka tady se vším všudy....

Vrátili jste se z lesa s plným košíkem hub? Šup s nimi do trouby

Zapečené palačinky s houbami a špenátem

Pokud také patříte k těm, kdo nemohou minout les bez toho, aby se podívali, jestli rostou, tak máte v poslední době o...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz