Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Višňový dort s čokoládovým zdobením

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDnes.cz | foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
3 hodiny

Množství
12 - 16

Korpus na kulatou formu průměru 26 cm:
3 vejce
100g polohrubé mouky
70 g cukru krupice
20g holandského kakaa
1/3 prášku do pečiva
50 ml oleje
dle potřeby mléko
špetka soli

pikantní marmeláda

kapučínová hmota:
400 ml mléka
1 vanilkový puding prášek
2 žloutky
2 lžíce cukru moučka
1 bal. instantní kapučíno (cca 12g)

jogurtová hmota:
250 ml 33% smetany ke šlehání
300 g višňového jogurtu
1 želatinový ztužovač za studena

želé:
1 višňový kompot
1 extra silné dortové želé (na 500 ml tekutiny)

Zdobení:
100g hořké čokolády, pár lžiček oleje

Příprava korpusu:
Z bílků a soli ušleháme sníh, do něj vmícháme cukr, žloutky, olej, nakonec mouku, kakao a kypřící práček. Je li hmota příliš hustá, lze ji naředit mlékem. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme cca 10 - 15 minut na 150°C. Po vystydnutí potřeme pikantní marmeládou (brusinky, rybíz,...)

Příprava kapučínové hmoty:
Polovinu mléka dáme vařit, ve zbytku smícháme cukr, pudinkový prášek a žloutky. Po uvaření necháme vystydnout. Máslo smícháme s kapučínem a vychladlou hmotou. Vše by mělo mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Naneseme na korpus

Příprava jogurtové hmoty:
Ušleháme smtenu a smícháme s jogurtem. Želatinový ztužovač smícháme s vodou dle návodu, obě hmoty spojíme a naneseme na předešlý krém. Dáme vyschladit.

Želé:
Na jogurtovou hmotu poklademe vypeckované višně. Šťávu z kompotu doplníme vodou na 500 ml, dle chuti dosladíme a vmícháme želé. Krátce zahřejeme dle návodu. Chvíli necháme chladnout za občasného míchání a nalijeme na dort.

Čokoládové lemování:
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme několik lžiček oleje,aby byla řidší a lesklá. Mezitím si připravíme pruh pečícího papíru (výška dle požadované výšky ozdob). Vlažnou čokoládovou polevu nalijeme na peč. papír a rozetřeme do obdélníku. Na pár minut uložíme do mrazničky. Po ztuhnutí ostrým nožem vykrajujeme „věžičky“ či jiné tvary. Vrátíme ztuhnout do chladu, poté rychle umístíme na obvod dortu. Je potřeba 15"věžíček“ o spodní hraně 5 cm.

Poznámka
Hodí se pro všechny oslavence, kteří v létě neholdují těžkým máslovým krémům

Autor:



Nejčtenější

Helena Třeštíková: Jiří přišel o nohu, Marcela zápasí se zdravím i synem

Marcela a Jiří Haverlandovi v dokumentárním cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Marcela a Jiří, kteří před více než třemi desítkami let souhlasili s natáčením časosběrného dokumentu o jejich životě,...

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...



Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...

Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Další z rubriky

Recepty na cukroví podle odborníků na zdravou výživu

Ilustrační fotografie

Svátky nemusí vždy končit pálením žáhy a zděšeným pohledem na váhu. Výživoví specialisté v pátečním magazínu Rodina...

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Ilustrační snímek

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější...

Vydatné večeře z jednoho hrnce, které vám po lyžování dodají energii

Pěkně hustá bramboračka s šunkou a slaninou

Není nic lepšího, než víkend na chalupě v horách, kdy celý den sjíždíte sjezdovky, touláte se běžkařskou stopou nebo...

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Arome.cz Červené rty sluší výrazným brunetám i křehkým blondýnkám. A z módy nevycházejí už pěknou řádku let. Že je na vás křiklav...

Odvážné maminky ukazují poporodní bříška
Odvážné maminky ukazují poporodní bříška

Těhotenství je krásné období, během kterého se největší změny odehrávají uvnitř ženského těla. Rostoucí bříško, nově získaná kila, napnutá kůže - i tyhle proměny k němu ale patří.

Najdete na iDNES.cz