Vitamin C snižuje riziko mrtvice

  • 1
Potraviny bohaté na vitamin C mohou snižovat riziko cévní mozkové příhody - mrtvice. Vyplývá to ze studie publikované v časopise Neurology, kterou v Česku uveřejnil server www.mediclub.cz. Nejvíc se blahodárný účinek tohoto vitaminu projevil u kuřáků.

"Výsledky studie samozřejmě neobhajují kouření. Kouřit by neměl nikdo," uvádí autorka studie, doktorka Monique Bretelerová z Erasmus Medical Center v Rotterdamu.

Spíš se to dá vyložit tak, že kuřáci mají více zhuntované tělo, a proto se u nich vliv vitaminu C projeví výrazněji.

Studie se účastnilo více než pět tisíc lidí starších 55 let. Lékaři sledovali, kolik vitaminu C přijímají.

Ve skupině užívající nejméně vitaminu C (méně než 95 mg denně) řádila mrtvice o 34 procent více než ve skupině s nejvyšším příjmem vitaminu C (více než 133mg denně). U kuřáků snižoval vysoký příjem vitaminu C riziko mrtviceaž o 72 procent.